23 Haziran 2019 Pazar

Yer fıstığının faydaları nelerdir? Yer fıstığı hangi hastalıklara iyi gelir?

 Kış aylarında sıklıkla tüketilen yer fıstığının faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa iyi gelen yer fıstığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında yer fıstığına dair bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.



Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.


 Yer fıstığı

YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? YER FISTIĞI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar.
- Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur.


- Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

- Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerindeki meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60'ını azaltığı görülmüştür.

- Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır.

- Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.

Yer fıstığı ezmesiYer fıstığı ezmesi

YER FISTIĞI BESİN DEĞERLERİ

100 gram yer fıstığı

Kalori 567

Toplam yağ miktarı 49 gram

Kolesterol 0 miligram

Potasyum 26 gram

Diyet lifi 9 gram

Kalsiyum 92 miligram

Karbonhidrat 16 gram

Sodyum 18 miligram

Şeker 4 gram








 Baklagiller familyasına ait olan yer fıstığı başta yağ sanayi ve kuru yemiş sektöründe kullanılır. Ayrıca sapı kuru ot, kabuğu da farklı sektörlerde değerlendirilir. Yer fıstığının yaklaşık 32 farklı türü bulunmaktadır. Üretim aşamasında 10-20 günlük başlangıç, 25-35 günlük bir gelişme, 30-40 günlük çiçeklenme, 30-35 günlük ürün oluşum ve 10-20 günlük bir hasat dönemi vardır. Bu aşamalardan sonra toplanan yer fıstıkları çeşitli sektörlere dağılır ve işlenir.

Yer fıstığının faydaları nelerdir?

İçeriğinde E vitamini, B grubu vitaminler; fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Bu bakımdan hem besleyici hem de sağlıklı bir besin maddesidir.

Kalbe iyi gelir ve direnç kazandırır.
Kolestrol oranını düşürür, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı önlem niteliği taşır.
Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir.
Öğrenmeyi kolaylaştırır.
Mide yanması ve ekşimesi ile gastrit için faydalıdır.
Zihinsel rahatlamaya yardımcı olur.
Kandaki şeker oranını düşürür. Bu da şeker hastaları için ideal bir destektir.

Nasıl tüketilmelidir?

Yer fıstığının öncelikli kullanım alanı kuruyemiş sektörüdür. Yer fıstığı direkt olarak kabuklu bir şekilde satın alınabileceği gibi kabuğu kırılmış ve kavrulmuş bir şekilde de temin edilebilir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yer fıstığı çerez olarak tüketilebilir, ayrıca protein ve karbonhidrat açısından zengin olması sebebiyle besleyicidir ve tok tutar. Ayrıca kek, pasta ve tatlılarda ya da pilav gibi ana yemeklerde de kullanılabilir. Yağ oranı ve kalitesi bakımından zengindir.

Yer fıstığı nasıl saklanır?

Yer fıstığı kabuklu olarak basit depolarda bir yıllık süre ile saklanabilir. İç fıstık olarak saklanmak istendiğinde saklanılan ortamın sıcaklığının 0 (sıfır) derece olması gerekir. Aksi takdirde yağ asitleri barındırması sebebiyle zamanla acılaşır ve kararır. Yeni acılaşmış fıstığın tüketilmesinde sakınca yoktur ancak ağızda uzun süreli kötü tat bırakır. Ayrıca yer fısığının içini ister tuzla ister sade olarak kavurup saklayabilirsiniz. Bu yöntem çiğ fıstık tadının giderilmesini de sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...