3 Haziran 2019 Pazartesi

KİRAZIN FAYDALARI NELERDİR?

İlkbahar sonu ve yaz mevsiminin başlarında dallarda renklenmeye başlayan Gülgiller familyasından kirazın ana yurdu Güney Kafkasya ve Kuzey Anadoludur. Sadece meyveleri değil, kökleri, kerestesi, zamkı, yaprakları, kabuk ve çekirdekleri hatta sapları bile çeşitli amaçlarla kullanılan çok değerli bir bitkidir. Ülkemizde de oldukça sık tüketilen kiraz, en çok Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Kiraz severek tüketilen meyvelerden biridir. Birçok kanser türünü engellemesi, uykusuzluğa iyi gelmesi, kolesterolü dengelemesi kirazın faydaları arasındadır. İyi bir antioksidan kaynağı olması, birçok vitamin ve mineral madde içermesi sebebiyle de bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı koruma sağlar. Kir Azdır Bu meyvede...


Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden kiraz, adeta şifa deposu… Sağlığa birçok faydası olan kiraz cinsel sorun yaşayanların da yüzünü güldürüyor…

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Zengin besin değerleri ve vitaminlere sahip olan kiraz, güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. İçerisinde barındırdığı A, C, K ve B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, demir ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. 100 gram kirazın içerisinde 63 kcal kalori bulunmaktadır. 100 gram kirazın besin değer oranları aşağıdaki şekildedir;

A, B ve C vitaminleri gibi birçok vitamin türü içeren kirazın faydalarından bazıları şöyledir;
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlık sorununu giderir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde ishal etkisi yapar. Aynı şekilde hazımsızlık sorununu da gidermiş olur.
  • İyi bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca vücuda güç verir ve vitamin eksikliklerini de gidermeye yardımcı olur.
  • Kas ve kemiklere de yararlı bir meyvedir. Romatizma, eklem, kas ve kemik ağrılarına karşı da büyük fayda sağladığı belirtilmiştir. Kas iltihapları ve kas ağrılarını geçirmeye yardım eder. 40 ile 70 yaş aralığındaki kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, eklemlerdeki ağrı ve şişliği azalttığı, osteoartrite karşı koruma sağladığı belirtilmiştir.
  • Gut hastalığı için yararlıdır. Boston Üniversitesinde gut rahatsızlığına yakalanan kişiler üzerinde bir çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmaya göre, kiraz tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre %35 daha az gut ataklarına yakalandığı gözlemlenmiştir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir. İyi bir antioksidan olan melatonin içerir. Bu sayede kiraz tüketimiyle vücudunuzdaki melatonin seviyesi artar ve bu da uykunuzu getirir. Bu sayede uyku süreniz ve uyku kaliteniz artacaktır. Eğer uyku probleminiz varsa ve stresliyseniz bolca tüketmenizi tavsiye ederiz. Düzenli tüketimi uykusuzluğa yarar sağlar.
  • Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğindeki C vitamini, lif, antosiyanin ve karotenoidler sayesinde birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Kanser riskini de azaltır, kansere yakalanma oranını düşürür.
  • İyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücudun yaşlı görünmesini sağlayan serbest radikallerle savaşır. Antioksidan içeriğinden dolayı cildin erken yaşlanmasını geciktirir.



* Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

* Yağları eriterek zayıflamaya yardımcı olur.

* Kiraz, melatonin alımını arttırarak düzenli uyku çekmenizi sağlar.

* Şeker hastalarının tüketebileceği özelliktedir.

* Sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

* Kalp ve Damar sağlığını korur.

* Antioksidan etkisi sayesinde kanser oluşumunu engeller.

* Diyabet olasılığını minimum seviyeye düşürür.

* Bağışıklık sistemini güçlendirir.

* İçerisinde bulunan antioksidanlar beyin hücrelerini koruyarak yaşlanma sonucu yaşanabilecek beyin hasarlarını engeller.

* Kan basıncını düzenleyerek kolesterol seviyesini dengede tutar.

* İnme ve felç riskini azaltır.

* Cilt sağlığını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.

* Gut hastalığı riskini azaltır.

* Kas ağrılarını azaltır.

* İltihap ve şişlikleri giderir.

* Kolon kanserini önleyebilir.

KİRAZ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

* Böbrek taşı hastalığında önemli rol oynar.

* Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara iyi gelir.

* İltihap kurutucu özelliği vardır.

* Kabızlık sorununu çözer.

* İshali keser.

* Kolesterolü düşürür.

* Kan şekerini düşürür.

* Ateş düşürür.

* Damar sertliği, romatizma, gut ve dizanteriye iyi gelir.

KİRAZIN ZARARLARI NELERDİR?

* Aşırı tüketim sonucunda hassas olan ciltlerde alerji oluşumuna sebep olabilir.

* Aşırı tüketim de ishale yol açabilir.

* Midede yanma ve ekşimeye sebep olabilir.

* Aşırı tüketim sonucunda şişkinlik ve kusmaya neden olabilir.

C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından iyi bir kaynağa sahip. Uzmanlar, sindirim sorunu yaşayanlara kiraz tüketmelerini önerirken; diğer yararlarını da şöyle sıralıyor…

Kirazın diğer yararları:
-Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
-Kalp ve damar sağlığını korur.
-Hafıza sorunlarını giderir.
-Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır.
-Diyabet riskini düşürür.
-Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.
-Yatmadan birkaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır.
Kirazın sadece kendisi değil, sapı da çok faydalı… Çöpe attığınız kira sapını kaynatıp, çayını yaparsanız sağlığınız açısından oldukça olumlu geri dönüşler alabilirsiniz.
Peki kiraz sapı ne işe yarar?
-Kolesterole iyi gelir
- İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için çok yararlıdır
-Vücuttan ödem atar.
Kiraz çekirdeği yağının faydaları
Eğer doğal olanı bulunursa, kiraz çekirdeği yağının da cilt için çok faydası vardır. Masaj yolu ile sürüldüğü takdirde hem yaşlanmayı geciktirir hem de ciltte tonik etkisi sağlar. Aynı zamanda eklem ağrılarının giderilmesi ve iltihapların iyileştirilmesi için de kiraz çekirdeği yağı kullanılabilir.
Bu kadar çok faydası olan kirazın zararları var mıdır? 
Kirazın etkili bir zararı yoktur ancak gereğinden fazla tüketmek bireylerde yan etkilere neden olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar da gösterebilir. Mutlaka gerektiği kadar tüketilmelidir.

Kirazın Besin Değerlerine Bir Bakalım..

Kirazın faydalarından biri, antosiyaninler, quercetin, hidroksisinamat, potasyum, karotenoidler ve melatonin bakımından zengin olmasıdır. Ayrıca, kiraz yüksek lifli bir meyvedir ve mükemmel C vitamini kaynağıdır. Tatlı kirazların kayısı, üzüm, şeftali , yaban mersini ve erikten şaşırtıcı derecede düşük bir glisemik indeksi vardır. Yani, çok tatlı bir meyve olmasına rağmen garip bir şekilde kan şekerini yükseltme yeteneği çok düşüktür.
Bir su bardağı (yaklaşık 100 gram) Kirazın Besin Değerleri, (DV günlük değerin kısaltmasıdır, yani yüzde olarak günlük almamız gereken değer anlamına gelmektedir.) 
  • 87 kaloridir
  • Hiç yağ içermez
  • 22 gram karbonhidrat içerir
  • 3 gram diyet lifi içerir
  • 18 gram şeker içerir
  • 1 gram protein bulundurur
  • 10 miligram C vitamini (yüzde 16 DV)
  • 2.9 mikrogram K vitamini (yüzde 4)
  • 88 uluslararası birim A vitamini (yüzde 2 DV)
  • 306 miligram potasyum (% 9 DV)
  • 0.1 miligram manganez (yüzde 5 DV)
  • 0,1 miligram bakır (% 4 DV)
  • 15.2 miligram magnezyum (% 4 DV)
  • 0.1 miligram B6 vitamini (% 3 DV)
  • 0.5 miligram demir (% 3 DV)
  • 17.9 miligram kalsiyum (% 2 DV)
Kirazın Sağlığımız İçin Faydaları Nelerdir?
1) Kiraz Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Faraler üzerinde yapılan bir çalışmada 90 gün boyunca bir grup fareye sadece kiraz tozu verildi ve çalışmanın sonunda çok fazla yağ yakımı gerçekleştiği görüldü. Kiraz, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olan harika bir meyvedir. Ayrıca kirazların saplarını atmayın, bunlarla demleyeceğiniz çay da kilo verme ve yağ yakımı sürecini hızlandırmaktadır.
2) Kiraz Kalp ve Damar Sağlığı Açısından Çok Faydalı Bir Meyvedir
Azerbaycan üniversitesinde bir grup araştırmacı, kirazın kardiyovasküler faydalar sağladığına ve inme riskini azalttığına dair çeşitli kanıtlara ulaşmıştır. Kiraz, vücut dokularının birçoğunda PPAR izoformlarını (peroksizom proliferatörünü aktive eden reseptörleri) aktive etmektedir. PPAR’lar yağ ve glikoz metabolizmasında yer alan genleri düzenler ve modifiye edildiğinde kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.
3) Kirazın Antioksidan İçeriği Çok Yüksektir
Antosiyaninler ve siyanidin, kirazda çok yüksek oranda bulunan ki antioksidandır. Ayrıca bu iki antioksidan ağrı kesici ve antiinflamuar etkilere sahiptir (ağrı ve yangıyı azaltır)
Antosiyaninler, yalnızca güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar aktivitelere sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda farelerde tümör gelişimini ve insan kolon kanser hücre çizgilerinin büyümesini inhibe etmektedir. Vücutta, günümüzde hastalıklarda önemli bir rol oynayan ve kanser gibi sağlık koşullarının yanı sıra kalp rahatsızlığı ve bunama ile bağlantılı olan ve oksidatif stresten kaynaklanan hasarlardan korunmak için antioksidanlar kullanılmaktadır.
Ayrıca gözde görülebilen makula dejenerasyonu ve glokom gibi hastalıklara karşı da bu antioksidanların çok güçlü etkileri olduğu bilinmektedir.
4) Kiraz, Gut Tedavisini Destekleyen Harika Bir Meyvedir
Gut başta ayak başparmağını etkileyen ağrılı, artritik bir durumdur. Eklemlerde ve büyük ayak parmaklarında kristallenmeye yol açar, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları gibi farklı rahatsızlıklara da kapı aralayabilir. Gut, temelde yüksek miktarda ürik asit nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Sürekli et ve protein tüketilmesi sonucunda meydana gelebilir. Ayrıca Gut, diyabete de neden olabilen bir hastalıktır.
Bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, gutlu 633 kişi kiraz özütü ile bir süre tedavi gördü. Bu kiraz tedavisi gut ataklarında %35 azalmaya neden olmuştur. Kiraz alımı, gut ve böbrek taşları için reçete edilen bir ilaç olan allopurinol ile kombine edildiğinde gut atak riski %75 daha düşük olmaktadır. Eğer anında rahatlamak istiyorsanız diyetinize bir miktar kiraz ilave edebilirsiniz.
5) Kiraz Anti-İnflamatuvar Özelliklere Sahiptir
Kirazlar en iyi anti-inflamatuar besinlerden biridir . Uluslararası Spor Beslenme Dergisinde yayınlanan bir çalışma , kirazın yorucu egzersiz sırasında kas hasarını ve ağrıyı azaltma yeteneğini değerlendirdi. Çalışmada, 54 sağlıklı koşucu, 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 16 mil çalıştırıldı. Katılımcılar yarıştan önce ve yarış gününde yedi gün süreyle günde iki kez 355 mililitre kiraz suyu veya plasebo kiraz içeceği içti. 
Her iki grupta da kas ağrıları görülürken, kiraz suyu içen grupta çok daha az ağrı görülmekteydi. Bunun nedeninin kirazın anti-inflamatuar etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
6) Kiraz Çok Zengin Bir Potasyum Kaynağıdır
Sadece bir bardak kiraz, önerilen günlük potasyum değerinin yüzde 9’unu tek başına karşılamaktadır. Potasyum, kalp, damar ve böbrek sağlığı için çok faydalı bir mineraldir. Felç ve kalp krizi riskinizi azaltır, hipertansiyonu ve yüksek tansiyonu hafifletir, krampları azaltır ve kasları güçlendirir.
7) Kiraz Kolesterolü Düşürebilir
Ağır ve yağlı yiyecekler yerine kolesterol içermeyen kiraz gibi sağlıklı meyvelerin tercih edilmesi her zaman daha sağlıklıdır. Kiraz kandaki trigliseritleri azaltır, şekeri dengeler ve kolesterolü düşürür.
Kaynak: https://draxe.com/benefits-of-cherries/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...