5 Haziran 2019 Çarşamba

Muzun Faydaları Nelerdir

Muzun Faydaları: Muzun 13 Mucizevi Faydası!

 

İçerdiği mineraller, vitaminlerin yanı sıra besleyici olmasından dolayı dünyada portakal ve elmadan sonra en çok tüketilen meyvelerden biri olan muzun sağlığa faydaları oldukça fazladır. Özellikle terlemeden sonra gücünü yitiren kasları güçlendirmek için sporcuların vazgeçemediği muzun faydalarından bazılarını sizler için derledik. İşte muzun faydaları...

 Muz son derece sağlıklı ve lezzetli meyvelerden biridir. Sindirim ve dolaşım sistemi için çok faydalıdır. İçerisindeki potasyum minerali sayesinde kalp sağlığını korur. Ayrıca kanser önleyici özellikleri de vardır.

Muz; vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından besleyici ve zengin meyvelerden biridir.
Orta boy (118 gr) bir muz aşağıdaki besin öğelerini içermektedir. (Günlük karşılama oranları yüzde olarak verilmiştir.)
  • Potasyum %9
  • B6 vitamini %33
  • C vitamini %11
  • Magnezyum %8
  • Bakır %10
  • Manganez %14
Yine bu miktar bir muzda, yaklaşık 24 gram karbonhidrat, 1.3 gram protein ve 3.1 gram lif bulunur.
Yaklaşık 100 gramlık bir muz hemen hemen 100 kaloridir ve muzun büyük bir kısmı sudan oluşur. Yeşil muzda kompleks karbonhidratlar daha fazlayken, olgun muzda basit şeker oranı çok daha yüksektir.

Muzun Faydaları 

 

En sevilen meyveler arasında yer alan muz tüketimi özellikle insanlar açısından pek çok farklı avantaj sağlamaktadır. Maymunlar tarafından fazlasıyla sevilen muz aynı zamanda insanlar tarafından da yoğun olarak tüketilmektedir. Hem tadı hem de yumuşak olması özellikle bebeklik döneminden itibaren tüketilecek olan meyveler arasında yer almasını sağlamaktadır.
Muz kalori bakımından yüksek etkiye sahip olduğu için özellikle tüketimi sırasında dikkat edilmesi gereken meyvelerden biridir. Yüksek kalorisi zayıflama döneminde özellikle tüketecek olan kişilerin daha dikkatli olmasını gerektirmektedir. Bunun yanı sıra sodyum, protein, potasyum, magnezyum, E, K, A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Yeterli miktarda tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması özellikle insan sağlığı açısından etkili olmaktadır.

Muzun Sağlık Açısından Faydaları

 

Sağlıklı meyveler arasında yer alması nedeniyle muzun faydaları saymakla bitmez. Özellikle insan vücudunda olumlu etkilere sahip olması nedeniyle tercih edilen muz aynı zamanda lezzetli olması açısından da tercih edilmektedir. Lezzetli olması çocuklar tarafından sevilerek tüketilmesini sağlamaktadır. Böbrekler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bağırsaklar, kansere karşı etkisi, metabolizmaya yardımcı olması ve aynı zamanda sindirimi güçlendirmesi sayılabilecek faydaları arasında yer almaktadır.
Günde özellikle kalori bakımından yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Ortalama olarak bir muz tüketilmesi gün içerisinde yeterli olmaktadır. Bu sağlığınız açısından ilerleyen zamanlarda karşılaşabileceğiniz pek çok farklı soruna karşı vücudunuzun korunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle gün içerisinde yeterli miktarda tüketilmesi vücudunuzun korunmasını sağlamaktadır.

1) Muz Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur
Muz şeker içeriği yüksek bir meyvedir, buna rağmen yapısında bulunan pektin adlı lif sayesinde kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyebilir.
Glisemik indeks, kan şekerini artırmanın bir ölçüsüdür ve 0 ile 100 arasında değer alır. Örneğin proteinler 0 a çok yakındır çünkü kan şekerini neredeyse hiç yükseltmezler. Suyun glisemik indeksi ise sıfırdır.
Olgunlaşmamış muzun bile glisemik indeksi 30 civarındadır, bu pek çok besine kıyasla oldukça iyi bir orandır. Sanılanın aksine muz, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bununla birlikte, olgun muzu çok fazla tüketmek şeker hastaları ve obezite riski taşıyanlar için iyi bir fikir olmayabilir. Neticede muzun yapısında bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır.
2) Muz Lif Kaynağı Bir Meyvedir
Sağlıklı beslenmenin anahtarı olan diyet lifi kanserden kalp krizine kadar çok ciddi sağlık problemlerinin önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Lif, sindirim sistemini iyileştirmenin yanında kolektral kansere karşı tam koruma sağlar ve diyabeti önler.
Orta büyüklükte bir muz yaklaşık 3 gram lif içerir. Bu miktar tavsiye edilen günlük lif alım miktarının neredeyse üçte birine denktir.
3) Muz Tok Tutar ve Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Sanılanın aksine, muz kilo aldırmaz. Sadece ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Orta boy bir muz sadece 100 kaloridir. Öğle veya akşam yemeğine dahil ettiğinizde sizi tok tutacaktır. Muzun yapısında bulunan pektin ve kompleks karbonhidratlar tokluk hissinin uzun sürmesine yardımcı olur.
4) Muz Kalp İçin Çok Faydalıdır
Potasyum kalp sağlığı için çok faydalı bir mineraldir. Kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı olur, hipertansiyonun zararlı etkilerine karşı kalbi korur.
Muz çok iyi bir potasyum kaynağıdır. 100 gram muz günlük potasyum ihtiyacımızın %10 unu tek başına karşılar.
Potasyum minerali bu kadar önemli olmasına rağmen yeteri kadar alınmıyor. Bu nedenle muz gibi sağlıklı meyveler yoluyla potasyum alınması kalbe iyi gelecektir.
Muz gibi Potasyum açısından zengin besinler kalp hastalığı riskini %27 azalmaktadır.
5) Muz Çok Zengin Bir Antioksidan Kaynağıdır
Sadece muza özgü bir durum değil, genel olarak meyve ve sebzeler bol miktarda antioksidan içerir. Bolca meyve ve sebze tüketen insanların kansere yakalanma olasılıkları bu nedenle çok düşüktür.
Muzda bulunan dopamin, bir antioksidan olarak çalışır. Muz serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı vücudu korur, kanseri önlemeye yardımcı olur ve damarlar üzerindeki oksidatif hasarı azaltarak kalbin ömrünü uzatır.
6) Muz Açlığı Bastırır
Sindirimi zor besinler uzun süre tok tutar bu da açlık hissinin gecikmesini sonuç olarak da daha az kalori almanızı sağlar.
Muzun yapısında sindirimi zor karbonhidrat zincirleri ve bol miktarda lif bulunur. Bunlar suyu tutarak şişer ve tokluk hissi oluştururlar. Ayrıca kan şekerinin yükselme hızını azaltırlar.
Olgun muz basit şekerler açısından daha zengin olduğundan, tok tutma gücü daha azdır. Yeşil muzda kompleks karbonhidratlar daha fazladır. Bu yüzden, alışverişlerinizde tam olgunlaşmamız hatta yeşil kabuklu muzları tercih etmenizde fayda var. Çünkü olgunlaşmamış muzun sağlık açısından değeri daha yüksektir.
7) Muz İnsülin Duyarlılığına İyi Gelir
İnsülin direnci, tip 2 diyabet dahil olmak üzere çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir rahatsızlıktır. Bir çok araştırma günde 15 – 30 gram kompleks nişasta tüketiminin insülin direncini sadece dört haftada  %33 – 50 oranında azaltabileceğini göstermiştir.
Olgunlaşmamış muz, kompleks nişastanın en iyi kaynaklarından biridir. Düzenli olarak olgunlaşmamış muz tüketimi sizi şeker hastalığı gibi kronik problemlere karşı koruyacaktır.
8) Muz, Böbrek Sağlığına İyi Gelir
Potasyum, kan basıncı kontrolü ve sağlıklı böbrek fonksiyonları için gerekli minerallerden biridir.
Yapılan çalışmalara göre, Haftada 2-3 muz tüketenlerin böbrek hastalığına yakalanma riskinin %33 daha az olduğu bilinmektedir. Ayrıca haftada 5-6 muz tüketenlerde böbrek hastalığı riskinin %50 daha az olduğu düşünülmektedir.
9) Muzu Her Öğün Kolayca Tüketebilirsiniz
İnanılmaz sağlık faydalarının yanında muz çok rahat bulunabilen ve tüketilebilen bir meyvedir. Kahvaltıda yoğurda ilave ederek bir smoothie yapabilirsiniz veya şeker yerine kekinize, ekmeğinize katabilirsiniz.
Basit şeker kullanmak yerine, tatlandırmak istediğiniz hemen herşeyin içine muz ilave edebilirsiniz böylece hem lif almış olursunuz hem de kompleks nişasta.. Bunların sayısız faydalarından yukarıda bahsetmiştik.
10) Muz Cildinizi Güzelleştirir
Yüz maskesi olarak muz inanılmaz etkilere sahiptir. Bir bütün muzu, 1 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı yoğurt ile mikserde iyice çırpın ve bu karışımı yüz maskesi olarak uygulayın. En az yarım saat kadar yüzünüzde beklemesini sağlayın. Sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. Bu kürü haftada 2-3 kez uygularsanız pamuksu bir cildiniz olacaktır.
11) Muz Potasyum Deposudur
Orta boy bir muz 400 mg dan fazla potasyum içerir. Potasyum vücut sıvılarının dengelenmesini, sinir sistemi ve kas fonksiyonlarının iyileştirilmesini sağlar.
12) Muzda Bol Miktarda C Vitamini Bulunur
Birçok meyvede olduğu gibi, muzda da önemli miktarda C vitamini bulunur. Bir muz yaklaşık 10 mg C vitamini içerir bu da günlük tavsiye edilen miktarın %15 ini karşılamak için yeterlidir.
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı korur ve demir gibi minerallerin emilimini artırır.
13) Muz B6 Vitamini Kaynağıdır
B grubu vitaminleri genel olarak hayvansal ürünlerde daha çok bulunur. Genelde meyve ve sebzelerde B grubu vitaminlerin oranı çok azdır.
Muz, piridoksin olarak da adlandırılan çok iyi bir B6 vitamini kaynağıdır. Bir muz günlük B6 ihtiyacımızın %35 ini tek başına karşılar.


Kan Basıncı Üzerindeki Etkisi

Yapılan pek çok farklı araştırma sonucuna göre özellikle muz kan basıncı üzerinde dengeleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle kan basıncının düzenlenmesi konusunda tercih edilmektedir. Aynı zamanda dolaylı yoldan kalp sağlığı üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesi özellikle muzda bulunan potasyum sayesinde sağlanmaktadır. Zengin oranda potasyuma sahip olması felç veya inme problemlerine karşı da koruyucu etki oluşturmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda felç ve inmelere karşı da %40 oranında önleyici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.

Böbrekler Üzerindeki Etkisi

Potasyum açısından zengin olan muz böbrek taşları üzerinde düşürücü etkiye sahiptir. Aynı zamanda kalsiyum tüketiminin azalmasını sağlayarak kırılgan kemik yapısı üzerinde engelleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle yeterli miktarda tüketilmesi özellikle kişilerde oluşabilecek böbrek problemlerine karşı etkili olmaktadır.

Enerji Verici Etkisi

 

Muz enerji vermektedir. Özellikle bu nedenle sporcular tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Sporcuların düzenli şekilde tükettiği besinler arasında yer almaktadır. İçerisinde bulunan yüksek orandaki kalori nedeniyle özellikle kan şekerinin olumsuz yönde etkilendiği iddiaları söz konusu olsa da uzmanlar tarafından özellikle kar şekerini olumsuz yönde etkileyecek kaloriye sahip olmadığı öngörülmektedir. Gün içerisinde yalnızca bir muz tüketilmesi enerji elde edilmesini sağlamaktadır.

Sindirime Olumlu Etkileri

Muz düzenli şekilde tüketilmesi halinde sindirim sisteminde oluşabilecek problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan diyet lifi özellikle sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kabızlık problemi yaşamakta olanların tercih edebileceği sağlıklı seçimler arasında yer almaktadır. Özellikle mide ekşimesi problemi yaşayanlar için faydalı olmaktadır. Sindirime yardımcı olması hazımsızlık problemi çekenlerin tercih edebileceği doğal çözümler arasında yer almasını sağlamaktadır.

Ülsere Karşı Etkisi

Mide problemi yaşayanlarda özellikle ülsere karşı düzenli şekilde muz tüketilmesi bünyenin korunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle hidroklorid aside karşı midede koruyucu etki oluşturmaktadır. Bazı durumlarda özellikle uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre midede bulunan bakteriler için zararlı etkiye sahip olduğundan Ülseri tetiklediği iddia edilmektedir. Özellikle mide ile ilgili problemlerine karşı ilaç kullananların doktor tavsiyesiyle kullanması gerekir.

Kan Üzerinde Faydalı Vitaminler

İçeriğinde bulunan özellikle kan için faydalı olan vitaminler kanda oluşacak olan hemoglobinin sağlıklı ve doğal bir şekilde oluşmasını sağlamaktadır. B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Bu sayede kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek oranda içermiş olduğu vitaminler özellikle sağlıklı kullanım imkanı sağlamaktadır.

Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkisi 

Muz cilt rahatsızlıklarına giderme konusunda oldukça etkilidir. Bu nedenle özellikle cilt problemleri için muz tercih edilen doğal çözümler arasında yer almaktadır. Sedef ve akne problemlerine karşı kullanılması mümkündür. Tedavi amaçlı kullanılması durumunda özellikle muz içeriği kullanılabileceği gibi aynı zamanda kabuğu kullanılabilir. Deride oluşan rahatsızlıklara karşı sürülerek veya bekletilerek kullanılması tedavi amaçlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kısa sürede istenilen etkinin elde edilmesini sağlayacak etkiye sahiptir.

Kansere Karşı Koruyucu Etkisi

Yapılan incelemelere ve araştırmalara göre özellikle tam olgunlaşmamış olan muzun kanser hücreleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyerek bu şekilde kanser riskinin azalmasını sağlamaktadır. Düzenli şekilde muz tüketilmesi özellikle kanser ve benzeri rahatsızlıklar karşısında yakalanma riskinin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sağlıklı olmak isteyenlerin tercih edebileceği meyveler arasında yer almaktadır.

Strese Etkisi

İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde özellikle stres nedeniyle azalacak olan serotonin seviyesinin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle vücutta strese karşı dayanıklı hale getireceği etkiye sahiptir. Vücudun strese karşı koruyucu etkisi özellikle stres nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklara karşı koruyucu etki elde edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda uyku düzenleyici etkisi bulunmaktadır.

Kemik Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Daha sağlıklı kemik yapısına sahip olmak isteyenler için doğal çözüm geçirmektedir. Özellikle sindirim esnasında fazla kalsiyum kullanılmasını sağlayarak kemiklerin daha sağlıklı bir şekilde güçlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle gelişme döneminde olan çocuklarda gün içerisinde yeterli şekilde tüketilmesi kemiklerin daha güçlü olmasını sağlamaktadır.

Tansiyona Etkisi

Tansiyon problemi olanlara özellikle potasyum içeriği sayesinde tansiyonun dengelenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle muz içerdiği maddeler sayesinde insan vücudu açısından yararlı olan meyveler arasında yer almaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin gün içerisinde bir muz tüketmesi özellikle etkilerinin alınmasını sağlamaktadır.

Göz Sağlığına Etkisi

A, C ve E vitamini içeriğine sahip olması göz sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle bol miktarda muz tüketen kişilerde özellikle göz rahatsızlıklarına yakalanma riski azalmaktadır. Göz hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olması muz tüketimi ile özellikle göz sağlığınızı korumanızı sağlamaktadır.

Çocuk Gelişimine Etkisi

İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve maddeler sayesinde özellikle çocuk gelişimi konusunda da etkili olan yararlı meyveler arasında muz yüksek etkiye sahiptir. Bu nedenle muzun sağlığa faydaları özellikle düzenli şekilde tüketilmesi halinde istediğiniz gibi etkiyi almanızı sağlamaktadır. Çocuklar için sağlıklı meyve seçenekleri arasında yer almaktadır. Çocuk gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Bal ile karıştırılarak verilmesi özellikle çocuklarda öksürük ve ateşin azalmasını sağlamaktadır.

Kaynak:
  • https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-bananas/
  • http://www.livestrong.com/article/505406-top-ten-health-benefits-of-bananas/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...