Turunçgiller
ailesi arasında en çok tüketilen ve yapraklarını dökmeden yetişmesi ile
bilinen mandalina meyvesi, çiğ olarak tüketilmekte ve birçok alanda da
kullanılabilmektedir. Tatlı olması ile tüketim konusunda çok tercih
edilen mandalina, aynı zamanda kozmetik ve bakım ürünlerinde de
kullanılabilir. Mandalina C ve E vitamini
açısından çok zengindir. Aynı zamanda da karbonhidrat ve protein
kaynağı olarak da bilinir. Mandalinanın insan sağlığı için birçok
faydası bulunmaktadır.
Mandalina, turunçgil familyasından olan ve yapraklarını yaz kış
dökmeyen nadir meyvelerdendir. Kökeninin Çin ormanlarına dayandığı
tahmin edilmektedir. Şekil olarak portakala benzer ancak daha ufak ve
ince kabukludur. Tangor, satsuma, owari, ve clementine en bilinen
mandalina çeşitleridir. Kış mevsiminde toplanır, seralarda yetiştirilen
mandalina da yıl boyunca marketlerden temin edilebilir.
Mandalinanın yaygın kullanım alanı tatlı ve dondurma sektörüdür.
Bunun yanında uçucu yağ olarak parfüm ve cilt bakım ürünlerinde, oda
kokularında kullanılabilir. Bir mumluk içerisine mandalina kabukları
koymak, odaya egzotik mandalina kokusunun yayılmasını sağlar.
Mandalinanın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 gr Kalori (kcal): 53 Yağ (g): 0.3 Karbonhidrat (mg): 13
Protein (g): 0.8
Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan mandalinanın içerisinde
bol miktarda protein, lif, C ve E vitaminleri bulunur. Ayrıca kalsiyum,
potasyum, bakır, sodyum, tiamin, piridoksin gibi mineralleri de
yapısında barındırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı
koruyucu görev görür. Nezle ve grip
gibi hastalıkların semptomlarını giderir. Pek çok hastalığa şifa olduğu
gibi akşam yemeklerinden sonra tüketilirse uykusuzluk probleminin önüne
geçer.
Yeşil mandalinanın faydaları da turuncu mandalina kadar fazladır.
Yeşil renkli olmasının sebebi hiçbir işlem görmemiş olmasıdır. Bu
sebepten ötürü sağlığa birçok faydası dokunur. Tat olarak biraz ekşi ve
mayhoştur ancak çok lezzetlidir. Sindirim sistemi problemlerinden soğuk
algınlığı semptomlarının giderilmesine kadar pek çok hastalığın şifa
kaynağıdır. Aynı zamanda mandalinanın kabuğunun faydaları da bir hayli
fazladır.
Mandalinanın Faydaları
Kanser Açısından Faydası: Yapılan birçok bilimsel
araştırma sonucunda, içerdiği C vitamini sayesinde mandalina, karaciğer
kanserine yakalanma riskini ciddi bir oranda azaltmaktadır. Kanserden
korunma için mandalina tüketimi önerilir. C Vitamini Olarak Faydası:C vitamini açısından çok
zengin olması ile mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut
direncinin de artmasını sağlar. Böylelikle soğuk algınlığı başta olmak
üzere birçok hastalık için koruyucu etki gösterir. Kolesterol İçin Faydası: Kötü kolesterolün
yükselmesini engelleyen mandalina, aynı zamanda kalp sağlığını korumakta
ve damar tıkanıklığına karşı da koruyucu etki göstermektedir. Kan Basıncı İçin Faydası: Özellikle düşük kan basıncı sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır. Kan basıncını dengelemek için mandalina tüketilebilir. Kilo Verme Açısından Faydası: Mandalina yüksek lif
oranı sayesinde hem uzun süre tok kalmayı sağlar hem de sindirim
sistemini hareketlendirdiği için fazlalıkların dışkı yolu ile atılmasına
yardımcı olur. Cilt Sağlığı İçin Faydası: C vitamini içermesi sayesinde cilt için de çok faydalıdır. Cildi güneşten korumak için mandalina çok etkilidir. Saç Sağlığı İçin Faydası: Saç dökülmelerinin azalmasına ve saç derisinin güçlenmesine yardımcı olur.
Mandalinanın Faydaları Kısaca
Karaciğer kanseri riskini azaltır.
C vitamini deposudur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vücut direncini arttırır.
Soğuk algınlığına karşı korur.
Kolesterol dengesini sağlar.
Damar tıkanıklığına karşı korur.
Kan basıncını dengeler.
Uzun süre tok tutar.
Sindirim sistemini hareketlendirir.
Cilt sağlığına iyi gelir.
Saç sağlığına iyi gelir.
Mandalina Suyunun Faydaları
Eğer doğal bir mandalina suyu tüketimi sağlanırsa, mandalinada olan
her fayda suyunda da görülür. Aynı zamanda cilt yaralarının iyileşmesi
için de mandalina suyu çok iyi gelir. Sinir sistemini iyileştirme
konusunda da çok faydalıdır. Mandalina suyu tüketimi çocuklar için de
sağlanmalıdır. Ayrıca birçok besine katılarak da tatlılar için daha
lezzet katma durumu sağlanabilir. Özellikle dondurma gibi ürünlerde
kullanılan mandalina ve mandalina suyu, tüketim açısından çok daha
keyifli bir hal alacaktır.
Mandalina Kabuğunun Faydaları
Mandalina kabuğu cilt üzerine uygulandığında, cildi yatıştırıcı ve
iyileştirici özellikler gösterecektir. Mandalina kabuğu aynı zamanda çay
olarak kaynatılıp tüketilirse, sindirim sistemine çok fayda sağlar ve
mideyi iyileştirir. Soğuk algınlığı için de kabuklarından çay yaparak
tüketmek iyi olacaktır. Sabah meydana gelen mide bulantılarını kesmek
için de mandalina kabuğu tüketimi iyi gelir. Ayrıca oda içerisinde
mandalina kabukları bulundurmak ve ısıya yakın olacak şekilde tutmak da,
koku açısından fayda sağlar. Mandalina kokusunun yatıştırıcı bir
özelliği olduğu da söylenir.
Mandalina Kabuğunun Faydaları
Dokuların
sağlığını korur. Özellikle mandalina kabuğundan yapılan çaylar iç
organların sağlığını korumada etkili rol oynayabilirler.
Mandalina kabuğundan hazırlanan çay düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü sağlıklı seviyelerde tutabilir.
Mandalina kabuğu kansere yakalanma riskini azaltır. Kanser hastalıklarına neden olan serbest radikallere karşı etkilidir.
Mandalina
kabuğu cilt sağlığını da korur. Cilde çiğ olarak uygulandığında cildi
yumuşatır. Kuru ciltler için çok faydalıdır. Aynı zamanda cildi ölü
hücrelerden ve yağlardan temizler.
Kadınlarda sabah bulantılarını giderebilir.
Bazı sağlık uzmanları mandalina kabuğundan yapılan çayın kan şekerini dengelediğini savunmaktadırlar.
Mandalina kabuğundan yapılan çay aynı zamanda karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Soğuk
algınlığına iyi gelen mandalina kabuğu çayı aynı zamanda kış aylarında
sık yaşanan nezle ve grip gibi vakaların çabuk geçiştirilmesine yardımcı
olabilir.
Mandalina kabuğu çayı aynı zamanda sindirim sistemi için faydalıdır.
Mandalina kabuğu çayı, kabızlık sorununu giderir ve bağırsakların temizlenmesini sağlayabilir.
Genel olarak metabolizmanın hızlanması ve canlanmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır.
Yüksek miktarda besin ve mineraller içerir, bu yüzden yorgunluğu giderici özelliği vardır.
Mandalina Kabuğu Reçeli Tarifi
Mandalina Kabuğu Reçeli TarifiMalzemeler
1 kg mandalina
1kg toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
3 su bardağı su
Yapılışı
Mandalinaları
soymadan hafifçe kazıyın kazılan mandalinaları büyük bir tencereye
koyalım. Üzerine su ekleyip 2 gün bekletelim 2 gün sonra suyunu dökelim.
Tencere içine tekrar su dolduralım ve ocakta kaynatalım. Mandalinaları
yumuşayıncaya kadar kaynatılmalıdır. Kaynatılan mandalinaların suyunu
tekrar dökelim aynı işlemi tekrar yapalım konulan suyu 6 saat
bekletelim. Bekletilen mandalinaları enine keserek mandalinaların
içindeki çekirdekleri çıkartalım. Çekirdekleri çıkan mandalinaları bir
kaba koyalım. Diğer bir yandan 3 su bardak suyu ve şekeri ayrıca 2 yemek
kaşığı limon suyunu da ekleyip orta ateşte pişirelim. Pişirilen şerbeti
koyulaşana kadar kaynatıp içine mandalinaları atıp 15 dakika kaynatıp
altını kapatalım. Afiyetle masanızın kahvaltı bölümünde yerini alarak
afiyetle yiyelim. Böylelikle mandalina kabuklarının ne kadar değerli
olduğunu bir kez daha anlayalım. Kış aylarının vaz geçilmezi olan
mandalinayı yerken kabuklarını da ayrıca değerlendirelim. Mandalina
kabuklarının şifa dağıtan bir meyve olduğunu ve daha saymakla
bitiremediğimiz faydalarını değerlendirip kabuklarını ziyan etmeyelim.
Mandalina Şekerlemesi Tarifi
5-6 adet mandalinayı soyunuz.
Suyunu akıtmadan dilim dilim ayırınız.
Bir
karış boyunda çok ince ve yuvarlak ve uçları sivri tahtadan yapılmış
çubuklara dilimlerin kabuğa gelen yönlerinin ortalarından saplayınız ve
birer kalburun deliklerine çubukların alt taraflarını sokup diklemesine
durdurunuz.
İki saat kadar böylece bırakınız.
Sonra
şekeri yakmadan akide kıvamına getirip bir miktar bekletiniz. Sıcaklığı
biraz geçtikten sonra çubuklardan tutup ve mandalinaları şekere batırıp
hemen çıkarınız.
Kalburun deliklerinden, önce yapıldığı gibi, çubukları diklemesine durdurunuz. Soğumaya bırakınız.
Soğuyunca parmak ile yavaş yavaş iterek dilimleri, değneklerden tabağa düşürüp düzgünce diziniz.
Not:
Şekerlemenin daha lezzetli olması için, mandalinaların kabuğunu döverek
suyunu sıkmalı ve bu suyu batırılacak şekere karıştırmalıdır.
1. Kanseri önler
Mandalinanın içerisinde bulunan karotenoidler ve C vitamini özellikle karaciğer kanseri oluşma riskini azaltır. Hepatit C
hastalarının da tüketmesi önerilen mandalina suyu, içerisinde bulunan
beta kriptoksantinden dolayı karaciğer kanserinin gelişme riskini en aza
indirir. Yüksek oranda içerdiği limonen, meme kanserini önlemede
oldukça başarılır. Özetle anti-kanser özellikli bir meyde denilebilir.
Kanserden korunmak için günde kaç tane mandalina yenmeli; günde 2-3
adet mandalina yiyerek kansere ve diğer hastalıklara karşı korunmak
mümkündür.
2. Kolesterole iyi gelir
Mandalina vücuttaki kolesterol üretimini sınırlayan sinefrin üretir.
İçerisinde bulunan yüksek antioksidan sayesinde kötü kolesterolü
düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Kolesterolü oksitleyen, arter
duvarlarına yapışmasına neden olan serbest radikallerle savaşır. Aynı
zamanda hemiselüloz ve pektin gibi çözünebilir asitler içerir. Bu sayede
bağırsaklardaki kolesterol emilimini engeller.
İçerisinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum ve benzeri
mineral ve bileşenleri barındırır. Arterler boyunca kan akışının
sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olarak kan basıncının
normal seviyelerde olmasını sağlar. Kan basıncını dengelemek için
mandalina tüketimi oldukça önemlidir ve hekimler tarafından da tavsiye
edilir.
4. Kilo vermeye yardımcıdır
Zengin lifli yapısıyla mideyi uzun süre tok tutma konusunda oldukça
başarılı bir meyve olması sebebiyle çok mandalina yemek kilo aldırır mı
diye endişelenmek gereksizdir. İştahı kesme özelliğiyle kilo vermek
isteyenlerin diyet listelerinde sıklıkla yer alır. İnsülin seviyesini
düşürür ve yağ yakıcı özelliği vardır. Bunlarla birlikte bağırsaklarda
hareketlenmeye sebep olarak sindirimi rahatlatır ve dışkı atılımını
kolaylaştırır.
5. Saç ve cilt sağlığını korur
Mandalinanın cilde faydaları bir hayli fazladır. Yüksek orandaki C
vitamini içeriğiyle cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur ve
serbest radikallerle savaşır. Cilt lekeleri ve güneş yanıkları üzerinde
oldukça kısa sürede etki göstererek, iyileşme sürecini hızlandırır.
Mandalina, kırılgan ve yıpranmış saçlar için onarıcı etki göstererek
saç sağlığına fayda sağlar. Aynı zamanda saç dökülmelerini engeller ve
serbest radikallerin sebep olduğu zararları yok eder.
6. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Antioksidan deposu olması ve yüksek oranda C vitamini içermesi,
mandalinayı bağışıklık sistemini koruyucu ve güçlendirici bir meyve
yapar. Güçlenen bağışıklık sistemi kış aylarında sıklıkla karşılaşılan
nezle, grip, soğuk algınlığı ve salgın hastalıklara karşı daha dirençli
bir koruma sistemi geliştirir. Ayrıca mandalinanın anti-mikrobiyal ve
anti-septik özellikleri mantar ve bakteri enfeksiyonları karşı da vücudu
korur. Özellikle kış aylarında bol miktarda tüketilmesi hekimler
tarafından tavsiye edilir.
7. Sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır
Mandalina, toksinlerin ve istenmeyen maddelerin dışarı atılmasını
sağlayan doğal bir kan temizleyicidir. Sindirim sisteminin sebep olduğu
kramp ve spazmları önleyerek ağrıyı giderir ve kusmaları engeller. Aynı
zamanda mide ve bağırsak sağlığını korur, bağırsak düzensizliğini
önler. Mandalina ishale iyi gelir mi; sindirim sisteminde görülen pek
çok probleme çözüm olduğu gibi ishal için de doğal bir şifa kaynağıdır.
Hamilelikte Mandalinanın Faydaları
Tansiyonun düşüklüğünden muzdarip anne adaylarının kan damarlarının
rahatlamasını ve tansiyonlarının olması gereken değerde seyretmesini
sağlayan potasyum, mandalinanın içerisinde bolca bulunur. Folat ve folik
asit açısından da zengin olan mandalina, doğum öncesi bebeklerin sinir
tüpünün ve alyuvar hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar. Hamilelik
boyunca sindirim sistemi problemlerinden şikayetçi olanların imdadına
yetişir.
Mandalina Kabuğu Yemek Zararlı mı?
Mandalina kabuğu yemek zararlı değildir, aksine oldukça faydalıdır.
İçerisinde C vitamini ve bol miktarda antioksidan bulunduğu için
hazımsızlığı gidermeden kanseri önlemeye kadar oldukça geniş bir
yelpazede fayda sağlar. Öyle ki beyin tümörü olan hastaların günde 5
mandalina, 1 portakal ve 1 limon kabuğunun beraber çekilerek ve
içerisine az miktarda tatlandırıcı katılarak tüketmesi önerilir.
Mandalina kabuğundan yapılan çay da düzenli olarak tüketilirse
kolesterolün sağlıklı seviyelerde kalması sağlanır. Mandalina çayı aynı
zamanda hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına çözüm olur ve bağırsakları
temizler. Karaciğer sağlığını korumada da oldukça etkilidir.
Mandalina Suyunun Faydaları
En önemli faydası soğuk algınlığı semptomlarını hızla gidermesidir.
Cilt hastalıklarına iyi gelir ve cilt üzerindeki yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
Saçları güçlendirir ve dökülmeyi önler.
Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hafızayı güçlendirir ve beyin sağlığını korur.
Gıdalardaki demir emilimini hızlandırır ve vücuttaki demir miktarının artmasını önler.
Mandalinanın Zararları
Mandalinanın kanıtlanmış bir zararı bulunmamakla birlikte, aşırı
tüketildiğinde bazı yan etkileri beraberinde getirir. Aşırı tüketim
sonucu ishal durumu yaşanabileceği gibi, çocuklarda deri kızarıklıkları
ve kaşınmalar da meydana getirebilir. Bununla birlikte gebelik döneminde
olan anne adaylarının da tüketim öncesinde mutlaka doktorlarına
danışarak hareket etmesi önerilir. Mandalina Tüketimi İçin Tavsiyeler
Her besinde olduğu gibi mandalinada da doğal olanı tercih
edilmelidir. Mandalina meyvesinin en doğalı elbette kış mevsiminde elde
edilebilir. Organik mandalina tüketimi desteklenmeli, doğal olmayan
ürünlerden sağlık için uzak durulmalıdır.
Özellikle çocuklar fazla mandalina tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü
ciltte tahriş ve kızarma gibi yan etkilere ve daha ciddi boyutta C
vitamini zehirlenmesine sebep olabilir.
Hassas ve alerjik bünyeye sahip kişilerde tahriş, ciltte kızarma ve
döküntü gibi alerjik reaksiyonların görülmesine sebep olabilir. Bu
yüzden tüketilen miktara dikkat edilmelidir.
Mandalina şeker hastalarına zararlı mı? Yeterli miktarda
tüketildiğinde şeker hastalığı için oldukça faydalı olan mandalina,
fazla tüketildiğinde kan şekeri ayarında bozulmaya sebep olabilir. Bu
yüzden doktor tavsiyesine göre tüketilmesi önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder