27 Haziran 2019 Perşembe

Havucun ve Havuç Suyunun Faydaları

Havuç Faydaları Nelerdir? Havuçta bulunan falcarinol antitümör etkinliktedir. Azerbaycan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada havuçtaki falcarinol maddesinin farelerde kanser gelişimi olasılığını azalttığı tespit edilmiştir.
Havuç çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alır. Havucun Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Daha çok Afganistan’dan dünyaya yayıldığına yönelik iddialar ağır basıyor.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum  bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.


Havucun ve Havuç Suyunun Faydaları

 

Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu için başta kanser olmak üzere, tümör ve birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bunun yanında cilt ve göz sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havucun günlük olarak tüketilmesi birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmamızı sağlar.
Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadele noktasında hemde kanın temizlenmesi ve sirkülasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.
Havuç Kanserle Mücadele Eder: Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynar. Ayrıca bu konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin, sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hücrelerini öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadır.
Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal toksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre neden olan unsurların ortadan kalkmasına katkı sağlar. Ayrıca mantar hastalıklarına karşı da çok etkilidir.
Havucun Gözlere Faydaları: A vitamini eksikliği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olmaktadır. Beta karoten açısından zengin yiyecekler yemek, göz sağlığı için çok önemlidir. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. Yaygın bir göz hastalığı olan katarakta yakalanma riskini de azaltır.
Havuç Beyin Sağlığı için Önemli Bir Besindir: Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalılara karşı beyin sağlığını korur. Düşünceleri zinde tutar. Rahatlatıcı ve strese karşı mücadele direncini arttırır.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sistemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesini ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemini temizler.
Hücrelerin Yenilenmesini Ve Onarılmasını Sağlar: Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.

Sağlıklı ve Parlak Ciltler İçin Havuç: Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler. Güneş ışınlarına karşı vücudu koruyucu özelliği vardır. Cilt, saç ve tırnaklarda vitamin eksikliğinden dolayı meydana gelen kuruluk ve kırılganlığı ortadan kaldırır. Ayrıca bol miktarda A vitamini içerdiği için akne, kara lekeler ve kuru cilt sorunlarına karşı etkili olabilir. Özellikle kış aylarında kuru ciltlerde meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri giderme noktasına yardımcı olabilir. Havuç suyu, cilt üzerine de uygulanabilir. Böylece maksimum verim almak mümkündür.
Havucun Antiseptik Gücü: Havuç, birçok hastalığa şifa ve alternatif tedavi olarak bilinmesinin dışında  enfeksiyonları da önleyici özelliği ile bilinir. Rendelenmiş, ezilmiş veya haşlanmış havuçları cilt üzerine uygulamak, deride meydana gelen enfeksiyonları giderebilir. Bunun yanında aynı şekilde tüketilerek bünyenin iç organlarında meydana gelen alerji ve enfeksiyonların ortadan kalkmasında etkili olabilir.
Vücudu Temizler:  Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve safrada oluşan yağları azaltır. Bunların yanında havucun içerdiği bol miktarda lifler, kolon temizliğine yardımcı olur ve artıkların atılması için hareket kabiliyetini arttırır.
Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Havuç: Havucun diş ve diş etleri içinde çok önemli bir besin olduğunu çok az kişi bilir. Bu yüzden diş macunu sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde sakızlarda da kullanılır. Havuçlar çiğ olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizler. Ağız sağlığı için de önemlidir. Tükürük bezlerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Ağız içerisinde oluşan zararlı asit ve bakterileri ortadan kaldırır. Havucun içerdiği diğer mineraller diş hastalıklarından korur.
İnme ve Felç Vakalarını Azaltır: Amerika’da yapılan bir araştırma sonucuna göre düzenli olarak havuç tüketenlerin, havuç tüketmeyenlere oranla daha az inme, felç gibi hastalıklara yakalandığını ortaya koymuştur.

Havuç Suyunun Faydaları:

Havuç suyu sadece çizgi film kahramanlarının içtiği bir içecek değildir. İçerdiği besin ve mineraller mucizevi şifa kaynağıdır. Lezzetli tadının yanında birçok hastalıktan korunma ve tedavi özelliği vardır. Başta cilt ve saç sağlığı olmak üzere sindirim sistemi ve kalp damar sağlığı için önemlidir.
  • Kanseri önleyici özelliği vardır. Mesane, kolon ve meme kanserlerini engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • İçerdiği protein kemik yapısı için çok önemlidir. Kemik sağlığının korunmasını sağlar ve kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Karaciğeri temizler. Düzenli olarak havuç suyu tüketmek karaciğerde oluşan toksinlerin ortadan kalkmasını sağlar.
  • Ciltlerde meydana gelen kuruluk ve yara izlerini giderir. Bunun yanında aknelerin önlenmesinde etkilidir.
  • Ciltlerde meydana gelen güneş hasarlarını giderir. Kırışıklık ve cilt sarkmalarının önünü alır. Sağlıklı cilt için çok faydalıdır.
  • Havuç suyu özellikle doğum öncesi bakımda anne ve çocuk için çok önemlidir.
  • Göz sağlığı için havuç suyunun faydaları çok fazladır. Gözlerde olabilecek rahatsızlıklara engel olur.
  • Kilo vermek için ideal bir besin kaynağıdır.
  • Kasların gelişmesine yardımcı olur
  • Demir ve oksijen kapasitesini arttırır.



Havuç Yağının faydaları:

Havuç yağı çok etkili bir antioksidandır. Hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olur. Stresle mücadelede bünyeyi korur ve hastalıklarla mücadelede ciddi katkı sağlar. Sindirim sistemine yardımcı olur. Yaşlanmaya bağlı meydana gelen sorunları giderir. Antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikalleri yok eder. Serbest radikaller birçok hastalığın en önemli sebebidir. Cilt sağlığını korur.
  • Enfeksiyonları tedavi etme özelliği vardır. Hem iç hemde dış enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında başarılıdır. Ağız, boğaz, bağırsak, idrar yolları dahil birçok organda meydana gelen enfeksiyon hastalıklarını giderir.
  • Kan dolaşımını hızlandırır, kasları güçlendirir, iç organları toksitlerden temizler.
  • Kanseri önleyici özelliği vardır. Prostat, böbrek, mide ve boğaz kanserleri olmak üzere diğer bazı kanser türlerini önler.
  • Gaz sorunlarını giderir. Mide ve bağırsaklarda oluşan gaz problemleri için anlık tedavi sonuç verir.
  • Adet kanamalarını önler ve hafifletici etkisi vardır.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır, safra ve ürik asitlerin sağlıklı seviyede kalmasını sağlar.
  • Cildi gençleştirir, genel anlamda cilt ve deri hastalıklarından korur.

Siyah Havucun faydaları:

Havucun diğer versiyonlarında bulunan faydaların yanında bazı farklı hastalık ve sağlık sorunları için önemli bir şifa kaynağıdır. Aynı şekilde güçlü bir antioksidandır. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı bünyeyi kuvvetlendirir.
  • Kolon kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Romatizmadan kaynaklanan rahatsızlıklara karşı etkilidir. Romatizma ağrılarının şiddetini azaltır.
  • Kılcal damarlara direkt etki eden nadir besinlerden bir tanesidir.
  • Görme bozukluklarını giderebilir.
  • Şeker hastalığından dolayı meydana gelebilecek sorunlardan dolayı gözlerin zarar görmesini engelleyebilir.
  • Damarlarda meydana gelen sorunları giderebilir. Damar tıkanıklıklarına engel olur.
  • Hücrelerin güçlenmesi ve yenilenmesi noktasında önemli rol oynar.
  • Sindirim sistemi, mide ve bağırsak sağlığı için şifa kaynağıdır.
  • Cilt sağlığını korumada etkilidir.

Havucun Zararları:
Havuç sağlık, açısından çok faydalı olduğu gibi zararları veya yan etkileri minimum seviyededir. Genelde çok aşırı tüketimden kaynaklanan sorunlar olması mümkün.

  • Çok fazla tüketildiğinde ciltte alerji oluşabilir.
  • Şişkinlik hissi ve hazımsızlığa neden olabilir.
  • Günde en fazla iki tane tüketilmesi önerilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi aşırı tüketim sonucu derinin sararması ve deri ile alakalı alerjik sorunlara neden olabilir.

Tavsiyeler
Havuç bütün yıl boyunca bulunabilen besinlerdendir. Bu yüzden her daim tüketmek mümkün. Yazının genelinde gördüğümüz gibi, çağımızın en tehlikeli hastalığı kanser başta olmak üzere birçok hastalık için mükemmel bir şifa kaynağıdır. Yaşlılık döneminde görme sorunları yaşamamak ve cilt sağlığını ve parlaklığını korumak için sürekli tüketilmelidir. Çiğ olarak yenilmesi durumunda maksimum derecede verim almak mümkündür.




• Akciğer kanserine karşı koruyucudur.
• Danimarka’da yapılan bir araştırma sonucuna göre havucun içerdiği kimyasal bir maddenin bağırsak kanserini engelleyebileceğini göstermiştir.
• Vücudda A vitaminine dönüşen beta karoten içerir.
• Düşünme gücünü artırır, unutkanlığı giderir.
• 1.300 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; havuç gibi karotenoid yönünden zengin besinlerden günde en az bir porsiyon tüketenlerin, bu miktardan daha az yiyenlere göre kalb krizi geçirme riski % 60 oranında azaltmaktadır.
• İçerdiği A vitaminiyle gözlere yararlıdır.
• Havuç vücut tarafından A vitaminine çevrilen karoten içeriğiyle gece körlüğünü önlemeye yarımcı olur.
• Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, havuçta bulunan falkarinol adlı madde, bu sebzenin düzenli olarak yenmesi halinde kanser riskini azaltmaktadır.
• Ulusal kanser Enstitüsü araştırmacıları, karotenoidden zengin beslenenlerin düşük karotenoid alanlara göre cilt kanserine yakalanma riskinin 6 kat daha az olduğunu açıklamışlardır.

Yemek borusu ve mide yanmasına karşı faydalıdır.
• Havuç lif açısından zengin olduğundan dolayı, kolon sağlığı için önemlidir.
• Kansızlık sorunu yaşayanlara öneriliyor.
• Cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
• Cinsel hormonları aktive eder.
Queensland Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, içeriğindeki antosiyanin maddesi sayesinde antioksidan özelliği olan siyah havuç, aynı zamanda iltihap kurutucu ve ateş düşürücü etkilere sahip. Siyah havuç turuncu havuçdan 28 kat fazla antosiyanin içermektedir.
• Havucun tepesindeki yeşil saplar klorofil içerir.
• Havuç soyularak yenildiğinde vitamin ve mineral kaybı oluşur.
• Havucun rendelenmesi B ve C vitaminlerinin kaybına neden olur.
Havuç Zararları Varmıdır?
Tazeliğini yitirmiş veya kolay bükülebilen havuçlar kullanılmamalıdır.
Günde 2 taneden fazla yenilmemesi belirtiliyor.
Aşırı miktarda havuç yemek karaciğer hasarı, cild sararmasına yol açabilir.
Şeker sorunu olanlar havucu fazla miktarda yememelidirler.
Vitamin ve Mineral İçeriği (100gr)
Vitamin A – 12.000 I.U ,
Tiamin B: 0,06 mg .
Riboflavin : 0,06 mg .
Niasin : 0,5 mg .
Vitamin C: 5 mg .
Kalsiyum: 39 mg .
Demir: 0,8 mg .
Fosfor : 37 mg .
Yağ: 0,3 gr
Karbonhidratlar : 9,3 gr .
Protein: 1.2gm .
Kalori: 42








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...