Çileğin sağlığa olan faydaları arasında vizyon geliştirme
(görme yeteneklerini arttırma), beyin fonksiyonlarını iyileştirme,
yüksek tansiyonu kontrol altına alma, artrit, gut ve çeşitli
kardiyovasküler hastalıkları kontrol alma gibi önemli faktörler de
bulunmaktadır. Çileğin etkileyici polifenolik ve antioksidan içeriği;
bağışıklık sistemini iyileştirmek, çeşitli kanser türlerine karşı önlem
almak ve erken yaşlanmanın belirtilerini azaltmak ulunur.
Çilek; cazip görünüşü ve muhteşem tadı ile en sevilen
meyveler listesine adını altın harflerle kazıdı. Çilek genellikle bir
Avrupa meyvesi olarak kabul edilir. Roma döneminde yetiştirilen ve
Fransa’da yalnızca seçkin kişilerin bahçelerinde yetiştirilmesine izin
verilen çilek, günümüzde hemen hemen her ülkede bulunabilmektedir.
Çilek, dondurma, reçel, jöle, çörekler, şuruplar,
şekerler, fırınlanmış ürünler, çikolatalar ve hatta olağanüstü derecede
zengin lezzet, renk ve tatlar için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere
gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Tüm meyvelerin, özellikle de egzotik
renkleri olanların, antioksidanlar açısından zengin olduğunu biliyoruz;
bu da sağlığınız için büyük güçlendiriciler ve organlarınızın toksik
ataklarından korunması anlamına geliyor.
Antioksidanlara ek olarak, genel sağlığa katkıda bulunan
birçok başka besleyici madde, vitamin ve mineraller bulunur. Bunlara
folat, potasyum, manganez, diyet lifi ve magnezyum dahildir. C vitamini
bakımından da son derece yüksek! Portakaldan daha fazla C vitamini
içeren çilek, üstelik tok tutma özelliğine de sahip.
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 32
Toplam yağ 0,3 g
Kolesterol 0 mg
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Çileğin
sağlığa olan faydaları arasında vizyon geliştirme (görme yeteneklerini
arttırma), beyin fonksiyonlarını iyileştirme, yüksek tansiyonu kontrol
altına alma, artrit, gut ve çeşitli kardiyovasküler hastalıkları kontrol
alma gibi önemli faktörler de bulunmaktadır. Çileğin etkileyici
polifenolik ve antioksidan içeriği; bağışıklık sistemini iyileştirmek,
çeşitli kanser türlerine karşı önlem almak ve erken yaşlanmanın
belirtilerini azaltmak ulunur.
Çilek; cazip görünüşü ve muhteşem tadı ile en sevilen
meyveler listesine adını altın harflerle kazıdı. Çilek genellikle bir
Avrupa meyvesi olarak kabul edilir. Roma döneminde yetiştirilen ve
Fransa’da yalnızca seçkin kişilerin bahçelerinde yetiştirilmesine izin
verilen çilek, günümüzde hemen hemen her ülkede bulunabilmektedir.
Çilek, dondurma, reçel, jöle, çörekler, şuruplar,
şekerler, fırınlanmış ürünler, çikolatalar ve hatta olağanüstü derecede
zengin lezzet, renk ve tatlar için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere
gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Tüm meyvelerin, özellikle de egzotik
renkleri olanların, antioksidanlar açısından zengin olduğunu biliyoruz;
bu da sağlığınız için büyük güçlendiriciler ve organlarınızın toksik
ataklarından korunması anlamına geliyor.
Çileğin Besin Değeri
Antioksidanlara ek olarak, genel sağlığa katkıda bulunan
birçok başka besleyici madde, vitamin ve mineraller bulunur. Bunlara
folat, potasyum, manganez, diyet lifi ve magnezyum dahildir. C vitamini
bakımından da son derece yüksek! Portakaldan daha fazla C vitamini
içeren çilek, üstelik tok tutma özelliğine de sahip.
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 32
Toplam yağ 0,3 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 1 mg
Potasyum 153 mg
Karbonhidrat 8 g
Diyet Lifi 2 g
Şeker 4,9 g
Protein 0,7 g
A Vitamini 12 IU C Vitamini 58,8 mg
Kalsiyum 16 mg Demir 0,4 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0 mg
B12 vitamini 0 µg Magnezyum 13 mg
- Gözaltı sorunlarına ve görme yetisine aynı anda iyi geliyor!
Gözle ilgili neredeyse tüm sorunların başlıca nedenleri,
serbest radikaller veya belirli besin öğelerinin eksikliğidir. Yaşlanma
artışı ve bu koruyucu besin maddelerinin eksikliği ile zararlı
oksidanlar veya serbest radikaller, aşırı kuru gözler, optik sinirlerin
bozulması, maküler dejenerasyon, görme kusurları ve enfeksiyonlara karşı
duyarlılığın artması gibi ağır zarara neden olabilir. Çileklerde
bulunan flavonoidler, fenolik fitokimyasallar ve elagik asit gibi
antioksidanlar, bu durumların büyük ölçüde önlenmesine yardımcı
olabilir. Çileklerin düzeltebileceği bir diğer koşul, göz basıncını,
yani gözlerdeki basıncı belirtir. Bu basınçtaki herhangi bir bozulma
gözler için çok zararlı olabilir. Doğru basınç korumaya yardımcı olan
potasyum içerdikleri için çilekler faydalıdır.
- Bağışıklık Sistemi:
Bağışıklık sistemi, vücudumuzun enfeksiyonlara karşı ilk
savunma hattı, mikrobiyal eylem ve vücudumuzu etkileyebilecek diğer
potansiyel olarak zararlı ve tehlikeli koşullardır. C vitamini,
bağışıklık sistemi için büyük bir güçlendiricidir ve uzun süredir diğer
soğuk algınlığı ve öksürük için yararlı bir tedavidir ve diğer tüm
enfeksiyonlara etkisi de vardır. C vitamini, vücudun toksinlere ve
yabancı cisimlere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin
aktivitesini de uyarır. C vitamini de antioksidan olup, vücudumuzda
sürekli olarak bulunan hücresel metabolizmanın zararlı yan ürünleri olan
serbest radikalleri nötralize eder. Bu serbest radikaller, sağlıklı
hücrelerin DNA’sını hasta veya kanserli hücrelere dönüştürmekten
sorumludurlar ve daha sonra kalp hastalığı ve çeşitli kanserler dahil
bir dizi hastalıktan sorumludurlar. Tek bir porsiyon çilek, günlük
gereksiniminiz olan vitamin C’nin yaklaşık% 150’sine sahiptir!
- Artrit ve Gut:
Kasların ve dokuların bozulması, eklem hareketliliğini
arttıran sıvının kuruması ve vücutta zehirli madde ve asitlerin (örneğin
ürik asit) birikimi bazı hastalıkların serbest kalmasının etkileridir
Radikaller. Bunlar, artrit ve gut’un başlıca nedenleri, son derece
rahatsız edici ve zayıflatıcı iki durumdur. Çilek, etkileyici
antioksidanlar ve detoksifikatör içeriğiyle, bu tür sağlık risklerini
sonsuza dek ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Zira iltihaplanmayı ve
ilişkili ağrıyı bu tür koşullardan kurtarmak için çok güçlü
anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
- Kanser:
Vitamin-C, folat, antosiyaninler, quercetin ve kaempferol,
çilek içerisindeki mükemmel antioksidan ve antikanserojenik özelliklere
sahip birçok flavonoidin sadece birkaçıdır. Kanser ve tümör büyümesi
ile savaşmak için mükemmel bir savunma hattı oluştururlar. Çileklerin
günlük alımları, tehlikeli kanser hücrelerinin varlığı ve metastazında
belirgin bir düşüşe bağlıdır.
- Beyin Fonksiyonu:
Ne yazık ki, yaş ilerledikçe bazı aktiviteleri, kasları ve
ekstremiteleri anılarını ve kontrollerini kaybetmeye başlamak çok
yaygındır. Bu, beynin ve sinir sisteminin doğal ya da erken yaşlanmasına
bağlıdır. Aslında, serbest radikaller yaşlanmanın belirtilerinden
sorumlu olan ajanlardır, çünkü bu iki sistem üzerinde de olumsuz bir
etkisi vardır. Serbest radikallerin aktivitesi nedeniyle beyin dokuları
bozulmaya başlar ve sinirler zayıflar. Neyse ki, çilek yaşamdaki bu
zamansız şartlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Çilekteki C vitamini
ve fitokimyasallar bu oksidanların etkilerini nötralize eder ve sistemi
gençleştirir. Ayrıca, çilek iyot bakımından zengindir, bu da beynin ve
sinir sisteminin düzgün işleyişini düzenlemek için çok yardımcı olur.
Çileklerde önemli miktarlarda bulunan potasyum, beyindeki kan akışını
artırarak bilişsel işlevin iyileşmesine de bağlı olmuştur. Öğrenciler
üzerine yapılan araştırma çalışmaları, test, yüksek, konsantrasyon,
hafıza ve geri çağırma yeteneklerinin potasyum düzeyleri güçlendiğinde
ortaya çıktığını göstermiştir. Muz ve çileklerin neden “beyin gıda”
olarak kabul edildiğine dair iyi bir neden var!
- Yüksek Tansiyon:
Çilek, potasyum ve magnezyum içeriği bakımından zengindir
ve her ikisi de sodyumun neden olduğu yüksek tansiyonu düşürmede ve
çeşitli diğer risk faktörlerinde etkili olmaktadır. Potasyum bir
vazodilatatördür, yani hipertansiyonu ve arterlerin ve kan damarlarının
sertliğini azaltır, böylece kan basıncını düşürür ve kan akışını vücudun
çeşitli yerlerine kolaylaştırır, böylece oksijenlenir ve potansiyelleri
tam olarak çalışır durumda kalır.
- Kalp Hastalıkları:
Yüksek lif içeriği, folat ve C vitamini gibi
antioksidanların yüksek seviyeleri ve bu fitokimyasallar, arter ve
damardaki kolestrolü etkili bir şekilde azalttığı için ideal bir kalp
sağlığı paketi oluşturur. Çileklerde bulunan B vitamini ailesinin bazı üyeleri de kalp kaslarını güçlendirir ve kalbin daha iyi çalışmasına yol açar.
Çileğin faydaları ve zararları neler?
Çileğin içeriğinde bulunan C vitamininde insan vücudu için bir çok fayda bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamak ve yine sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız, günde 8-10 adet çilek tüketerek bunu başarabilirsiniz.Sağlığımız açısından ve damak tadı baz alındığında vazgeçilmezimiz olan çileğin faydaları ve zararları nelermiş öğrenelim.
- Diğer Faydaları:
Folatın doğum kusurlarından korunması bilinmektedir.
Phytonutrients ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Belki de en
önemlisi, çilek ve çilek içeren gıdalar sağlıklı olmalarının yanında
oldukça lezzetlidir.
Çilek zayıflatır mı?
Çilek antioksidan ve anti-inflamatuar enzimler ile doludur
ve sindiriminizi artıracak kadar lif içerir. Çilek, Yağ Direnç Diyeti
programının ayrılmaz bir parçasıdır ve kendileri veya tahıl, yulaf
ezmesi ve hatta yoğurt
ile yenilebilirler. Çilek doğal olarak vücudun düzgün işleyişi için
gerekli olan mineraller ve vitaminlerle doludur. Çilek anti-inflamatuar
enzimler ve antioksidanlar içerir, cilt
yaşlanmasını yavaşlatabilir ve metabolik hızı arttırarak vücudun
saklamadan yağ yakmasını sağlar. Çileklerde metabolizmanın artırılmasına
yardımcı olan bir sürü C vitamini de bulunur. Bunun dışında, meyve
magnezyum, potasyum ve diğer eser elementleri içerir; bunların hepsi de
insan vücudunda önemli rol oynar.
Kilo kaybı
Yağ Rezistans Diyetine göre, çilek, her ikisi de yağ yakan
hormonlar ve metabolik hormon olan adiponektin ve leptin hormonunun
üretimini teşvik eder. Bu, daha yüksek bir metabolik hız ve daha fazla
kilo kaybına neden olur. Sağlıklı, dengeli bir diyet ve yeterli egzersiz
ile çilek, hedef ağırlığına kolayca ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Anti-inflamatuar enzimler dahili yaralanmalara veya hatta doku hasarına
karşı alabilirler, böylece kilo vermeniz ve sağlıklı kalmanız için
egzersiz yapmanıza izin verir.
Çilek Seçimi
Çilekten maksimum fayda elde edebilmek için, daha büyük C
vitamini bulunduğundan büyük kırmızı çilek seçmek önemlidir. Dondurulmuş
alternatifleri satın aldığınızda dahi organik çilek satın alın. Organik
çilekler maksimum faydayı sağlar.
Çilek Kullanımı
Çilek, don
durmalara veya keklere
eklemediğiniz sürece kilo kaybı için iyi bir besin seçeneği. Bunun
yerine, smoothies, yoğurt ve yulaf ezmesi gibi sağlıklı gıda seçenekleri
ile kullanın.
Çileğin faydaları arasında lif bakımından zengin olması sebebiyle kabızlık sorunlarında şifa niyetine kullanılır.
Şişkinlikleri en aza indirgeyerek kilo alımını engeller. Tok tuttuğu için diyet listelerinin ara öğünlerinde tatlı atıştırmalıklar arasında yerini almıştır. Diyabete bağlı rahatsızlıklarda şeker miktarı düşük olduğundan tatlı krizlerinde çilekten faydalanılabilir.
Çağın hastalığı strese karşı tüketilmekte ayrıca kalp ve damar hastalıklarında faydalanarak kalp krizi riskini en aza indirgemesine yardımcı olmaktadır.
Bilim insanlarının araştırmalarına göre çilekte bulunan ellagic asit bazı kanser türlerinde tümörün büyümesini baskılayarak ilerlemesini önlemektedir.
Çilek antioksidan bakımından en zengin 50 yiyecek arasında yer alır. Hastalıklara karşı vücudun savunmasını arttırarak, kansere karşı koruma sağlar.
Çileğin faydaları arasında; Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanların çilekte bol miktarda bulunmasıdır.
Çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin adındaki pigment sayesinde kolesterolü dengelemesi de çileğin faydalarından sayılabilir.
Çileğin zararları nelerdir?
Çilek meyvesinin aşırı tüketiminde bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Bunlar; vücudu alerjiye meyilli kişilerde fazla tüketiminde boğaz ve ağızda kaşıntı, kabarma, gözlerde sulanma hissi meydana gelmesidir.
Bunlardan başlıcaları ise alerjik durumlar, kızarıklık ve kaşıntılar oluşmasıdır. Aşırı tüketimde gaz oluşumuna bağlı şişkinlik, mide yanması, karında ağrı meydana gelmesi de çileğin zararları arasında sayılmaktadır.
Vücut sıvısında bulunan oksalat maddesi ile çilekte bulunan oksalattan dolayı vücuda giren fazla oksalat maddesinden böbrekler ve mesane zarar görebilmektedir. Çileğin zararları arasında da en dikkat edilmesi gereken şey budur.
Eğer mesane ve böbrek sorunu yaşıyorsanız çileğin zararları ile karşılaşmamak adına daha dikkatli tüketmekte yarar olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder