12 Haziran 2019 Çarşamba

Basura Hangi Yiyecekler iyi gelir? Nasıl Tedavi edilir ?

Hemoroid veya halk arasında bilinen ismiyle basur; oldukça yaygın bir hastalık olup, rektum adı verilen bağırsağın son kısmı veya anüsün yüzeyindeki derinin altında bulunan damarların şişerek kan toplamasıdır. Uzun süreli kabızlık, dengesiz beslenme, ishal, ıkınma, hamilelik, kilo fazlalığına bağlı olarak meydana gelebilir. Makatta şişlik, kaşıntı, kanamalı dışkı, ağrı gibi günlük hayatın akışını etkileyecek belirtilere sahiptir. Çoğunlukla 50 yaş ve üzerinde görülen bu hastalığa erkeklerin yakalanma oranı kadınlara göre daha fazladır. İlaç ve evde uygulanabilecek tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanabilirken düşük oranda hastaya cerrahi müdahelede bulunulması gerekir.


Basur Nasıl Tedavi Edilir?

Basur tedavisi planlanırken önce doktor muayenesiyle birlikte basurun hangi aşamada olduğu tespit edilir. Başlangıç aşamasındaki basur problemi için hamamelis veya hidrokortizon içeren basur kremi kullanımı önerilir. Ayrıca evde uygulanması mümkün olan rahatlatıcı yöntemler, yaşam tarzı değişikliği ve bazı bitkiler yardımıyla basur iyileştirilebilir. Ancak bunların faydalı olmadığı hallerde basurlu dokunun alındığı cerrahi operasyona gereksinim duyulabilir. 


Evde Basur Nasıl Geçer?

Basur nasıl geçer hususuyla alakalı evde uygulanması mümkün olan birtakım pratik yöntemlerden bahsedilebilir:
  • Soğuk kompres: Basur memesi nasıl geçer diye düşünüldüğünde evde uygulanan yöntemlerden akla ilk gelenidir. Buz kan damarlarını daraltır, şişkinliği azaltır ve ağrıyı hafifletir. Günde birkaç kez olması koşuluyla basurun olduğu bölgeye 10 dakika boyunca buz torbası uygulanabilir.
  • Oturma banyosu: Küvet veya geniş bir leğenin içi genital bölgeyi kaplamaya yetecek kadar suyla doldurulur ve içine 20 gram tuz eklenir. Günde 3 defa 10-15 dakika boyunca bu suyun içine oturulur.
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmesi: Anüsteki kaşıntıyı, şişliği azaltmak için, bölgenin enfeksiyondan korunması gerekir. Anal bölge günde birkaç kez yıkanmalı, alkol içermeyen parfümsüz tuvalet kağıdıyla kurulanmalıdır.
  • Yumuşak minder kullanımı: Basur için satılan özel yumuşak minderlere oturmak, yeni hemoroid oluşumunu önler. Bu minderlerin kullanımıyla birlikte basur nedeniyle sert yüzeye oturamama problemi ve ağrı ortadan kalkar.
  • Bol sıvı tüketimi: Gün içerisinde yeterli sıvı alınmadığı takdirde bağırsak hareketleri yavaşlar, kalın bağırsaktan daha çok su emilir. Bu yüzden dışkılama zorlaşır ve kabızlık meydana gelir. Kabızlık basurun en önemli sebeplerindendir. Basurun engellenmesi için günde en az 10 bardak su içilmesi gerekir.
  • Düzenli olarak olarak yapılan egzersiz: Düzenli olarak egzersiz yapmak, metabolizmayı ve dolayısıyla bağırsak faaliyetlerini hızlandırır. Bu da basur oluşumunu engelleyen en önem faktörlerdendir.
  • Pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi: Basur problemi bulunanlar için, polyesterden üretilen dar kıyafetler yerine, cildin nefes almasını sağlayan pamuklu iç çamaşırı ve kıyafetlerin tercih edilmesi daha doğrudur. Bu sayede anal bölgenin daha kuru ve hijyenik kalması sağlanabilir. Tene temas eden çamaşırların yumuşatıcısız ve parfümsüz deterjanlarla yıkanması tahrişi azaltarak basur oluşumunu engeller.

 

Basur Hastalığının Belirtisi
Makat bölgesinde oluşan kanamalar basurun en sık görülen belirtisidir. Genellikle ilk belirti olaran bu tip bir problemin görülmesi ile uzmana başvurularak tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. Bunun dışında diğer belirtli türüde iltihaplanmadır. Genişlemiş olan toplardamarın iltahaplanması ve bunun iç çamaşıra yansıması sonucu kişi basur olduğu kanısına varabilir. Basurhastalığının belirtisi arasında bulunan bu durum birey için çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Sürekli olarak ağrı ve şişkinlik oluşması günlük hayatı bir hayli olumsuz yönde etkilemektedir. Dışkı olayı sırasında makatta bir ağrı meydana gelir. Basur kanamaları çok şiddetli olmamakla birlikte kansızlık sorununu da beraberinde getirebilir.

Basurun Teşhisi

Bu tür durumlarda, doktorlar genellikle kişiye ait sağlıkkayıtlarını inceleyerek basuru teşhis edebilir. İç hemoroidlerde ise doktorlar, rektal muayeneye ve ilgili benzer işlemlere başvurabilir ( Delil )

Fiziksel İnceleme

Fiziksel muayenelerde doktorlar; şişmeye ve topaklara, şişiklerin çıkış ve giriş kontrollerine ( prolapsing ), dışkı kaçağına, cilt tahrişlerine ve ciltteki izlere bakarak incelemelerde bulunabilirler.
İç hemoridlerde ise; eldiven ve kayganlaştırıcı vasıtasıyla kontroller yapılması ayrıca gerekebilir. Bu prosedür sanıldığının aksine, genellikle ağrıya neden olmaz ancak hafif bir rahatsızlığa yol açabilir.

Anoskopi

Basurun muayenesi sırasında doktor, rektumun içbölgesini kontrol edebilmek için ufak tüplü bir cihaz olan anoskopu da ayrıca kullanabilir. Herhangi bir anestezi gerekmiyen bu yöntemde ayakta tedavi uygulanmaktadır.

Basura Ne İyi Gelir?

Basur ya da hemoroid, Türkiye'de en yaygın ve tedavi yöntemleri için ciddi araştırmalar yapılan rahatsızlıklardan biridir. Basura ne iyigelir sorusu için yapmış olduğumuz araştırmaları tüm detayları ile sizlere aktarmaya çalıştık.
Bu bölümümüzde; evde uygulayabileceğiniz bitkisel ve doğal çözümleri, kremleri ya da merhemleri ve hatta basura iyi gelen ve uzmanlar nazarında yapılan ameliyatsız ayakta tedavi prosedürlerinden cerrahi müdahalelere kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Evde Bitkisel ve Doğal Çözümler!

Basur için bitkisel ve doğal çözümler ile ilgili bir çok araştırma yapılmıştır. Bu bölümümüzde; bitkisel çaylardan yağlara, sıcak su presslerinden uygulamalara kadar bir çok yöntemi bulabilirsiniz.
Evde Çözüm olarak; rahatsızlığınızın ait teşhisin önemli olduğunu hatırlatarak sizleri olabildiği kadar bir çok sitenin aksine bilgilendirmeye çalıştığımızı hatırlamak isteriz. Bu sebeple; çözüm yöntemlerini denemeden önce basur ya da hemoroid hakkında yapılan bilgilendirmeleri de okumanız önemli olacaktır.

 

Patlıcan

Sizlerin geri dönüşleri doğrultusunda; basura patlıcanın iyi gelip gelmediği üzerine derin bir araştırmada bulunduk ve yöntemi ayrı bir inceleme adı altında sizlere sunmaya karar verdik.
Araştırma yazımızda; patlıcanı, sanılanılanın aksine suda değil, zeytinyağında kaynatarak uygulamanızın basura olan etkileri ve kısa sürede geçirebileceği örneklendirmeleri yer almaktadır.

Aloe Vera

Tıbbi özellikleri ile oldukça başarılı bir bitkisel çözüm olan olan aloe vera için basurlarla ilgili bir araştırma yapılmamış olsa da anti-inflamatuar ve terapötik özellikleri ile de basura iyi gelir diyebileceğimiz güçlü bir tedavi yöntemi olabilir ( Delil 2 ). Ayrıca; ağrılı hemoroidlerdeki şişmeyi de azaltabilmesi için aloe vera suyu içilebilir.
%100 Organik olan jelini ya da evinizde yetiştirdiğiniz aloe vera yapraklarındaki jeli bir süre dolabınızda soğuttuktan sonra anüse uygulayıp yaklaşık 10-15 dakika bekleterek, ağrıları ve şişmeleri azaltabilir ve bu uygulamayı günde 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.
Aloevera ayrıca; ayak çatlaklarına, diş eti şişmesine, cilt lekelerine, gaz sıkışmasına ve cilt kuruluğuna da iyi gelen bir özelliği barındırır ve yapılan çalışmalar ve gözlemler doğrultusunda iyi gelir.

Siyah Çay

Doğal bir büzücü olarak ta bilinen siyah çay, içeriğinde antioksidan içerdiği için basurun belirtilerini de azaltmaya iyi gelir diyebileceğimiz başka bir yöntem olabilir ( Delil 3 ). MedicinePlus'ta yayınlanan başka bir makaleye göre de; anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan dolayı kan damarlarındaki baskıyı da azaltarak hemoroidin şişiklerini geçirebilir ( Delil 4 ).
Günde iki ya da üç kere uygulayabileceğiniz bu yöntem için demlenmiş siyah çayın suyu oda sıcaklığında soğuttuktan sonra anüse yaklaşık 10 dakika boyunca uygulayabilir ya da alternatif olarak çıkarmış olduğunuz çay poşetini bir süre dolapta beklettikten sonra aniste 5-10 dakika tutabilirsiniz.
Siyah çay ayrıca; diş ağrısına, ayakkokusuna ve çene ağrısına da iyi gelir diyebileceğimiz alternatif çözümlerden biridir.

Yeşil Çay

Siyah çayda da olduğu gibi; yeşil çayda da bulunan antioksidanlar basura iyi gelir diyebileceğimiz etkiyi yaratması bir yana basurdaki şişmeye ve hatta hemoroidle beraber yaşanan kabızlığa da iyi gelebilecek özellikleri yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir ( Delil 5 ), ( Delil 6 ).
Yeşil çayı günde ( balvelimon karıştırarak ) iki kere tüketebileceğiniz gibi bir yandan oda sıcaklığında bekletilmiş olan ( sade ) yeşil çay ile de anüsü yıkayabilirsinizsiniz. Siyah çay yöntemindeki gibi de dolapta bir süre beklettiğiniz yeşilçay poşetini anüse yaklaşık 10 dakika boyunca tutabilirsiniz.
Yeşil çay ayrıca; kilo vermeye, gaz sıkışmasına, adet sancısına, geniz akıntısına ve çene ağrısına da iyi gelen bir çok faydalı ya da yararlı aktivitesi vardır.

Limon ve Süt

Limon, bilindiği üzere; sindirimi kuvvetlendirici özelliklere sahiptir. Bu özelliliği ile basur sırasında yaşanan kabızlığı da iyi gelir ve vücudu detoksifiye edebildiği için de şişmeleri azaltır ( Delil 13 ). Süt ise; basurda yaşanılan kas gerginliğini giderici özelliklere sahip olduğundan iyileşme sürecini hızlandırabilir ( Delil 7 ).
Kanamalarda da etkili olan bu çözümü, bir kaç saat aralıkla yatmadan önce kullanacağınız gibi sıcak bir bardak suya yarım limon sıkarak uygulayabilirsiniz.
Limon ayrıca; boğaz enfeksiyonuna, ayak kokusuna, diş eti şişmesine, cilt lekelerine, ağız kokusuna, bademcik şişmesine, mide bulantısına, soğukalgınlığına, adetsancısına, gazsıkışmasına, burun akıntısına, boğaz ağrısına ve geniz akıntısına da iyi gelen ve özellikle kış aylarında kullanılan, C vitamini deposu olan bir çözümdür.Süt ise; ağız kokusuna, bademcik şişmesine, geniz akıntısına, egzamaya, boğaz ağrısına ve adet sanıcısına alternatif olan iyi gelen bir yöntemdir.

Turp Suyu

Turp suyu oldukça etkili olan ve sindirim sisteminizi hızlandırıp kabızlığa da çare olan başka bir bitkisel yöntem olup basurdaki ağrıya da iyi gelir ( Delil 8 ).
Tadından dolayı pek tercih edilmese de gün içerisinde 2 küçük fincan içmeye gayret edebileceğiniz turp suyu yeterli olacaktır.

Kuru İncir

Basur için harika bir bitkisel çözüm olan kuruincir, iltihaplanmış basurlardaki ağrıya ve şişmelere iyi gelir. Bu özelliğinin yanında doğal bir müshil etkisi göstererek sindirim sistemini rahatlatır ve basur sırasında yaşanan kabızlığa da etkili olur ( Delil 9 ).
Bu güzel çözüm için yapmanız gereken 3-4 inciri gece boyunca bir bardak suda bekletmek ve ertesi gün sabah aç karnına ikisini, diğer ikisini de gece tüketmek yeterli olacaktır. Ayrıca; etkisini arttırmak için de bekletilmiş suyu da içebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak güçlü bir doğal antibiyotik olduğu gibi antienflamatuar özelliği ile de basurda yaşanılan acıya, ağrıya ve şişliğe iyi gelir diyebileceğimiz başka bir çözüm yolu olabilir ( Delil 10 ).
Bu yöntem için yapmanız gereken; 3 ila 4 diş soğanı bir bardak suda yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatmak ve ardından süzdüğünüz suyu buzdolabında soğutup, hazırlamış olduğunuz bu suya gazlı bez bandırıp anüste 10 ile 15 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemi de günde 3 kere tekrar etmelisiniz.

 

Sarımsak ayrıca; boğaz enfeksiyonuna, soğuk algınlığına, diş ağrısına, burun akıntısına ve ayak mantarına da iyi gelen bir doğal antibiyotik kaynağıdır.

Zeytinyağı

Cilde ve saça oldukça iyi gelen ve anti-inflamatuar özelliklere sahip zeytinyağı da, basur sonucu oluşan ağrıya ya da kızarıklara neden olan şişmesine iyi gelir ve azalmasında oldukça etkili olabilir ( Delil 11 ).
Günde iki ya da üç kere uygulayabileceğiniz ve özellikle yatmadan önce uygulamanızın etkili olduğu bu yöntem için bir miktar sızma zeytinyağını ılık olacak şekilde ısıttıktan sonra anüse uygulayabilirsiniz.
Zeytinyağı ayrıca; diş ağrısına, kulak tıkanıklığına, boyun ağrısına, cilt lekelerine, ayak çatlaklarına, çene ağrısına, geniz akıntısına ve ayak mantarına gibi bir çok rahatsızlığa da iyi gelen harika bir bitkisel çözümdür.

Çay Ağacı Yağı

Güçlü bir esansiyel yağ olan çay ağacı yağı, basurlarda karşılaşılan iltihaba ve kaşıntaya etkili olarak oldukça başarılı çözümlerden biri olarak iyi gelir diyebileceğimiz bir yöntemdir. Antimikrobiyal özellikleri ile de anüs etrafında yer alan mikropları arındırmak için de faydalı olacaktır ( Delil 12 ).
Zeytin yağı ile beraber karıştırıp anüse günde üç kere uygulayabileceğiniz bu yöntem, çay ağacı yağının keskinliğinden dolayı biraz acıya neden olabilmekte olduğu için pek tercih edilmemektedir.
Ayrıca çay ağacı yağı; kulak tıkanıklığına ve ayak kokusuna da iyi gelir ve etikili bir çözümdür.

Hindistan Cevizi Yağı

Özellikle; basurda yaşanan kaşıntaya ve yanmaya oldukça iyi gelir diyebileceğimiz Hindistan cevizi yağı, inflamasyona ve ağrıya etkili olan bir çözümdür ( Delil 13 ). Yapılan başka bir çalışmda da belirtiği gibi de doğal bir antimikrobiyal ajanı olduğu için hemoroidin belirtilerini de azaltmaya yardımcı olabilir ( Delil 14 ).
Bu çözüm için bir miktar Hindistan cevizi yağını anüse masaj yapar şekilde gün içerisinde iki ya da üç kere uygulamanız yeterli olacaktır.
Hindistan cevizi yağı ayrıca; cilt kuruluğuna, ayak çatlaklarına, ayak kokusuna, egzamaya, gaz sıkışmasına, cilt lekelerine, kulak ağrısına, geniz akıntısına, ayak mantarına, bademcik şişmesine, boyun ağrısına ve mide bulantısına gibi bir çok rahatsızlıkta kullanılan iyi bir çözümdür.

Basura İyi Gelen Ilık Duş

Suyun sıcaklığı, anal kasları rahatlatacağı gibi gevşetmeye de inanılmaz derece etkili olmaktadır. Aynı zamanda kaşıntılara da harika bir çare olan bu doğal yöntem hızlı çözümlerde kullanılmaktadır ( Delil 15 ).
Bel ağrısına da iyi gelen ve günde üç kere rahat bir şekilde uygulayacağınız bu yöntem için ılık bir küvette 10 ila 15 dakika dinlenmeniz ve ardından hafifçe kurulanmanız yeterli olacaktır.

Basura İyi Gelen Krem ve Merhem

Basur için belirtilerini düşürmeye yardımcı olan çeşitli krem ve merhemler mevcuttur. Bu krem ve merhemler içeriğinde tahrişlere iyi gelen anestezik maddeler barındırırlar. Bazı kremler ya da merhemler %100 bitkisel ya da doğal olmadığından dolayı ayrı bir ilaç olarak düşünülebilir.
Doktorların ve eczacıların tavsiyeleri doğrultusunda alabileceğiniz ve alternatif olan bu çözüm yollarını kullanırken prospektüslerini dikkatli şekilde okumayı unutmayınız.

Basura İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

#1. Aloe vera

Aloe vera kaşıntıyı, iltihabı önleyen, tahrişi azaltan antienflamatuar özellikte bir bitkidir. He iç hem de dış basurun tedavisinde kullanılabilir.
Dış basurun tedavisi için kullanımında; aloe vera jeli anüse sürülür. Böylece ağrı, yanma hissi azaltılır. İç basurun tedavisi için ise şeritler halinde kesilen aloe vera yaprakları dondurulup ağrılı bölgenin üzerine uygulanır.

#2. Limon suyu

Limon suyunun içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar, damarların duvarlarının güçlenmesini sağlar.
1-2 limonun suyuyla ıslatılan pamuk, basurun olduğu bölgeye uygulanır. Bu sırada karıncalanma, yanma hissi oluşabilir.

#3. Elma sirkesi

Basura ne iyi gelir sorusunun cevabı olan doğal kaynaklardan bir tanesi de elma sirkesidir. Elma sirkesi, şişmiş kan damarlarının daralmasını sağlar.
Dış basurun tedavisi için elma sirkesine batırılmış olan pamuk bölgeye uygulanır. İç basurun tedavisi için ise 1 bardak suya eklenen 1 çay kaşığı elma sirkesi günde 2 defa içilir.

#4. Siyah çay

Siyah çaydaki tannik asit, basur sebebiyle oluşan şişlik ve ağrıyı hafifletir.
Sıcak suyun içerisinde siyah poşet çay bekletilir. Soğuyan poşet çay 10 dakika boyunca basurlu bölgeye uygulanır. Bu işlemin günde 2 veya 3 kez uygulanması önerilir.

#5. Zeytinyağı

Özellikle dış hemoridin tedavisinde kullanılır. İltihap önleyici bir antioksidandır. Anüsteki damarlara esneklik verir, damarlardaki şişliğin azalmasına yardım eder.
Her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı tüketmek iltihabı azaltır.

#6. Badem yağı

Yumuşatıcı özelliği sayesinde dış hemoroid tedavisine yardımcı olur.
Badem yağı dökülen pamuk, basurlu bölgeye uygulanır. Bu sayede bölge nemlenir, iltihaptan arınır, yanma ve kaşıntı hafifler. Bu işlem günde birkaç kez uygulanabilir.

#7. Patates

Patates basurlu bölgedeki damarları yatıştırıp daraltan, ağrıyı ve kaşıntıyı azaltan etkilere sahiptir.
Basur bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olarak 2 tane patates püre haline getirilip sargı bezine yayılır. Basurlu bölgeye koyulan sargı bezi 5-10 dakika bekletilir. Basur iyileşene kadar bu işlem yapılabilir.

#8. Hindistan cevizi yağı

Hemoroide ne iyi gelir diye düşünüldüğünde akla gelen doğal kaynaklardan bir başkası da Hindistan cevizi yağıdır.
Bir miktar Hindistan cevizi yağı dökülen pamuk, masaj yaparak basurlu bölgeye uygulanır. Bu işlem gün içerisinde birkaç kez yapılabilir.

#9. Nane yağı

Mentollü içeriği sayesinde yatıştırıcı, ferahlatıcı etkiye sahiptir.
Basur ağrısını azaltmak için Hindistan cevizi yağıyla karıştırılarak bir pamuk yardımıyla basurlu bölgeye uygulanması daha yararlıdır.

#10. Güvercin ağacı

Bu bitki kanamayı durduran yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Sindirim kanalının anüse açılan kısmındaki şişen damarların iyileşmesini sağlar. Pek çok basur pedinin içeriğinde etken madde olarak güvercin otu bulunur.
Bitkinin kurutulan dallarının kabukları ve yapraklarından çay hazırlanır. 1 bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı güvercin ağacı bitkisi eklenip demlenerek tüketilir.

#11. Tavşan memesi

Dolaşım sistemi ve damar hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılır. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kan damarlarını daraltır.
Kurutulan 50 gram tavşan memesi kökü 1 litre suda, su yarıya inene kadar kaynatılır. Günde 2-3 kez 1 tatlı kaşığı tüketilir.

#12. Karnıyarık otu

Karnıyarık otunun kabuğu ve tohumundan diyet ürünlerde kullanılan psilyum elde edilir. Lif yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Dışkılamayı kolaylaştırır, kabızlığı engeller. Jelatine benzeyen bir madde oluşturup kalın bağırsakta çözünen lifin üretilmesini sağlar.
Karnıyarık otunun tohumları yemeklerden önce suyla birlikte günde 1-2 defa alınabilir. Günlük tüketilen miktar 30 gramı aşmamalıdır.

Basura İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Basura yol açan kabızlığın giderilmesi için lifli besinlerin tüketilmesi gerekir. Elma, kinoa, mısır, arpa, kahverengi pirinç, badem, fındık, ceviz, yulaf, yulaf kepeği, tam buğday ekmeği yüksek lifli gıdalardandır. Ayrıca düzenli olarak kefir, yoğurt gibi probiyotiklerin tüketilmesi bağırsaklardaki bakteri florasını koruduğu için basur tedavisinde oldukça faydalıdır.


Diğer Tedavi Yöntemleri

Basuru tedavi edebilmek için ameliyatsız ve ayakta uygulanan prosedürlerin mevcut olduğu gibi cerrahi müdahale ve ameliyat gerektiren durumlar da vardır. Bu tür durumlara, doktorlar tarafından yapılan muayeneler ve incelemeler sonrasında karar verilmektedir.

Ameliyatsız Prosedürler

Bantlama tedavisi: Bu işlem, 2. ve 3. evredeki hemeroid süreci için uygulanabilen ve oldukça yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Şişil bölgeye ve etrafa uygulanan lastik bant sayesinde kan damarlarının boşaltılması sağlanıp şişmesi önlenir. Bir sürede orada bırakılan bant, basurun belirli bir süre sonra düşmesine neden olur. Genelde ağrısızdır.
Enjeksiyon skleroterapi: Şişmesine, ağrısına, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olan basurun tabanına özel bir yağ enjete edilerek uygulanılan başka bir tedavi yöntemidir. Bu işlem belirtilere neden olan şişmenin düşmesine neden olur.
Kızılötesi lazer tedavisi: Kan akışını kesmek ve şişmeyi önlemek için kızılötesi lazer kullanılan tedavi yöntemidir. Bu işlem sonrası genellikle bir süre ağrı ve ısı hissedilir.
Lazer tedavi: Basuru parçalamak ve aynı zamanda buharlaştırmak için CO2 tipi lazer kullanımı ile yapılan tedavi türüdür. Dikişlerede gerek duyulmayan bir işlem olan lazer tedavisinde, genellikle çok az miktarda ağrı görülür ancak hızlı bir şekilde iyileşme gözlemlenir.
Elektroterapi / Diyatermi: Elektrik akımı kullanılarak basurları etkisiz hale getirmek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir ve genellikle ağrısızdır.

Cerrahi Müdahaleler

Hemoroidektomi: Anestezi uygulanarak yapılan bu işlemde basurlar bir cerrah tarafından kesilir ve genellikle başırılıdır.
Stapler hemoroidopeksi: Daha az ağrılı bir başka bir cerrahi yöntem olan Stapler hemoroidopeksi, rektumda bulunan basur yapılaşmasını daire şekilde kesilmeyi hedefler. Bu işlem sonrası hemoroidler kan kaynağını keserek küsülmeye başlarlar.
Hemoroidal arter ligasyonu: Diğer cerrahi müdahalelerin yanı sıra, hemoroidal arter ligasyonunda kan damarlarının birbirine bağlanarak hemoroidin daralmasına zemin hazırlanmaktadır.

Basur için Önlemler

Basurun tam olarak nedenleri bilinmediğinden dolayı, gözlemlenmiş olan nedenler üzerinden yapılması gerekenler oldukça basittir ( Delil 16 ).
Yüksek lifli gıdaların tüketmeye, tuvalette uzun süre vakit geçirmemeye ve zorlanmadan kaçınmaya dikkat edilmesinin yanı sıra, dengeli kilo değerlerinin korunmasından baharatlı yiyeceklerden uzak durmaya kadar dikkat edilmesi gereken diğer önlemlerdir.
Bunların dışında; abdominal baskıyı engellemek adına ağırlık kaldırmamak, uzun yürüyüşlerde bulunmamak, alkol ve sigara tüketimini azaltmak ve zihinde kalmak olacaktır.

Basura Yol Açan Yiyecekler Nelerdir?

Bazı gıdalar hemoroidi tetikleyebilir. Bu gıdalar cips, kurabiye, poğaça gibi hazır besinler, aşırı kafeinli kahve, kola gibi içecekler, pul biber, isot, hardal gibi acılı yiyecekler ve turşu olarak sıralanabilir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...