2 Haziran 2019 Pazar

Özel İnceleme : Kolesterol : Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Bir yağ türü, yani bir çeşit lipid olan kolesterol; hayvansal kaynaklı yiyeceklerde ve bütün hücrelerde yer alan, mumun yapısındaki yağlara benzer bir maddedir. Bedendeki her hücrede yer alan ve önemli işlevlerin devamlılığını sağlayan bu madde, yüksek seviyede kendini göstermeye başladığında sağlığı tehdit eder. Beden tarafından üretildiği gibi aynı zamanda kimi gıdalar aracılığıyla da vücuda dahil edilebilir.
Yoğunluk açısından kana kıyasla daha az kıvama sahip olan kolesterol, bu sebeple kana karışamaz. Su bazlı bir yapıya sahip olan kandaki görevini yerine getirmek için lipoproteinler tarafından taşınır. Normal şartlar altında vücuda yararlı olan kolesterol, kimi durumlarda sağlığı tehdit eden ve yaşam kalitesini düşüren bir duruma dönüşebilir. Birtakım belirtiler ile varlığını gösteren kolesterol, normal şartlarda tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Kolesterol Nedir?

Bedenin bütün hücreleri içerisinde yer alan ve yağa benzeyen bir yapıya sahip olan maddedir. Aynı zamanda kolesterin adıyla da bilinir. Vücut hormonları, D vitaminini ve gıdaları sindirebilmek adına bu maddeye gereksinim duyar. Hücre duvarlarının yapısında yer alan ve duvarı koruyan kolesterol aynı zamanda bağırsaklarda yer alan sindirim safra asitlerinin oluşumunda da önemli bir görev üstlenir. Bedenin D vitamini üretimine destek olup bunların sindirimine katkı sağladığı gibi kimi hormonların üretiminde de pay sahibidirler.
İki çeşit lipoprotein aracılığıyla kana taşınan madde, LDL kolesterol ve HDL kolesterol olarak 2 ayrı türe sahiptir. LDL’de düşük yoğunluklu lipoprotein, HDL’de ise yüksek yoğunluklu lipoprotein söz konusudur. LDL kötü kolesterol olarak HDL ise iyi olarak bilinir.
Kolesterolün anlaşılmasında güçlüğe sebep olan faktör ise yüksek-düşük kavramlarının karmaşık bir şekilde kullanılmasıdır. Örneğin; yüksek kolesterol, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin çok miktarda olması manasına gelir. Kolesterolün  yüksek seviyede olması ise kalp krizi, korner kalp rahatsızlığı gibi çeşitli kardiovasküler problemlerin meydana gelmesine neden olabilir. Ayrıca damarların içerisinde yağ birikimine de sebebiyet verebilen yüksek kolesterol, arterlerin içerisinden yeteri kadar kanın geçmesini engeller. Yüksek kolesterol durumunda beyne yeteri kadar kan gitmediği için felç gibi durumların oluşumu da söz konusu olabilir.

Kolesterol Kaç Olmalı?

Karaciğere üretilen LDL, kan aracılığıyla kolesterolü taşıyan ve moleküler yapıda bir tip proteindir. LDL’nin yüksek seviyede olması halinde kötü kolesterol ortaya çıkar. Kötü kolesterolün yüksek olması ile birlikte damar yapısı bozulur ve damar tıkanıklarına bağlı olarak birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bu yüzden kolesterol seviyenizin kaç olduğunu bilmek ve bu değerin hangi anlama geldiğini öğrenmek sağlığınız için son derece önemli bir adımdır.
  • 100 mg ve daha düşük; en sağlıklı seviyedeki LDL olarak kabul edilir.
  • 100-129 mg arası; sağlıklı LDL seviyesi olarak kabul edilse de kişinin biraz dikkatli olması önerilir.
  • 130-159 mg arası; sağlıklı LDL seviyesinin aşıldığını gösterir.
  • 160-189 mg arası; LDL değerinin olması gerekenden yüksek olduğu anlamına gelir.
  • 190 mg ve üzeri; LDL seviyesinin aşırı yüksek olduğunu anlamını taşır.

Kolesterol Nedenleri Nelerdir?

Kolesterolün, genetik faktörlerden kötü alışkanlıklara kadar birçok sebebi olabilir. Yüksek kolesterolün hayatı kötü etkilememesi için kötü alışkanlıklardan uzak durulmaya, kolesterolü yükselten yiyecekleri fazla tüketmemeye gayret gösterilmelidir. Genetik faktörler gibi sebepler yüzünden risk sınıfında bulunan hastaların kolesterole karşı çok daha bilinçli olması gerekir.

1. Kalıtım

DNA sarmalı
Vücudun ne kadar kolesterol üreteceğini göz önüne aldığımız zaman genlerin önemli bir rol oynadığını görebiliriz. Kötü kolesterol aileden kaynaklanan bir sorun olabilir ve bu durumda kalıtımsal faktörlerin hastalıkta kilit bir rol oynadığı bilinir. Fakat her ne kadar kalıtım kaynaklı bir kolesterol ile karşı karşıya olsanız da hastalık karşısında asla yenilgiyi kabul etmemeniz gerekir. Kötü alışkanlıklardan uzak durup yiyip içtiklerinize dikkat ederek risk durumunu en aza indirebilirsiniz.

2. Beslenme alışkanlıkları

meyve ve sebzeler
Vücuttaki kolesterolün yaklaşık olarak yüzde 85’lik kısmı vücut tarafından otomatik olarak üretilirken geriye kalan yüzde 15’lik kısım ise yiyeceklerden elde edilir. Balık, tavuk, et, süt ve deniz ürünleri gibi kaynaklar, kolesterol üretimine katkı sağlar. Diğer taraftan yumurtanın sarısı, kurabiye, hazır yiyecekler, kızartmalar, cipsler, şarküteri ürünleri ise kolesterol açısından riskli durumların ortaya çıkmasına sebep olabilecek ürünlerdir.
Kolesterol konusundaki şikayetlerin oluşumunda çok büyük bir pay sahibi olan beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeniz halinde bu tip şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Trans yağ ve doymuş yağ oranı yüksek bir beslenme alışkanlığına sahipseniz damarlarınızda plak oluşumu, sertlik ve tıkanıklık görülebilir. Kolesterol şikayetiniz varsa kötü kolesterolü artıran besinlerden uzak durup seviyenin düşmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için taze sebze ve meyvelerle beraber lifli gıdaları tercih edebilirsiniz.

3. Fazla kilolar

şişman insan
Hem kolesterolü yükselten hem de kalp krizi başta olmak üzere birçok hastalığın önünü açan fazla kilolardan ne kadar hızlı kurtulursanız sizin için o kadar iyi olur. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltmenizi sağlayacak olan kilo verme işlemi sayesinde şikayetlerinizde önemli bir azalma gözlemleyebilirsiniz. Erkekler için 102, kadınlar için ise 89 santimetreden daha kalın bel çevresine sahip olan kişiler yüksek kolesterol için risk sınıfı içerisinde yer alırlar.

4. Fiziksel aktivitelerin yeteri kadar yapılmaması

egzersiz yapan kadınlar
Hareketsiz bir hayat birtakım hastalıklara neden olabilir. Pek çok sağlık problemine davetiye çıkarabilen hareketsiz bir hayat tercihi, kötü kolesterolün yükselmesine de neden olabilir. Düzenli bir egzersiz programı uygulayarak hem fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz hem de kötü kolesterol düzeyinin azalmasına yönelik süreci hızlandırabilirsiniz.

5. Yaş ve cinsiyet faktörü

yaş ve cinsiyet
Yaş ilerledikçe cinsiyet fark etmeksizin kolesterol seviyesinde bir artış görülür ve bu hastalığa ilişkin risk düzeyi de doğal olarak yükselir. Yaş; kalp krizi, felç gibi birçok hastalık için risk seviyesini yükselten bir faktör olduğu gibi kolesterole yönelik riskleri de artırır.
Felç ile Alakalı Daha Detaylı Bilgi Edinmek İsterseniz: Felç Rehberi
Diğer taraftan kadınların, erkeklere nazaran kolesterol riskinin daha yüksek olduğu da söylenebilir. Menopoz öncesi kadınların, yaşıtı erkeklere kıyasla daha düşük kötü kolesterole sahip olduklarını ama menopoz sonrasında ise kötü kolesterol seviyelerinin erkeklere nazaran daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

6. Sigara kullanmak

sigara
Damar sağlığı için büyük zararlar doğuran sigara, onlarca farklı hastalığa sebep olabilir. Sigara damarla sebep olduğu hasarlar yüzünden söz konusu damarların içerisinde kolesterolün birikme hızını artırır. Ayrıca kolesterol ile sigara arasındaki ilişki bununla da sınırlı kalmaz. Vücutta sağlıklı işleyen fonksiyonlar için gereken kolesterol seviyesinin düşmesine de yine sigara sebep olur.
Hem yüksek kolesterol hastalığına yakalanmamak için hem de eğer bir kolesterol hastasıysanız bu hastalığın etkilerini azaltmak ve hızlı bir şekilde hastalıktan kurtulmak için sigarayı bırakmanız gerekir. Bu sayede sadece kolesterol hastalığından kurtulmakla kalmayıp aynı zamanda hayatınızı kötü etkileyen birçok sağlık probleminin de etkilerini kaybetmesine uygun bir zemin hazırlayabilirsiniz. 

7. Stres

stres
Damar sağlığı ile doğrudan alakalı bir rahatsızlık olan yüksek kolesterolü tetikleyen faktörlerden birisi de strestir. Her geçen gün psikolojik sorunların önemli hastalıklara sebep olduğuna ilişkin yeni detayları öğrenmeye devam ediyoruz. Çok stresli bir hayata sahipseniz ve stres yaşamınızda büyük yer kaplıyorsa potansiyel bir yüksek kolesterol hastası olabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için kendinizi iyi hissetmek adına çeşitli faaliyetler yapmaya, hayatınızı güzelleştirmeye gayret göstermelisiniz.

8. Alkol alışkanlığı

alkol
Tıpkı sigara gibi yüksek kolesterol kaynaklı şikayetlerin artışına sebep olan bir diğer kötü alışkanlık alkoldür.  Alkol tüketmeden yaşayamayacağınızı düşünüyorsanız bile bu tüketimi minimum seviyede tutmaya gayret göstermeniz gerekir.

9. Bazı hastalıklar

hasta insan
Kronik böbrek rahatsızlıkları, hipotiroidi ve diğer böbrek hastalıkları başta olmak üzere kimi sağlık sorunları yüksek kolesterol riskinin artmasına sebep olur. Diyabetli hastaların bedeninde yüksek seviyede bulunan kan şekeri, iyi kolesterolün düşmesine sebep olurken kötü kolesterolün artmasına zemin hazırlar. Ayrıca yüksek kan şekeri, damar sağlığına da ciddi hasar verebilir.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol hastalığına ilişkin belirtiler birçok durumda kendini gayet açık bir şekilde gösterir ve hastanın sağlığında bir şeylerin yolunda gitmediği yönünde izlenime kapılmasına sebep olur. Siz de aşağıda sıraladığımız kolesterol belirtilerinden birine ya da birkaçına, altında başka bir sebep yatmadığını bilmeniz ve düşünmeniz halinde rastlıyorsanız yüksek kolesterol hastalığına yönelik bir şüpheye kapılıp uzmana danışmanız gerekebilir.

1. Yorgunluk ve halsizlik durumu

yorgun kadın
Eğer kanınızda kötü kolesterol seviyesi yükselirse damarlarınızda, kalbinizde ve arterlerde kimi hastalıklara yönelik belirtiler ortaya çıkar. Kolesterol seviyesinin artmasıyla beraber meydana gelen önemli problemlerden biri de vücutta yer alan organlara yeterli düzeyde oksijen ve kan taşınamamasıdır. Bunun neticesinde ise fazla yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Halsizlik ve yorgunluk başka bir hastalığa dönük semptom olabildiği gibi o gün içerisinde gerçekleştirilen eylemlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Burada belirtinin doğru bir şekilde saptanması ve devamlılık gösterip göstermediğinin analiz edilmesi önemlidir.

2. Ayak ve bacaklarda oluşan yanma hissi

ayak
Ayaklar dolaşım sisteminin de en uç noktasında yer alan uzuvlardır. Kolesterol seviyesinin yüksek olmasıyla beraber damar ve arterlerde oluşan katı bir yağ buraları tıkayıp kan transferini engeller. Damarlarda bir daralma meydana geldiği için kan dolaşımı çok düzgün bir şekilde gerçekleşemez. Bununla beraber ayaklarınızda ve bacaklarınızda yeteri kadar kanın buralara ulaşamaması sebebiyle ateş basmaları ve yanmalar gözlenebilir.

3. Cildin solgun bir hal alması

solgun ciltli kadın
Cildin solgunlaşması gibi belirtiler genelde kansızlık ile ilişkilendirilir. Ama diğer taraftan kolesterol seviyesinin yükselmesi ile de solgunluğun meydana geldiği durumlar mevcuttur. LDL’nin yani kötü kolesterolün artış göstermesi ile beraber damarların tıkanıp kan dolaşımının engellenmesi yüzünden oksijen daha zor taşınır. Gerekli bölgelere yeteri kadar kan ve oksijen ulaşmadığı için ciltte ve ten renginde bir solgunluk oluşur.

4. Yaraların geç iyileşmesi

yaralı kadın
Vücutta oluşan kesiklerin ve yaraların daha çabuk iyileşmesi için proteine gereksinim duyulur. Bunun yanı sıra kan dolaşımının da sağlıklı bir şekilde işliyor olması yaranın daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar. Ama yüksek kolesterol neticesinde dolaşım negatif olarak etkilenir ve yaraların iyileşmesi daha uzun süreleri bulabilir.

5. Ayak tırnaklarının kalınlaşması ve parmaklarda morarma

kalın ayak tırnağı
Dolaşım sistemi kaynaklı problemlerin ortaya çıkması ile beraber ayak tırnaklarında kalınlaşma gözlenebilir. Bunun yanı sıra ayak parmaklarında bir morarma da oluşabilir. Bu belirtiler kolesterolün önemli göstergelerindendir.

6. El ve ayaklarda üşüme hissi

el
Vücuttaki kan dolaşımının en uç noktaları arasında yer alan eller ve ayaklar, yüksek kolesterol yüzünden dolaşımın kötü etkilenmesi sebebiyle standart kan geçişi meydana gelmediği için bazı olumsuzluklar yaşarlar. Yetersiz kan dolaşımı yüzünden el ve ayaklardaki damarlara kanın ulaşamaması sebebiyle üşüme hissedilebilir.

7. Nefes darlığı

nefes darlığı çeken kadın
Yüksek kolesterol yüzünden pek çok kalp ve arter rahatsızlığı meydana gelebilir. Nefes darlığı da bu tip kardiovasküler hastalıklardan birinin belirtisi olarak kabul edilir.

Kolesterol Tedavisi Nasıl Yapılır?

Normal şartlar altında ve hastalığın ilerlemediği durumlarda kolesterol, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Eğer siz de yukarıda sıraladığımız belirtilere kendi bedeninizde rastlıyorsanız ve doktor tarafından bir teşhis aldıysanız tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz. Kolesterol nasıl düşürülür, öğrenmek isteyenler için bazı tedavi yöntemleri aşağıda listelenmiştir.

1. Yaşam tarzı değişikliği

gülen sağlıklı kadın
Yüksek kolesterole ilişkin ortaya çıkan şikayetlerin en az seviyeye indirilmesi için ilk olarak uzman tarafından hastaya hayat tarzının değiştirilmesi tavsiye edilir. Zira birçok durumda beslenme ve hayat tarzı ile alakalı bir hastalık olan kolesterol, yaşam tarzında birtakım değişikliklere gidilmesi halinde daha hızlı çözümlenebilen bir problemdir.
Sigara ve içki tüketiminin bırakılması, olabildiğince sağlıklı besinler ile yeterli bir beslenme alışkanlığına sahip olunması, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden olabildiğince uzak kalıp tam tahıl tüketimine daha çok şans verilmesi, doğal sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve düzenli olarak egzersiz yapılması hastalığın birçok belirtisini ortadan kaldırabilir.

2. İlaçlar

ilaç
Sadece yaşam tarzının değiştirilmesi ile kolesterole ilişkin rahatsızlıkların ortadan kaldırılması mümkün olmayabilir. Bu durumda doktorlar tarafından bu sefer hastalara ilaç takviyesi önerilir. Bu ilaçların düzenli kullanılması ve kullanım sürecinde doktorla iletişimin sürdürülmesi halinde orta vadede bazı şikayetler ortadan kaldırılabilir.
Kolesterol seviyesini dengelemek adına safra asiti bağlayıcı durumdaki reçineler, statinler, kolesterol emilimini destekleyen ihbitörler ve statinlerden oluşan ilaçlar tavsiye edilebilir. Bu ilaçları kullanmak, sağlıksız beslenme ve hayat tarzına devam edilebileceği anlamına gelmez. Hastalar ilaç kullandıkları süre zarfında hayat tarzlarına ve beslenme düzenlerine dikkat etmelidirler.


Kolestrole Ne İyi Gelir?

Yüksek kolesterole iyi gelen ve yüksek kolesterol değerlerinin düşmesine yardımcı olan, doğal besinler aşağıda belirtildiği şekildedir;

1.Kişniş Tohumu

12-Amazing-Benefits-Of-Coriander-Seeds
Araştırmalar kişniş tohumunun toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserid değerlerini düşürdüğünü göstermektedir. Ayrıca kişniş tohumu, hipoglisemik etki göstererek diyabet kontrolünü de sağlamaktadır.
  • İki çorba kaşığı kişniş tohumu tozu, bir fincan sıcak suya eklenir.
  • Kaynatılır ve ardından süzgeçten geçirilir.
  • Günde bir ya da iki defa içilir ve tercihe göre içine süt, şeker ve kakule de eklenebilir.

2.Soğan

red-onion
Kırmızı soğan yüksek kolesterol için faydalıdır. Hong Kong bilim insanları soğanın, kötü kolesterol değerlerini düşürdüğünü ve iyi kolesterol değerlerini yükselttiğini keşfetmişlerdir. Bu da kalp krizi riskini azaltmaktadır.
  • Bir çorba kaşığı soğan suyu ile bal karışımından elde edilen içecek günde bir defa tüketildiğinde, kolesterol değerlerinin dengelenmesi sağlanacaktır.
  • Bir adet ince doğranmış soğan ile çeyrek çorba kaşığı biber, bir fincan ayrana eklenip düzenli olarak tüketildiğinde, faydasını gösterecektir.
  • Soğanın yanı sıra, zencefil ve sarımsak da beslenme listesine eklenmelidir.

3.Hint Altın Çileği

indian-gooseberry
Hint altın çileği (Hint bektaşi üzümü), doğal hipolipidemik bir madde olarak etki göstermektedir. Bu, serum içindeki lipid yoğunluğunun azaltılmasının sağlanması anlamına gelmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre Hint altın çileği, anti-hiper lipidemik, anti-aterojenik ve hipolipidemik özellikler göstermektedir.
Bir çay kaşığı Hint altın çileği tozu ya da kurutulmuş ve toz haline getirilmiş Hint altın çileği, bir su bardağı ılık suya eklenerek, her sabah aç karnına içildiğinde, kolesterole iyi gelmektedir.

4.Elma Sirkesi

Apple-cider-vinegar
Elma sirkesi, hem toplam kolesterol değerlerini hem de trigliserid değerlerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca elma sirkesi, asit reflü, yüksek tansiyon, gut ve üst solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıklar için de faydalıdır.
Bir çay kaşığı organik elma sirkesi, bir su bardağı suya eklenip, en az 1 ay boyunca, günde 2-3 defa tüketildiğinde faydasını gösterecektir. Ayrıca, bu karışımda sirke miktarı kademeli olarak artırabilir.

5.Portakal Suyu

Orange-juice-fruits
Günde üç bardak taze sıkılmış portakal suyu içmek, kandaki yüksek kolesterol seviyesinin düşmesine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Portakal suyu kolesterol için faydalıdır, çünkü C vitamini, folat ve flavonoid bakımından zengindir.
Yapılan bir araştırmaya göre, günlük tüketilen 750 mililitre saf portakal suyu, iyi kolesterol (HDL) ve trigliserid değerlerinin yükselmesine ve yüksek kolesterol hastalarında da kötü kolesterol / iyi kolesterol (LDL/HDL) oranının azalmasına yardımcı olmaktadır.

6.Hindistan Cevizi Yağı

coconutoil
İçeriğinde bulunan doymuş yağa rağmen Hindistan cevizi yağı, yüksek kolesterol için faydalı olan doğal bir iyileştiricidir. Hindistan cevizi yağı, iyi kolesterolün (HDL) artmasını ve LDL/HDL oranının yükselmesini sağlayan lorik asit içermektedir. Buna göre Hindistan cevizi yağı, ne çok ne de az olmak üzere, beslenme listesine eklenebilir. Gün içinde 1 ile 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı idealdir. Ayrıca, rafine edilmiş ya da işlem görmüş Hindistan cevizi yağları kesinlikle tüketilmemelidir.

7.Yulaf Ezmesi

Oatmeal_shutterstock_173846588_RT
Bir kase dolusu yulaf ezmesi, kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olan en iyi yöntemdir. Çözünür lif kaynağı olan yulaf ezmesi, kolesterol emilimini azaltmakta ve kötü kolesterol düzeyini düşürmektedir. Bir buçuk su bardağı pişmiş yulaf ezmesi ya da bir bardak yulaf kepeği, yaklaşık olarak 3 gram çözünür lif ve beta glukan içermektedir.

8.Balık Yağı

sd4nb8hg-1349329460
Balık yağı ile uskumru, ton balığı, alabalık, ringa, somon, lüfer ve sardalye gibi yağlı balıklar, omega 3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Balık yağı veya yağlı balıklar, trigliserid (kan içinde bulunan yağlar) düzeyinin düşmesine ve kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Günde, yaklaşık bir ile dört gram balık yağı tüketilmesi faydalıdır. Eğer vejetaryen ya da vegan beslenme durumu varsa, keten tohumu yağı da omega 3 yağ asitleri içeriği nedeniyle etkili olacaktır.

9.Kırmızı Pirinç Mayası

7d2cec0ee88a
Kırmızı pirinç mayası, monacolins olarak bilinen bir bileşen içermektedir. Monacolins, kolesterol sentezinin kısıtlanmasına ve bundan dolayı da, kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Pirincin, kırmızı maya (Monascus purpureus) ile fermente olması sonucu oluşan kırmızı pirinç mayası, binlerce yıldır Çin’de tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Ayrıca, kırmızı pirinç mayası tablet şeklinde eczanelerden temin edilebilmektedir.
Günde bir ya da iki defa tüketilen, 1200 ile 2400 miligram kırmızı pirinç mayası takviyesi, yüksek kolesterole iyi gelmektedir. Fakat bu takviyelerin uzun süre kullanılması halinde doğuracağı sonuçlar hakkında net bilgiler yoktur.
Bu arada, bazı kırmızı pirinç mayası ürünleri lovastatin bileşeni ve diğer birtakım kimyasallar içerdiği için, yan etkiler yaşanmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı yapılacak en doğru hareket, doktor tavsiyesi alındıktan sonra, bu ürünleri kullanmak olacaktır.
NOT: Hamile ve emziren kadınların kullanması uygun değildir ve zararlıdır.

10.Kabuklu Yemişler

Mixed-Nuts-1
Ceviz, badem, yer fıstığı, fındık, antep fıstığı ve pekan cevizi gibi kabuklu yemişler ve tohumları, bitkisel sterol ve lif içeriği sayesinde, yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle de ceviz, toplam kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak fakat asla aşırı miktarda olmayan kabuklu yemiş tüketimi, kolesterole iyi gelmektedir.

11.Bitter Çikolata

darkchocolate
Bitter çikolata kötü kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olmaktadır. Bitter çikolatada bulunan teobromin bileşeni de, iyi kolesterol düzeyini artırmaktadır. En az % 60 oranında kakao içeren çikolatadan, düzenli olarak 1 ya da 2 küçük parça tüketilmesi faydalıdır.

12.Diğer Besinler

14
Kolesterole iyi gelen ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan diğer doğal besin kaynakları ise şu şekildedir;
  • Soya fasulyesi ve soya ürünleri (bitki bazlı protein içerirler)
  • Yeşil çay
  • Zeytinyağı (kalorisi yüksek olduğundan aşırı miktarda tüketilmemelidir)
  • Avokado
  • Sarımsak.

Yüksek Kolesterol Riski

Bazı faktörler yüksek kolesterol riskini artırabilmektedir. Bu risk faktörleri ve risk altında olan kişiler de şu şekildedir;
  • Sigara
  • Obezite
  • Geniş bel çevresi
  • Kötü beslenme
  • Hareketsizlik
  • Hipotiroidizm
  • Diyabet.

Bulgu ve İşaretler

Yüksek kolesterol herhangi bir semptom meydana getirmemektedir ve ancak kandaki kolesterol düzeyi kontrol edildiğinde fark edilmektedir.

Tanılama ve Testler

Lipid panel testi yardımıyla, trigliserid ile birlikte, toplam LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) düzeyleri ölçülebilmektedir. Kolesterol düzeyinin, kan içinde olması gereken sağlıklı değerleri aşağıda belirtilmiştir;
  • Toplam kolesterol: 200 mg/dL değerinden daha az.
  • LDL (kötü kolesterol): 100 mg/dL değerinden az.
  • HDL (iyi kolesterol): 40 mg/dL değerinde ya da daha yüksek.
  • Trigliserid: 150 mg/dL değerinden daha az.

Koruyucu Tedbirler

Kalp sağlığına benzer şekilde, kolesterol değerlerinin de normal şekilde tutulabilmesi için, alınacak olan bazı tedbirler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
  • Tuz oranı düşük gıdalar tüketmek, meyve, sebze ve tam tahıl bakımından zengin beslenmek
  • Hayvansal yağ içeren gıdaları daha az oranda tüketmek
  • Kilo kontrolüne dikkat etmek, aşırı kilo almamaya özen göstermek
  • Sigarayı bırakmak
  • Haftada hemen her gün, en az 30 dakika egzersiz yapmak
  • Alkol tüketimine kısıtlama getirmek.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...