Portakalın Faydaları
Kanserden Korunmanıza Yardımcı Olur
İçeriğindeki bileşenler sayesinde cilt, akciğer, mide, göğüs ve kolon gibi kanser türlerinden korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca içindeki antioksidan ve C vitaminleri bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bu da vücudunuzun kanser hücreleri ile savaşabilmesini sağlar. Bir araştırma sonucuna göre kolon kanserinin yüzde 10-15’i DNA daki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar ve bu mutasyonlar C vitamini bakımından zengin portakal tüketimi ile önlenebilmektedir.Tüm yıl boyunca marketlerde bulabileceğiniz bir meyve olan portakal, en çok kış aylarında tüketilmektedir. Portakal etli dilimleri, doğal suyu ve keskin tatlı lezzetiyle meşhurdur. Aynı zamanda C vitamini bakımından bir depo görevi görmektedir. Yabancı ülkelerde altın elma olarak nitelendirilen portakal, sağlığınızı korumada da çok etkilidir. Ayrıca yağ yakımını arttırma özelliğinden dolayı sporculara ve diyet yapanlara da tavsiye edilmektedir. Portakal ile ilgili daha ayrıntılı ve bilmediğiniz bilgilere ulaşmak için tek yapmanız gereken yazımızın geriye kalan kısmını okumak olacaktır. Portakalın besin değerleri, sağlığa olan yararları ve zararları ile ilgili bilgiler alt başlıklar ve maddeler halinde siz okurlarımızla paylaşılacaktır.
Portakalın Sağlığa Etkileri
Orta boy bir portakal (yaklaşık 154 g), 80 g kalori, 250 mg potasyum, 19 g karbonhidrat (14 gramı şeker ve 5 gramı posa olmak üzere), 1 gramda protein içermektedir. Tüm bu besin değerlerine ek olarak portakalın içinde 1 g dahi yağ bulunmamaktadır. C vitamini deposu olarak bilinen portakal, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 130’unu, A vitamini ihtiyacınızın yüzde 2’sini ve kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 6’sını karşılamaktadır. Portakal ayrıca vücudunuzun direncini yükselten C vitamininin yanında tiamin, ribofilamin, niasin, magnezyum, manganez, fosfor, B-6 vitamini, folat ve bakır da içermektedir. Portakalın hastalıklara olan etkisine yazının devamından ulaşabilirsiniz.1.Kalp Krizi
2.Kanser
3.Kalp Sağlığı
4.Cilt Sağlığı
Portakalın bileşenlerinden olan beta karoten güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve hücrelerin zarar görmesini engeller, cildi serbest radikallere karşı korur ve yaşlılık belirtilerini geciktirir. Bu sebeple güzellik endüstrisinde de sıkça kullanılır ve birçok yüz maskesi ya da kremin anahtar içeriği portakaldır.
5.Böbrek Hastalıkları
Böbrek Rahatsızlıklarını Önler
Düzenli olarak portakal suyu tüketmek böbrek rahatsızlıklarını önler ve böbrek taşı oluşması riskini azaltır. Ancak tüketmiş olduğunuz portakal suyunun miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü portakal suyu yüksek oranda şeker içerir ve vücuda fazla alınan şekerin de sağlığa çeşitli zararları vardır.Günlük düzenli olarak portakal suyu tüketimi böbrek taşı ve diğer böbrek hastalıklarını durdurur. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey portakal suyunun aşırı miktarlarda tüketilmemesi. Çünkü şekerli ve asitli yapısı sebebiyle aşırı miktarda portakal tüketimi dişlerde çürümeye sebep olabilir.
6.Akciğer ve Karaciğer Kanseri
Japonya’da yapılan 2 araştırmaya göre portakal yemek karaciğer kanserine karşı sizi korur. Bunun sebeplerinden birinin A vitamini bileşenlerinden olan karotenoyidler olduğu sanılmaktadır.
7.Viral Enfeksiyon
8.Vücut Dengesi
9.Kan Basıncı Düzenlenmesi
Yüksek Kan Basıncını Düzenler
Portakalın içinde yer alan flavonoit hesperidin yüksek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca portakalın bileşenlerinden olan magnezyum da kan basıncını korur.10. Bağışıklığı Arttırır
Portakal çok zengin bir C Vitamini kaynağıdır ve bir orta boy portakal günlük C Vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %72sini karşılar. C Vitamini ise vücudunuzu serbest radikallerin vereceği zarara karşı korur ve bağışıklığı arttırır. Ayrıca kışın sık rastlanan gribe, soğuk algınlığına ve öksürüklere karşı da bağışıklığı arttırması sebebiyle koruma sağladığı söylenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder