2 Haziran 2019 Pazar

Mandalinanın Faydaları

Turunçgiller ailesi arasında en çok tüketilen ve yapraklarını dökmeden yetişmesi ile bilinen mandalina meyvesi, çiğ olarak tüketilmekte ve birçok alanda da kullanılabilmektedir. Tatlı olması ile tüketim konusunda çok tercih edilen mandalina, aynı zamanda kozmetik ve bakım ürünlerinde de kullanılabilir. Mandalina C ve E vitamini açısından çok zengindir. Aynı zamanda da karbonhidrat ve protein kaynağı olarak da bilinir. Mandalinanın insan sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır.



Mandalina, turunçgil familyasından olan ve yapraklarını yaz kış dökmeyen nadir meyvelerdendir. Kökeninin Çin ormanlarına dayandığı tahmin edilmektedir. Şekil olarak portakala benzer ancak daha ufak ve ince kabukludur. Tangor, satsuma, owari, ve clementine en bilinen mandalina çeşitleridir. Kış mevsiminde toplanır, seralarda yetiştirilen mandalina da yıl boyunca marketlerden temin edilebilir.
Mandalinanın yaygın kullanım alanı tatlı ve dondurma sektörüdür. Bunun yanında uçucu yağ olarak parfüm ve cilt bakım ürünlerinde, oda kokularında kullanılabilir. Bir mumluk içerisine mandalina kabukları koymak, odaya egzotik mandalina kokusunun yayılmasını sağlar.

Mandalinanın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 53
Yağ (g): 0.3
Karbonhidrat (mg): 13
Protein (g): 0.8

Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan mandalinanın içerisinde bol miktarda protein, lif, C ve E vitaminleri bulunur. Ayrıca kalsiyum, potasyum, bakır, sodyum, tiamin, piridoksin gibi mineralleri de yapısında barındırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruyucu görev görür. Nezle ve grip gibi hastalıkların semptomlarını giderir. Pek çok hastalığa şifa olduğu gibi akşam yemeklerinden sonra tüketilirse uykusuzluk probleminin önüne geçer.
Yeşil mandalinanın faydaları da turuncu mandalina kadar fazladır. Yeşil renkli olmasının sebebi hiçbir işlem görmemiş olmasıdır. Bu sebepten ötürü sağlığa birçok faydası dokunur. Tat olarak biraz ekşi ve mayhoştur ancak çok lezzetlidir. Sindirim sistemi problemlerinden soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesine kadar pek çok hastalığın şifa kaynağıdır. Aynı zamanda mandalinanın kabuğunun faydaları da bir hayli fazladır.



Mandalinanın Faydaları

Kanser Açısından Faydası: Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda, içerdiği C vitamini sayesinde mandalina, karaciğer kanserine yakalanma riskini ciddi bir oranda azaltmaktadır. Kanserden korunma için mandalina tüketimi önerilir.
C Vitamini Olarak Faydası: C vitamini açısından çok zengin olması ile mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncinin de artmasını sağlar. Böylelikle soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalık için koruyucu etki gösterir.
Kolesterol İçin Faydası: Kötü kolesterolün yükselmesini engelleyen mandalina, aynı zamanda kalp sağlığını korumakta ve damar tıkanıklığına karşı da koruyucu etki göstermektedir.
Kan Basıncı İçin Faydası: Özellikle düşük kan basıncı sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır. Kan basıncını dengelemek için mandalina tüketilebilir.
Kilo Verme Açısından Faydası: Mandalina yüksek lif oranı sayesinde hem uzun süre tok kalmayı sağlar hem de sindirim sistemini hareketlendirdiği için fazlalıkların dışkı yolu ile atılmasına yardımcı olur.
Cilt Sağlığı İçin Faydası: C vitamini içermesi sayesinde cilt için de çok faydalıdır. Cildi güneşten korumak için mandalina çok etkilidir.
Saç Sağlığı İçin Faydası: Saç dökülmelerinin azalmasına ve saç derisinin güçlenmesine yardımcı olur.


Mandalinanın Faydaları Kısaca

  1. Karaciğer kanseri riskini azaltır.
  2. C vitamini deposudur.
  3. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  4. Vücut direncini arttırır.
  5. Soğuk algınlığına karşı korur.
  6. Kolesterol dengesini sağlar.
  7. Damar tıkanıklığına karşı korur.
  8. Kan basıncını dengeler.
  9. Uzun süre tok tutar.
  10. Sindirim sistemini hareketlendirir.
  11. Cilt sağlığına iyi gelir.
  12. Saç sağlığına iyi gelir.

Mandalina Suyunun Faydaları

Eğer doğal bir mandalina suyu tüketimi sağlanırsa, mandalinada olan her fayda suyunda da görülür. Aynı zamanda cilt yaralarının iyileşmesi için de mandalina suyu çok iyi gelir. Sinir sistemini iyileştirme konusunda da çok faydalıdır. Mandalina suyu tüketimi çocuklar için de sağlanmalıdır. Ayrıca birçok besine katılarak da tatlılar için daha lezzet katma durumu sağlanabilir. Özellikle dondurma gibi ürünlerde kullanılan mandalina ve mandalina suyu, tüketim açısından çok daha keyifli bir hal alacaktır.

Mandalina Kabuğunun Faydaları

Mandalina kabuğu cilt üzerine uygulandığında, cildi yatıştırıcı ve iyileştirici özellikler gösterecektir. Mandalina kabuğu aynı zamanda çay olarak kaynatılıp tüketilirse, sindirim sistemine çok fayda sağlar ve mideyi iyileştirir. Soğuk algınlığı için de kabuklarından çay yaparak tüketmek iyi olacaktır. Sabah meydana gelen mide bulantılarını kesmek için de mandalina kabuğu tüketimi iyi gelir. Ayrıca oda içerisinde mandalina kabukları bulundurmak ve ısıya yakın olacak şekilde tutmak da, koku açısından fayda sağlar. Mandalina kokusunun yatıştırıcı bir özelliği olduğu da söylenir.


Mandalina Kabuğunun Faydaları
Mandalina Kabuğunun Faydaları

  • Dokuların sağlığını korur. Özellikle mandalina kabuğundan yapılan çaylar iç organların sağlığını korumada etkili rol oynayabilirler.
  • Mandalina kabuğundan hazırlanan çay düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü sağlıklı seviyelerde tutabilir.
  • Mandalina kabuğu kansere yakalanma riskini azaltır. Kanser hastalıklarına neden olan serbest radikallere karşı etkilidir.
  • Mandalina kabuğu cilt sağlığını da korur. Cilde çiğ olarak uygulandığında cildi yumuşatır. Kuru ciltler için çok faydalıdır. Aynı zamanda cildi ölü hücrelerden ve yağlardan temizler.
  • Kadınlarda sabah bulantılarını giderebilir.
  • Bazı sağlık uzmanları mandalina kabuğundan yapılan çayın kan şekerini dengelediğini savunmaktadırlar.
  • Mandalina kabuğundan yapılan çay aynı zamanda karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelen mandalina kabuğu çayı aynı zamanda kış aylarında sık yaşanan nezle ve grip gibi vakaların çabuk geçiştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Mandalina kabuğu çayı aynı zamanda sindirim sistemi için faydalıdır.
  • Mandalina kabuğu çayı, kabızlık sorununu giderir ve bağırsakların temizlenmesini sağlayabilir.
  • Genel olarak metabolizmanın hızlanması ve canlanmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır.
  • Yüksek miktarda besin ve mineraller içerir, bu yüzden yorgunluğu giderici özelliği vardır.

 

 

Mandalina Kabuğu Reçeli Tarifi


Mandalina Kabuğu Reçeli Tarifi
Mandalina Kabuğu Reçeli Tarifi
Malzemeler
  • 1 kg mandalina
  • 1kg toz şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 su bardağı su
Yapılışı
Mandalinaları soymadan hafifçe kazıyın kazılan mandalinaları büyük bir tencereye koyalım. Üzerine su ekleyip 2 gün bekletelim 2 gün sonra suyunu dökelim. Tencere içine tekrar su dolduralım ve ocakta kaynatalım. Mandalinaları yumuşayıncaya kadar kaynatılmalıdır. Kaynatılan mandalinaların suyunu tekrar dökelim aynı işlemi tekrar yapalım konulan suyu 6 saat bekletelim. Bekletilen mandalinaları enine keserek mandalinaların içindeki çekirdekleri çıkartalım. Çekirdekleri çıkan mandalinaları bir kaba koyalım. Diğer bir yandan 3 su bardak suyu ve şekeri ayrıca 2 yemek kaşığı limon suyunu da ekleyip orta ateşte pişirelim. Pişirilen şerbeti koyulaşana kadar kaynatıp içine mandalinaları atıp 15 dakika kaynatıp altını kapatalım. Afiyetle masanızın kahvaltı bölümünde yerini alarak afiyetle yiyelim. Böylelikle mandalina kabuklarının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlayalım. Kış aylarının vaz geçilmezi olan mandalinayı yerken kabuklarını da ayrıca değerlendirelim. Mandalina kabuklarının şifa dağıtan bir meyve olduğunu ve daha saymakla bitiremediğimiz faydalarını değerlendirip kabuklarını ziyan etmeyelim.

Mandalina Şekerlemesi Tarifi

  • 5-6 adet mandalinayı soyunuz.
  • Suyunu akıtmadan dilim dilim ayırınız.
  • Bir karış boyunda çok ince ve yuvarlak ve uçları sivri tahtadan yapılmış çubuklara dilimlerin kabuğa gelen yönlerinin ortalarından saplayınız ve birer kalburun deliklerine çubukların alt taraflarını sokup diklemesine durdurunuz.
  • İki saat kadar böylece bırakınız.
  • Sonra şekeri yakmadan akide kıvamına getirip bir miktar bekletiniz. Sıcaklığı biraz geçtikten sonra çubuklardan tutup ve mandalinaları şekere batırıp hemen çıkarınız.
  • Kalburun deliklerinden, önce yapıldığı gibi, çubukları diklemesine durdurunuz. Soğumaya bırakınız.
  • Soğuyunca parmak ile yavaş yavaş iterek dilimleri, değneklerden tabağa düşürüp düzgünce diziniz.
Not: Şekerlemenin daha lezzetli olması için, mandalinaların kabuğunu döverek suyunu sıkmalı ve bu suyu batırılacak şekere karıştırmalıdır.



1. Kanseri önler

kanser hücresi
Mandalinanın içerisinde bulunan karotenoidler ve C vitamini özellikle karaciğer kanseri oluşma riskini azaltır. Hepatit C hastalarının da tüketmesi önerilen mandalina suyu, içerisinde bulunan beta kriptoksantinden dolayı karaciğer kanserinin gelişme riskini en aza indirir. Yüksek oranda içerdiği limonen, meme kanserini önlemede oldukça başarılır. Özetle anti-kanser özellikli bir meyde denilebilir.
Kanserden korunmak için günde kaç tane mandalina yenmeli; günde 2-3 adet mandalina yiyerek kansere ve diğer hastalıklara karşı korunmak mümkündür.

2. Kolesterole iyi gelir

kolesterol
Mandalina vücuttaki kolesterol üretimini sınırlayan sinefrin üretir. İçerisinde bulunan yüksek antioksidan sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Kolesterolü oksitleyen, arter duvarlarına yapışmasına neden olan serbest radikallerle savaşır. Aynı zamanda hemiselüloz ve pektin gibi çözünebilir asitler içerir. Bu sayede bağırsaklardaki kolesterol emilimini engeller.

Kolesterol Hakkında Daha Detaylı Bilgiler İçin: Kolesterol Neden Olur? Nasıl Geçer? Belirtileri Neler? 


3. Kan basıncını dengeler

kan basıncı ölçümü
İçerisinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum ve benzeri mineral ve bileşenleri barındırır. Arterler boyunca kan akışının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olarak kan basıncının normal seviyelerde olmasını sağlar. Kan basıncını dengelemek için mandalina tüketimi oldukça önemlidir ve hekimler tarafından da tavsiye edilir.

4. Kilo vermeye yardımcıdır

tartılan kadın
Zengin lifli yapısıyla mideyi uzun süre tok tutma konusunda oldukça başarılı bir meyve olması sebebiyle çok mandalina yemek kilo aldırır mı diye endişelenmek gereksizdir. İştahı kesme özelliğiyle kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde sıklıkla yer alır. İnsülin seviyesini düşürür ve yağ yakıcı özelliği vardır. Bunlarla birlikte bağırsaklarda hareketlenmeye sebep olarak sindirimi rahatlatır ve dışkı atılımını kolaylaştırır.

5. Saç ve cilt sağlığını korur

mandalina
Mandalinanın cilde faydaları bir hayli fazladır. Yüksek orandaki C vitamini içeriğiyle cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur ve serbest radikallerle savaşır. Cilt lekeleri ve güneş yanıkları üzerinde oldukça kısa sürede etki göstererek, iyileşme sürecini hızlandırır.
Mandalina, kırılgan ve yıpranmış saçlar için onarıcı etki göstererek saç sağlığına fayda sağlar. Aynı zamanda saç dökülmelerini engeller ve serbest radikallerin sebep olduğu zararları yok eder.

6. Bağışıklık sistemini güçlendirir

bağışıklık sistemi
Antioksidan deposu olması ve yüksek oranda C vitamini içermesi, mandalinayı bağışıklık sistemini koruyucu ve güçlendirici bir meyve yapar. Güçlenen bağışıklık sistemi kış aylarında sıklıkla karşılaşılan nezle, grip, soğuk algınlığı ve salgın hastalıklara karşı daha dirençli bir koruma sistemi geliştirir. Ayrıca mandalinanın anti-mikrobiyal ve anti-septik özellikleri mantar ve bakteri enfeksiyonları karşı da vücudu korur. Özellikle kış aylarında bol miktarda tüketilmesi hekimler tarafından tavsiye edilir.

7. Sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır

sindirim sistemi
Mandalina, toksinlerin ve istenmeyen maddelerin dışarı atılmasını sağlayan doğal bir kan temizleyicidir. Sindirim sisteminin sebep olduğu kramp ve spazmları önleyerek ağrıyı giderir ve kusmaları engeller.  Aynı zamanda mide ve bağırsak sağlığını korur, bağırsak düzensizliğini önler. Mandalina ishale iyi gelir mi; sindirim sisteminde görülen pek çok probleme çözüm olduğu gibi ishal için de doğal bir şifa kaynağıdır.

Hamilelikte Mandalinanın Faydaları

Tansiyonun düşüklüğünden muzdarip anne adaylarının kan damarlarının rahatlamasını ve tansiyonlarının olması gereken değerde seyretmesini sağlayan potasyum, mandalinanın içerisinde bolca bulunur. Folat ve folik asit açısından da zengin olan mandalina, doğum öncesi bebeklerin sinir tüpünün ve alyuvar hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar. Hamilelik boyunca sindirim sistemi problemlerinden şikayetçi olanların imdadına yetişir.

Mandalina Kabuğu Yemek Zararlı mı?

Mandalina kabuğu yemek zararlı değildir, aksine oldukça faydalıdır. İçerisinde C vitamini ve bol miktarda antioksidan bulunduğu için hazımsızlığı gidermeden kanseri önlemeye kadar oldukça geniş bir yelpazede fayda sağlar. Öyle ki beyin tümörü olan hastaların günde 5 mandalina, 1 portakal ve 1 limon kabuğunun beraber çekilerek ve içerisine az miktarda tatlandırıcı katılarak tüketmesi önerilir. Mandalina kabuğundan yapılan çay da düzenli olarak tüketilirse kolesterolün sağlıklı seviyelerde kalması sağlanır. Mandalina çayı aynı zamanda hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına çözüm olur ve bağırsakları temizler. Karaciğer sağlığını korumada da oldukça etkilidir.

Mandalina Suyunun Faydaları

  • En önemli faydası soğuk algınlığı semptomlarını hızla gidermesidir.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelir ve cilt üzerindeki yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Saçları güçlendirir ve dökülmeyi önler.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hafızayı güçlendirir ve beyin sağlığını korur.
  • Gıdalardaki demir emilimini hızlandırır ve vücuttaki demir miktarının artmasını önler.

Mandalinanın Zararları

Mandalinanın kanıtlanmış bir zararı bulunmamakla birlikte, aşırı tüketildiğinde bazı yan etkileri beraberinde getirir. Aşırı tüketim sonucu ishal durumu yaşanabileceği gibi, çocuklarda deri kızarıklıkları ve kaşınmalar da meydana getirebilir. Bununla birlikte gebelik döneminde olan anne adaylarının da tüketim öncesinde mutlaka doktorlarına danışarak hareket etmesi önerilir.
Mandalina Tüketimi İçin Tavsiyeler
Her besinde olduğu gibi mandalinada da doğal olanı tercih edilmelidir. Mandalina meyvesinin en doğalı elbette kış mevsiminde elde edilebilir. Organik mandalina tüketimi desteklenmeli, doğal olmayan ürünlerden sağlık için uzak durulmalıdır.

  • Özellikle çocuklar fazla mandalina tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü ciltte tahriş ve kızarma gibi yan etkilere ve daha ciddi boyutta C vitamini zehirlenmesine sebep olabilir.
  • Hassas ve alerjik bünyeye sahip kişilerde tahriş, ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonların görülmesine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen miktara dikkat edilmelidir.
  • Mandalina şeker hastalarına zararlı mı? Yeterli miktarda tüketildiğinde şeker hastalığı için oldukça faydalı olan mandalina, fazla tüketildiğinde kan şekeri ayarında bozulmaya sebep olabilir. Bu yüzden doktor tavsiyesine göre tüketilmesi önerilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...