Kış aylarında sıklıkla tüketilen yer fıstığının faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa iyi gelen yer fıstığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında yer fıstığına dair bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.
Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.
Yer fıstığı
YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? YER FISTIĞI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar.
- Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur.
- Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.
- Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerindeki meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60'ını azaltığı görülmüştür.
- Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır.
- Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.
Yer fıstığı ezmesiYer fıstığı ezmesi
YER FISTIĞI BESİN DEĞERLERİ
100 gram yer fıstığı
Kalori 567
Toplam yağ miktarı 49 gram
Kolesterol 0 miligram
Potasyum 26 gram
Diyet lifi 9 gram
Kalsiyum 92 miligram
Karbonhidrat 16 gram
Sodyum 18 miligram
Şeker 4 gram
Baklagiller familyasına ait olan yer fıstığı başta yağ sanayi ve kuru
yemiş sektöründe kullanılır. Ayrıca sapı kuru ot, kabuğu da farklı
sektörlerde değerlendirilir. Yer fıstığının yaklaşık 32 farklı türü
bulunmaktadır. Üretim aşamasında 10-20 günlük başlangıç, 25-35 günlük
bir gelişme, 30-40 günlük çiçeklenme, 30-35 günlük ürün oluşum ve 10-20
günlük bir hasat dönemi vardır. Bu aşamalardan sonra toplanan yer
fıstıkları çeşitli sektörlere dağılır ve işlenir.
Yer fıstığının faydaları nelerdir?
İçeriğinde E vitamini, B grubu vitaminler; fosfor, magnezyum, potasyum
ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Bu bakımdan hem besleyici hem de
sağlıklı bir besin maddesidir.
Kalbe iyi gelir ve direnç kazandırır.
Kolestrol oranını düşürür, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı önlem niteliği taşır.
Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir.
Öğrenmeyi kolaylaştırır.
Mide yanması ve ekşimesi ile gastrit için faydalıdır.
Zihinsel rahatlamaya yardımcı olur.
Kandaki şeker oranını düşürür. Bu da şeker hastaları için ideal bir destektir.
Nasıl tüketilmelidir?
Yer fıstığının öncelikli kullanım alanı kuruyemiş sektörüdür. Yer
fıstığı direkt olarak kabuklu bir şekilde satın alınabileceği gibi
kabuğu kırılmış ve kavrulmuş bir şekilde de temin edilebilir. Vitamin ve
mineral açısından oldukça zengin olan yer fıstığı çerez olarak
tüketilebilir, ayrıca protein ve karbonhidrat açısından zengin olması
sebebiyle besleyicidir ve tok tutar. Ayrıca kek, pasta ve tatlılarda ya
da pilav gibi ana yemeklerde de kullanılabilir. Yağ oranı ve kalitesi
bakımından zengindir.
Yer fıstığı nasıl saklanır?
Yer fıstığı kabuklu olarak basit depolarda bir yıllık süre ile
saklanabilir. İç fıstık olarak saklanmak istendiğinde saklanılan ortamın
sıcaklığının 0 (sıfır) derece olması gerekir. Aksi takdirde yağ
asitleri barındırması sebebiyle zamanla acılaşır ve kararır. Yeni
acılaşmış fıstığın tüketilmesinde sakınca yoktur ancak ağızda uzun
süreli kötü tat bırakır. Ayrıca yer fısığının içini ister tuzla ister
sade olarak kavurup saklayabilirsiniz. Bu yöntem çiğ fıstık tadının
giderilmesini de sağlayacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar
Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...
-
Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız. Dermatit...
-
Hayatımızı devam ettirmek için en gerekli organlarımız şüphe yok ki duyu organlarımızdır. Özellikle göz bu konuda diğer duyulara göre biraz...
-
Dove Sabun Dove sabun, sadece Türkiye'de üretilen ancak Dünyada ciddi derecede kullanım kitlesine sahip olarak bildiğimiz en...
-
Gastrit ve bitkisel tedavisi Şifalı bitkiler ile gastrite ne iyi gelir, kronik gastrit tedavisi, gastritte iyi gelen bitkiler, çayl...
-
Hem erkekler hem de kadınlarda görülen bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğunun nedenleri, belirtileri… Genellikle genital bölgelerde ağrı ve...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder