24 Haziran 2019 Pazartesi

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir ? Neye İyi Gelir?

Birçok hastalığın koruyucu zırhı olan keçiboynuzu faydaları astım ve bronşit için etkili sonuçlar verir. Hatta keçiboynuzunun yapılan pekmezi, oldukça fazla tüketilmektedir. A, C, D, B ve K vitaminleri bakımından çok güçlü olan keçiboynuzu, kalsiyum ve fosfor içermektedir. Demir, bakır, magnezyum, selenyum vitaminleri ve minerallerine sahiptir. Ayrıca keçiboynuzu yararları arasında solunum yolları enfeksiyonu rahatsızlıklarını iyileştirici özellikler de bulunmaktadır. Anti bakteriyel ve anti alerjik özellikleri olan bir güçtür. Bağırsak hastalıkları için de etkili sonuçları olan keçiboynuzu özellikleri ishale de iyi gelmektedir. Bağırsak ve sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak parazitleri ve tenyaları dökme konusunda donanımlıdır. Akciğer kanserine karşı önlem alan keçiboynuzu, hasarlı olan hücreleri yeniler.

Keçiboynuzu Ne İşe Yarar?

Kemik sağlığını büyük ölçüde destekleyen keçiboynuzu, eklem ve kas ağrılarını da azaltmaktadır. Diş ve diş eti hastalıkları için de iyileştirici özelliklere sahip olması keçiboynuzu ne işe yarar? Sorusunun cevaplarından biri olacaktır. Bağırsak gazlarının atılmasını ve mide hastalıklarını iyileştiren özelliklere sahip olması bakımından çok güçlüdür. Hafızayı güçlendiren, zihin karmaşıklığını gideren keçiboynuzu kalp damar hastalıkları için de önlem almaktadır.

Kullanım Alanları ve Tüm Faydalarıyla Keçiboynuzu
  Adını şeklinden alan keçiboynuzu, doğanın insanlara sunduğu şifa deposu bitkiler arasında yer alır. Bu şahane bitkinin herhalde adını duymayan kalmamıştır. Namı dilden dile dolanır, kulaktan kulağa yayılır. Her türlü övgüyü hak eden keçiboynuzu meyvesi ile tanışmayan varsa çok şey kaybetmiş demektir. Baklagiller familyasının bir üyesi olan bu bitki, 4000 yıllık tarihi ile bu familyanın en büyüğüdür. Keçiboynuzu özellikleri saymakla bitmeyen nadide bitki türleri arasında yer alır. Onu daha yakından tanımak isteyenler şöyle buyursunlar lütfen.

Keçiboynuzu, 5 ile 10 metre arasında boyu olan Akdeniz iklimine özgü bir ağacın meyvesidir. Keçi boynuzunu andıran şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Meyvenin yetiştiği ağaç da keçiboynuzu ağacı olarak bilinir. Yapraklarından meyvesine ve hatta gövdesine kadar tam bir ecza deposu olan bu bitkinin kullanım alanı da oldukça geniştir. Keçiboynuzu meyvesinden ve yapraklarından pek çok şekilde faydalanılır.
Keçiboynuzu Nedir? Nerede Yetişir?


Akdeniz iklimine özgü bir bitki olan keçiboynuzu Akdeniz iklimin hakim olduğu geniş bir coğrafyada yetişir. Keçiboynuzu fidanı dikildikten sonra yaklaşık 15 yıl gibi uzun bir süre meyve vermez. Ancak 15 yılın sonunda bir keçiboynuzu ağacından 1 ton civarında ürün elde edilebilir.

Kıbrıs, Libya, Türkiye gibi ülkelerin Akdeniz ikliminin etkisi altındaki bölgelerinde yetiştirilir.

Dünya keçiboynuzu üretiminin yaklaşık %48’lik bölümünü ise tek başına İspanya karşılar. İspanya’dan sonra Portekiz ve İtalya keçiboynuzu üretiminde başı çeker. Türkiye’de ise Anamur, Mersin, Silifke, Manavgat, Datça ve Marmaris gibi yörelerde yetişir.
Keçiboynuzu Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Keçiboynuzunu pek çok açıdan faydalı yapan şey elbette ki besin değerleridir. Karbonhidratlar, lifler, vitaminler ve mineraller bakımında oldukça zengin olan keçiboynuzun bir tanesi 73.3 kaloriye sahiptir. 100 gramında 54.61 gram karbonhidrat, 4.18 gram protein, 25.83 gram lif, 0.69 gram yağ bulunan keçiboynuzunun kolesterol değeri ise 0’dır. % 1 gibi düşük bir sodyum oranına sahip olan keçiboynuzu glisemik indeks değeri 15’tir.

Bu besin değerleri ile keçiboynuzu diyet yapanlar için oldukça ideal olan meyveler arasında yer alır. Riboflavin (B2 vitamini) açısından da oldukça zengin olan bu bitkinin 100 gramı günlük riboflavin ihtiyacının %27’sini karşılar. Potasyum bakımından kuru kayısıdan sonra ikinci sırada yer alır. 100 gramı günlük potasyum ihtiyacının %24’ünü karşılar. Vücut için gerekli olan magnezyum, demir, fosfor gibi pek çok mineral bakımından da oldukça oldukça zengin bir bitkidir.


Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

    İçeriğinde yüksek kalsiyum bulundurması nedeniyle kemik erimesine karşı oldukça etkilidir.
    Akciğer kanseri tedavisinde pek etkisi yoktur; ancak akciğer kanserine karşı vücudunuzu bir kalkan gibi korur. Yüzde 90 gibi çok yüksek bir oranda akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
    Yapısındaki başka hiçbir bitkide bulunmayan gallik asit, karaciğerleri toksinlerden arındırıcı, çocuk felcini önleyici, bakterileri yok edici; astıma, alerjiye ve mikroplara karşı koruyucu, serbest radikalleri yok edici ve kuvvetli bir ağrı kesici olarak bilinir. Bu yüzden keçiboynuzu hastalıklara karşı vücudunuzu mükemmel bir şekilde korur.
    İçeriğinde bulunan E vitamini öksürüğe karşı birebirdir.
    Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklıklarını önler. Böylece kalp sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltır.
    Keçiboynuzu bitkisi, nefes darlığı çekenler ve astım hastaları için son derece önemlidir.
    Erkeklerde cinsel gücü, sperm kalitesini ve sayısını arttırır.
    Bol lifli yapısından dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
    Keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları arasında yüksek oranda kalsiyum bulundurması yer alır. Bu oran sütün neredeyse üç katıdır.

 Keçiboynuzunun faydaları Keçiboynuzu Neye İyi Gelir?

 Keçi boynuzu ne işe yarar diye merak edenlerin dikkatli bir şekilde okuması gereken bölüm burasıdır : Şifası bol olan bitki türlerinin başında yer alır. Bu nedenle alternatif tıpta çok farklı şekillerde keçiboynuzu ürünlerine rastlamak mümkündür.

İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde gelişim çağındaki çocuklarda kemik gelişimine oldukça iyi gelir. Boy uzamasını sağlar.

Kaynatılarak suyu içildiğinde de kuvvetli bir balgam söktürücü haline gelir. Bol lifli yapısı sayesinde mideye de oldukça iyi gelir.

Keçiboynuzu çiğnemek uzun süre tokluk hissi vereceğinden zayıflamaya da yardımcıdır.

Hasarlı hücrelerin onarılmasında da başrolü oynar.

Sağlık açısından pek çok faydası bulunan keçiboynuzu yan etkileri bulunmayan ancak tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gereken bir bitkidir. İçeriğindeki yüksek şeker oranı nedeniyle şeker hastaları tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurmalıdır.
Keçiboynuzu Nasıl Yenir?

Keçiboynuzu çok farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Bu yüzden damak tadına göre çok çeşitli şekillerde yenilebilir.


Dilerseniz çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi kaynatıp pekmezini yaparak da tüketebilirsiniz.

Keçiboynuzu kaynar suya atılarak çayı da yapılabilen bir bitki olduğu için bu şekilde de tüketilebilir. Ancak çay olarak tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Keçiboynuzu çayını dolabınızda üç güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak üçüncü günden sonra kesinlikle tüketilmemelidir.

Keçiboynuzu kurusu tek başına aperitif bir öğün olarak tüketilebilir.

Keçiboynuzu çekirdeği de mucizelerle doludur. Keçiboynuzu çekirdeği faydası sadece şifa üzerine de değildir. Keçiboynuzu çekirdeklerinin her biri istisnasız 0.2 gram ağırlığında olduğu için geçmişte ağırlık birimi olarak da kullanılmıştır. Yüksek miktarda kalsiyum ve çinko içeren çekirdekleri bir su bardağı suyun içerisinde kaynatılarak tüketilebilir. Doğadaki en sert çekirdeklerden birisi olduğu bilinen keçiboynuzu çekirdeğini asla dişinizle kırmaya çalışmamalısınız.
 Kurutulduktan sonra öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao yerine ılık sütün içine katılarak tüketilebildiği gibi pasta ya da böreklere katılarak da tüketilebilir.
Keçiboynuzu Kullanım Alanları Nelerdir?

Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzunun kullanım alanları da oldukça geniştir. Keçiboynuzu ne işe yarar diye merak edenler sorularına cevapları burada bulabilir.

Harnup ismiyle de yaygın olarak bilinen meyvesinin kısık ateşte uzun süre kaynatılması ile elde edilen keçiboynuzu özü bu bitkiden elde edilen oldukça lezzetli bir üründür. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve korunmasında oldukça etkilidir.

Pekmez yapımında üzümden sonra ikinci sırayı keçiboynuzu alır. Keçiboynuzu pekmezi özellikle çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmelidir. Kış aylarında grip ve nezle gibi çabuk yayılan hastalıklara karşı oldukça koruyucudur.

En çok kullanıldığı alan gıda sektörüdür. Özellikle keçiboynuzu unu fiyat olarak maliyetleri düşürdüğünden unlu mamullerde bayatlamayı engellemek için kullanılır.

Dondurma üretiminde de kullanılan keçiboynuzu, konserve et ve balık ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak da tercih edilir.

Bunların yanı sıra kimya endüstrisinin pek çok kolunda da keçiboynuzundan faydalanılır. Fotoğraf kağıdı üretimden tutun da tekstilde kumaşlara parlaklık vermek için boya macununa katılmasına kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

Kozmetik sanayinde diş macunu, jöle, oje, tıraş sabunu gibi farklı ürünlerin üretiminde de kullanılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...