16 Haziran 2019 Pazar

Uykusuzluğa Çok iyi gelen otlar, bitkiler



Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler aşağıda sıralanmıştır. Ayrıca sayfanın alt bölümünde geceleri uykusuz kalmamak için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler

Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler, Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için uyku hapları kullanmak insanların çekindiği bir çözümdür. Uyku hapları bağımlılık yapabilir, sersemlik hali ve uyku düzenini iyice bozabilir. Bu yüzden bitkilerden yararlanmak daha doğru olur. Bazı bitkiler vardır ki uykusuzluğa çok iyi gelir. Bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Bitkiler doğadan geldiği için güvenli ve sağlığa zarar vermez. Ama her şeyin fazlası zararlıdır. Bu yüzden aşırıya kaçmadan bitkilerden dozunda faydalanmakta yarar vardır. Şimdi gelelim uykusuzluğa iyi geldiği bilinen bitkilere:

Lavanta çiçeği: Endişeyi giderir, mide ve şişkinliğini giderici bir bitkidir. Sinir sistemini rahatlatır, kan dolaşımını arttırır. Kalp ritmini düzenler. Huzursuzluğu giderir. Bu yüzden de lavanta çiçekleri ile hazırlanan çay, daha rahat bir şekilde uyumayı sağlar.

Alıç: Alıç bitkisi de uykusuzluğa karşı önerilen bitkiler arasındadır.

Yulaf: Çiçeklenme döneminde toplanılan yulaf çiçeğinin gövdelerini ve kökleri kullanılabilir. Yulaf bitkisi fiziksel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Kedi otu ile de birleştirilerek kullanılabilir.

Şerbetçiotu: Uykusuzluğu giderir. Şerbetçiotu sinir sistemini yatıştırır ve uyutucu özelliği vardır. Şerbetçiotunun çiçekleri kaynatılıp içilirse uykusuzluğa iyi gelir ve şifa olur.

Kereviz sapı: Kereviz bitkisinin yeşil yaprakları da uyku getirmeye yardım olur.

Kekik: Sakinleştirici etkisi vardır. Çileği nane yaprakları ile birleştirilerek bir çay hazırlayıp içilirse uykusuzluğa büyük fayda sağlar.

Hindiba: Uykusuzluğa hindiba çiçeği de çok fayda sağlar.

Marul: Yeşil yapraklı sebze olan marul, askorbit asit içerir. Bu yüzden uyku getirici özelliği ile tanınır. Marulun yatıştırıcı etkisi de vardır.

Nane: Sakinleştirici rahatlatıcı ve uyutucu etkisi vardır. Sinir sistemine faydalıdır.

Melisa otu: Melisa otu da uykusuzluğa çok faydalıdır. 2 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı melisa otu eklenir. Melisa çayı ile demlenir ve biraz soğuduktan sonra içilir. Melisa otu ile yapılan bitki çayı uykusuzluğu gidermeye yardımcı olur.

Muz: Muz meyvesi iyi bir uyku çekmek için çok faydalıdır.

Uykusuzluğa iyi gelen bitkilerden çay yaparak faydalanma:

Hafif ve orta derecede olan uykusuzluk problemlerine iyi gelir, kasları rahatlatır, sinirleri sakinleştir. Bu yüzden bitkisel çaylar ile uykusuzluk giderilebilir. Bitki çayları aynı zamanda daha kaliteli ve derin bir uyku sağlayarak gün içinde enerjinizin yüksek olmasını sağlayabilir. Sakinleştirici etkisi olan papatya, sarı kantaron, kediotu, şerbetçiotu, gibi bitkilerden yapılan çayları içerken dikkat edilmesi gereken şeyler aşırıya kaçmamaktır ve özellikle depresyon, uyku ilaçları ile beraber kullanmadan önce doktora sormak gerekir.
Eğer bu çayları gereğinden fazla içerseniz gece uykunuz bölünebilir. Uyumayı kolaylaştıran bitki çaylarını uyumadan 1 saat önce içebilirsiniz.

Çarkıfelek çayı: Sakinleştirici, kasları rahatlatır ve ağrıyı hafifletir. Bu özelliği bulunan çarkıfelek bitkisi, sedatif ve analjezik özellikleri nedeniyle aztekler tarafından kullanılmıştır. Bu bitkinin içerisinde bulunan harmin bileşeni mutluluk ve iyi hissetme hali yaratarak uykuya dalmayı zorlaştıran olumsuz zihin karışıklığını ve düşünceleri ortadan kaldırır. Çarkıfelek bitkisinden elde edilen özler 2. Dünya savaşı sırasında Alman ordusu gerçeklik serumu olarak isimlendirmiştir. Aşırı tüketimi halsizliğe neden olabilir. Alkollü içeceklerle birlikte içilmez ve sinirleri yatıştıran (depresyon ilacı, kaygı ilacı ve uyku ilaçları gibi) ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Kediotu çayı: Kediotu çayı özellikle adet sancılarını azaltır ve kaygılara, sindirim sorunlarına, kramplara faydalıdır ve uykusuzluk için kullanılır. Kas ağrıları ve spazmlarını hafifletir. Sindirim sistemini düzenler ve kan basıncını düşürür. Bu bitki üzerine yapılan çalışmalara göre etkili bir uyku düzenleyici olduğu biliniyor. Uyku getiren ve sinirleri sakinleştiren bir bitkidir. Diğer bitkilerde de olduğu gibi kediotu çayı her akşam kullanılmamalıdır. Çünkü bazı insanlarda heyecan duygusuna sebep oluyor ve uykuyu kaçırabiliyor.


Papatya çayı: Uykusuzluk için ülkemizde en çok tüketilen çaylardan biri de papatya çayıdır. Papatya çayı hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici ve antiseptiktir. Hafif dereceli uyku sorunları için çok etkilidir ve papatya çayı eşit ölçülerde şerbetçiotu bitkisiyle karıştırılabilir.
 

ŞERBETÇİ OTU

 Rahatlatıcı, uyku getiren bir bitkidir. Şerbetçiotu bitkisi gerginlik ve kaygıya iyi geliyor. Bu nedeniyle yaşanan uykusuzluk sorunu için kullanılabilir. Huzursuzluğu hafifletir, hazımsızlığa faydalıdır ve baş ağrısını azaltır. Eşit ölçüde papatya çayı ile karıştırılabilir. Depresyon hastaları kullanamaz ve hamile kadınların kullanması iyi olmaz.
Maya otu ya da bira otu olarak da bilinir. Uykusuzluğunuz, adet dönemin ya da menopoz ile ilgiliyse, şerbetçiotu hormonlarınızın seviyesini dengeleyecektir. Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış şerbetçi otunu, orta boy bir su bardağı kaynamış sıcak suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay içilebilir. Çayını içtikten sonra bir tül bir kesenin içine şerbetçiotlarını koyup, yastığınızın altına da koyabilirsiniz.

OĞUL OTU

Halk dilinde limon nanesi, melisa ya da kovan otu olarak da bilinen oğul otunun iç açıcı bir kokusu vardır ve sinirlerin yatışmasına yardımcı olur. 2 ya da 3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğul otuna 1 bardak kaynamış su eklenir. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür.
Bitki kesinlikle kaynatılmamalıdır. Dilerseniz bal ile tatlandırarak, günde 3 ya da 4 bardak içilebilir. Yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.

KEDİOTU

Kediotunun küçük pembe-beyaz çiçekleriyle çekici bir görüntüsü vardır fakat köklerinin kokusu pek hoş değildir.Bu koku kedilerin çok hoşuna gider,bitkinin toprağını kazıp kökünü çıkarmaya çalışırlar.Bu yüzden bitkiye kedi otu denmiştir. Uykusuzluğa ondan daha iyi gelen bir bitki henüz bulunamamıştır. Kediotu kökünü, yatmadan 1 saat önce 2 kapsül alabilirsiniz. Ya da kediotunun çayını, tabletlerini ya da sıvı ekstrelerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

PAPATYA

Sakinleştirici etkisi vardır, uykusuzluğa çok iyi gelir. Sinir sistemin rahatlatmak ve bitkinliği gidermek için papatya banyosundan oldukça iyi sonuç alınabilmektedir. Banyo suyu için 4 avuç dolusu papatya kaynamış suya konur ve normal çay gibi demlenir ve ılıması beklenir. Papatya çayı için de bir tutam papatya 1 bardak kaynamış suda haşlanır ve 10 dakika demlenir.

LAVANTA

Lavanta kokusu, sinir sisteminizi gevşetir ve sizi uyanık tutan stres hormonlarını azaltır. Ayrıca lavanta kokusu, beyni rahatlatan alfa dalgalarının üretimini çoğaltır ve dolayısıyla uyumanıza yardımcı olur. Özellikle depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur. Dilerseniz lavanta yağı ile duştan sonra masaj yapabilirsiniz, bu gevşemenize yardımcı olacaktır.

KEREVİZ SAPI

Çok yaygın olarak bulunmayan bu kereviz cinsinin uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir. Kereviz saplarını isterseniz çiğ olarak, isterseniz ince ince doğrayıp çorbalara veya salatalara ilave ederek kullanabilirsiniz.

Uyumakta Güçlük Çekiyorsanız Yapmanız Gerekenler

1. Yanında karbonhidrat almadığınız yüksek proteinli yemeklerden sonra, uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Yüksek proteinli yiyeceklerde bol miktarda tirozin bulunur ve bu beyni “uyanık” tutmaya yarayan bir amino asittir. Etlerin yanında tam tahıllı makarna ya da kepekli pirinç yemeyi deneyin.
2. İkinci Dünya Savaşı sırasında askerlerin uyku ilacı olarak kullandığı acı marulun, sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
3. Gece uykusunun en kaliteli olacağı saatler akşam 22.00 ile sabah 06.00 arasıdır. Vücut kendini gece 23.00 ile 01.00 arası yeniler. Bu saatlerde uyanık olmamakta fayda var.
4. Yatağa girerken çorap giymeyi ihmal etmeyin, çünkü ayaklar, vücudunuzda ilk ısı kaybeden bölgedir, ve bu uykuya dalmayı güçleştirebilir. Ayaklarınızı sıcak tutmak, uyku ilacından daha etkili olabilir.
5. Gün içinde aldığınız kafein miktarını azaltmaya çalışın. Öğlen içtiğiniz bir bardak kahve bile gece sizi uyutmayabilir.
6. Düzenli olarak spor yapanlar, yapmayanlara göre çok daha kaliteli ve düzenli bir uyku çekerler. Spor yaptıktan sonra enerjiniz artıyorsa, sabah saatlerinde yapmanız daha iyi olacaktır.
7. Bazı besinler uyumanıza yardımcı olur; süt bunların başında gelir. Ton balığı, kalkan balığı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, yulaf, patates ve muz, uyku getiren diğer besinler. Mümkünse saat 20.00′den sonra hiçbir şey içmeyin. Bu, gece yatarken sık sık tuvalete kalkmanızı önler.
8. Odanız karanlık, rahat ve sessiz olsun. Işık ve ses, çoğu insanın uykusunu kaçırır. Bu nedenle odanızda bilgisayar ve televizyon bulundurmamaya çalışın. Gece kalkarsanız ana ışık kaynağını açmayın, gece lambasını açın. Odanız çok sıcak ya da soğuk olmasın.
9. Sigarayı azaltın. Yatmadan sigara içince kendinizi gevşemiş gibi hissetseniz de, bir süre sonra uykusuzluğa neden olur. Nikotinin etkisi tıpkı kafein gibidir ve vücudunuzda 14 saat etkili olur.
10. Evcil hayvanınız varsa, odanıza almayın. Kedi ve köpeğiniz sizinle mi uyuyor? Demek ki uykusuzluğa davetiye çıkarıyorsunuz, gece yarısı ayağa dikilmeye heveslisiniz. Evcil hayvanların yeri yatak değildir.

Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler

Yapılan çalışmalar kadınların yüzde 70′inin hayatlarının değişik zamanlarında uyku bozukluğu problemi yaşadığını göstermektedir. Uyku problemlerinin başında uykusuzluk gelmektedir.
International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Batılı ülkelerde kadınların yüzde 30'unun en az haftada birkaç kez uyumak için ilaç almak zorunda kaldığının bildirildiğini belirtti. Kadınlarda yaş ilerledikçe uykusuzluk problemi artmaktadır. 18-24 yaş arası kadınlarda uyku ile ilgili problemler yüzde 33 civarında iken, 55-64 yaş kadınlarda bu oran yüzde 48’e çıkar.

Kadınlarda uykuyu etkileyen faktörler nelerdir?

1. Hormon seviyelerinde değişim, stres, yaşam stili, uyku ortamı sık akla gelen faktörlerdir.
2. Birçok kadında premenstrüel uyku problemleri vardır.
3. Uykuya dalmada güçlük, gece uyanıp bir daha uyuyamama, uyanmada güçlük ve gündüz uykululuk hali bu dönemlerde görülebilen durumlardır.
4. Birçok kadında da iş ve aile ortamındaki problemlere bağlı stres ve buna bağlı uyku problemlerine rastlanmaktadır. Bunun sonucunda yorgunluk, iş performansında düşme, konsantrasyon güçlüğü ve sosyal ilişkilerde bozulmalar ortaya çıkabilir.
5. Çalışan kadınlarda uyku problemleri daha fazla görülmektedir.
6. Kahve çay ve sigara kullanımı da uykuya dalma açısından önemli problemlerdir.
7. Alkol ise uyku bölünmesi ve kabus görmelere yol açabilmektedir.
8. Gebelik de uyku üzerine etkili bir durumdur. Gebeliğin ilk 3 ayında kadınlar daha çok uykuya ihtiyaç gösterirler ve gündüz uykuya eğilim mevcuttur.
9. Gebeliğin 3-6 ayında uyku normalken 6 aydan sonra gebeler daha az uyumaya başlarlar. Bunun nedenleri sık idrara çıkma, göğüste yanma, genel konforsuzluk, bebek hareketleri, bel ağrısı ve kabus görmelerdir.
10. Yapılan araştırmalar gebelerde huzursuz bacak sendromu denen gece boyunca istemsiz bacak hareketlerinin arttığını göstemekte ve buna bağlı olarak da gebelerde uyku olumsuz etkilenmektedir.
11. Menopozdaki kadınların 2/3’ünde uyku problemleri vardır. Menopozla birlikte östrojen seviyelerinde düşme sonucu sıcaklık basması sonucu da uyku problemleri görülür.
12. Menopoz öncesi dönemlerde obstruktif uyku apne sendromu ve horlama erkeklere oranla daha az görülmekte iken menopozdan sonra bu oran eşitlenmektedir.
13. Uyku bozukluklarını düzeltmek için bazı kadınlarda ilaç kullanımına gereksinim olmakla beraber çoğunlukla yaşam stilinde değişiklikler yapmak iyi bir uyku için yeterli olabilir.

Kadınlara iyi bir uyku için neler öneriyorsunuz?

• Çay ve kahveyi kesin
• Alkolü kısıtlayın
• Gece uykunuzu olumsuz olarak etkileyebilecek enerji içeceklerinden uzak durun
• Uyumadan önce gevşeyin
• Doğru zamanda egzersiz yapın (gece yapılan ağır egzersizler uykunuzu olumsuz etkileyebilir)
• Kıyafetiniz rahat olsun ve sizi sıkmasın
• Yatak odanız sessiz, loş ve yatağınız ve yastığınız rahat olsun
• Yemeklerinize dikkat edin (akşam yenen ağır ve baharatlı yemekler uykunuzu olumsuz etkiler)
• Sigarayı bırakın
• Gündüz uyuklamalarını kesin
• Evcil hayvanları yatak odasından uzak tutun
• Yatakta TV seyretmeyin, tartışmayın
• Kaçta uyursanız uyuyun kalkış saatiniz sabit olsun. Böylece uyku ritminiz bozmamış olursunuz.
• Gündüz kestirmelerinden kaçının.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...