Yaz meyvelerinin arasında yer alan ve en çok tüketilen şeftalinin bilinmeyen faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. O kadar çok faydası var ki saymakla bitmiyor. Hem güzellik açısından hem de sağlık açısından önemli etkilere sahiptir. A, B ve C vitaminlerini aynı anda bünyesinde barındıran meyve, vitamin ve potasyum deposudur. Mineraller bakımından da oldukça zengindir. Bol sulu ve tatlı olması ile de rağbet gören besin kaynağını, kışın farklı biçimlerde kullanmakta mümkündür. Reçel, komposto, marmelat, meyve suyu haline getirerek tüketebilinmektedir. Fakat mevsiminde ve taze olarak yenmesi daha fazla yarar sağlayacaktır.
Şeftali Nedir? Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Gülgiller familyasına mensup olan şeftalinin bilimsel adı prunus persica’dır. İngilizce’de peach yada nectarine olarak bilinir. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülür ve dünyanın en büyük şeftali üreticisi ülkesi Çin’dir. Şeftali ılıman iklimi seven bir bitkidir. Ülkemizde en fazla Bursa ilinde tarımı yapılır. Tüketimi çok fazla olduğundan getiri oranı yüksek bir meyvedir.Çinde yetiştirilmeye başlayan ve gülgiller familyasında yer alan şeftali, kalsiyum, demir ve sodyum faktörlerini, yüksek tozda bünyesinde barındırır. Ülkemizde daha çok Bursada yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinin bazı bölgelerinde de bu meyve yetiştirilmektedir. Yarma, tüysüz ve et şeftali olarak gruplara ayrılmaktadır.
Şeftali Nerelerde Kullanılır?
Şeftalinin hem meyvesi hem çekirdeklerinin kabukları hem de çekirdeklerinin içi ayrı ayrı kullanım amaçları vardır. Şeftali meyvesi, çiğ olarak tüketimi dışında, konservecilikte çok kullanılır. Şeftali konservesi özellikle Avrupa ülkelerinde çok yayın tüketilen bir besindir. Bunun dışında, dondurmacılıkta, pastacılıkta kullanılır. Hoşaf, komposto ve reçeli yapılabilir. Şeftalinin pek çok çeşidi olmasına rağmen ülkemizde en fazla tüylü şeftali ve nektarin diye bilinen tüysüz çeşidi bilinir ve tüketilir.Şeftali çekirdeği kabuğu yakıt olarak kullanılır. Bir yakıt olarak bu çekirdekler kaliteli niteliklere sahiptir ve yandığında az kül bırakır ve daha az kükürt açığa çıkarır. Bu özellikleri nedeniyle fırınlarda, çiftliklerde, seralarda kullanılabilecek bir yakıttır.
Şeftalinin Besin İçerikleri
Şeftali, vücudun sağlıklı çalışması için hayati öneme sahip çok çeşitli besinleri saklar. Zengin bir A vitamin, (beta-karoten) ve C vitamini (askorbik asit) sağlayıcısıdır. Aynı zamanda iyi bir E vitamini (alfa-tokoferol), K vitamini (phylloquinone), B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), vitamin B-6, folat ve pantotenik asittir. Şeftali, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, manganez, fosfor, çinko ve bakır gibi mineralleri içerir. Kalorileri düşüktür 100 gram şeftali 39 kalori içerir. Doymamış yağ veya kolesterol içermezler ve iyi bir diyet lifi kaynağıdırlar.Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Şeftalinin faydaları arasında hipokalemi, kanser, obezite, kolesterol, kan staz ve nörodejeneratif hastalıklara karşı gösterdiği destekleyici gıda etkisi olarak sayılabilir. Göz bakımı, cilt bakımı ve sağlıklı sinir sistemi, sağlıklı kemikler ve dişlerin sağlığını korumasına yardımcı olur. Anti-aging özelliklerine sahiptir ve ayrıca sindirim ve hücresel sağlığın yanı sıra detoksifikasyona yardımcı olur. Hamilelik sırasında yararlı olan besin elementleri ve antioksidanları vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Şeftali kabuklarında ve etinde klorojenik asit,lutein, zeaksantin ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar ile C vitamini içeriği nedeniyle serbest radikallerin yok edilmesine katkı sunarak vücudu başka erken yaşlanma, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur. İçerdiği potasyum nedeniyle Hipokalemi riskini önlemeye yardımcı olabilir.
Şeftalinin en etkili faydaları arasında sindirim kolaylığı yer almaktadır. Hazmı kolaylaştıran meyve aynı zamanda böbrek taşı düşürmede kolaylık sağlamaktadır. Böbrek taşını eritmede de önemli etkisi bulunmaktadır. Kabızlık, basur gibi sorunlara olumlu çözümler üretir. Doğal idrar söktürücüdür. Böbrekleri korur ve zararlı maddelerden arınmasını sağlar. Ağız kokusunu gidermekte çok başarılıdır. Gut hastalığının tedavisi için bire bir yararlıdır. İdrar haznesini ve kanda bulunan zehirli maddeleri temizlemektedir. Uyku problemi yaşayanlara olumlu etkilerde bulunur. Kanser, kalp, şeker gibi ciddi hastalıklara karşı korumaktadır. Cilt güzelleştirir, nemlendirir ve canlanmasına katkı sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Göz sağlığından etkin rol taşır. Safra kesesinin işlevini düzene sokar. Sinir sistemini düzene sokma meziyetine ve sakinleştirme etkisine sahiptir. Bağırsak kurtlarını ve solucanlarını düşürmektedir.
Şeftalinin Cilt ve Gözlere Faydaları, Yararları
Şeftali, kozmetik sektöründe kullanılan bir meyvedir. Zengin flavonoidler, temel vitamin ve minerallerin içerdiğinden cildi nemlendirip canlandırmanın yanı sıra ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, lekeler ve lekeler gibi cilt sorunlarının daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ayrıca A vitaminin bitkisel kaynağı olan beta-karoten bakımından zengin olması içerisinde potasyum gibi mineraller olması da gözler için olumlu etki göstermesine neden olabilir. karotenoidler, lutein ve zeaksantinin, nükleer kataraktın prevalansı ile ilişkili olarak olumlu etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Çalışmalarda önerildiği gibi, lutein ve zeaksantin gözün maküler pigmentinde bulunur ve retinayı yaşa bağlı maküler dejenerasyondan korumaya yardımcı olur. Buna ek olarak, şeftalilerde bulunan bu bileşenler, retinal dokuları serbest radikallerin neden olduğu hasara ve yüksek dalga boyundaki ışığın neden olduğu potansiyel yaralanmaya karşı korur.Hamilelikte Şeftalinin Faydaları
Şeftali, çok çeşitli temel vitamin ve minerallerin varlığı nedeniyle hamilelik sırasında değerlidir. C vitamini, bebeğin kemik, diş, deri, kas ve kan damarlarının sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Ayrıca hamilelik sırasında son derece kritik olan demirin emilmesine yardımcı olur. Şeftali içindeki folat, spina bifida gibi nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur. Potasyum, hamilelik sırasında yaygın olan kas krampları ve genel yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur. İçerdiği Lif nedeniyle sağlıklı sindirimde yardımcı olur ve kabızlık gibi durumları azaltır. Bu nedenle şeftali hamilelik döneminde eğer şeftaliye karşı alerji vs gibi yoksa tüketilebilecek gıdalardandır.Sindirim Sorunlarına Karşı Şeftalinin Faydaları
Şeftali alkali bir besindir ve içerdiği lifler nedeni ile hem mide hem de bağırsaklar için bir takım faydalar sağlayabilir. Kabızlık ve hemoroid, gastrit, düzensiz bağırsak hareketlerine karşı fayda sağlayabilir. Bağırsaklarda bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek ve mesane taşlarına karşı önleyici etkisi vardır.Şeftalinin faydaları arasında sayılabilecek diğer faydalar, içerdiği magnezyum nedeniyle sinir sistemine katkı sunması, obeziteye karşı fayda sağlaması, bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterol düşürücü etkisi, çinko içeriği için cilt bakımına katkı sunması, kemik ve dişleri güçlendirmesi, vücutta detoks etkisi göstermesi, karaciğer ve böbrekleri toksinlerden temizlemesi, hemoglobin üretimini teşvik etmesi,
Genel olarak
* İdrar söktürücüdür ve kabızlığa karşıdır ,
* Basura karşı dirençlidir,
* Ateş Düşürücüdür,
* Kanı temizler,
* Kansere karşı koruyucudur,
* Kalp krizi riskini azaltır
* Bağırsakları yumuşatır kabızlık ona terstir
* Böbreklerdeki kum ve taşın dökülmesinde de yardımcıdır
Şeftalinin Zararı Var mı?
Alerjik Reaksiyonlar: Şeftali, belirli alerjenlerin varlığından dolayı gıda alerjilerine neden olabilir. Kurutulmuş şeftalilerin üretimi ve depolanması sırasında uzun ömürlü olması için içerisine sülfit katılabileceğinden astım, ürtiker, bronşiyal-konstriksiyonlar ve anafilaksi semptomlarının kötüleşmesi gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Ayrıca; herhangi bir besini aşırı oranda tüketmek vücuda zarar verebilir. Tükettiğimiz herhangi sebze yada meyveleri iyice yıkamalı ve ilaç artıklarından temizleyerek tüketmeliyiz.Sağlıcakla Kalınız…
Şeftalinin bütün bu faydalarından faydalanmak istiyorsanız, meyveyi soymadan tüketiniz. Çünkü vitaminler ve yararlı lifler kabuğa yakın bölgelerde yer almaktadır. Şeftali seçiminde yumuşak olmasına dikkat ediniz. Boyutları küçük ya da orta düzeyde olması, organik olduğunun göstergesi olabilmektedir. Tek renkten oluşan şeftali türlerini tercih etmelisiniz. Tazeliğinin tespiti için alt bölgede bulunan renge dikkat ediniz. Eğer kremsi altın renginden oluşuyor ise meyve mutlaka tazedir. Genellikle dış yüzeyi tüylü olduğu için iyice yıkanmasında fayda vardır. Bazı kişilerde bu tüyler, alerjik reaksiyonlara yol açabilmek
Kaynaklar:
organicfacts.nets
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder