15 Haziran 2019 Cumartesi

Sivilce (akne) Neden ve Nasıl Olur? Sivilceleri Önleyen Gıdalar Nelerdir, Sivilceye Ne İyi Gelir?

Özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan sivilceler estetik açıdan çok ciddi sorunlar yaratırken bunlar sebep olan yiyeceklerin ve içeceklerin günlük hayatta tüketiminin azaltılması gerekmektedir.

Sivilce Neden ve Nasıl Olur?

Sivilceler, ergenlik döneminde başlayan ve hayatın sonuna kadar devam edebilen bir cilt problemidir. İnsanların yüzünde kendisini gösteren sivilceler estetik açıdan büyük sorun yarattığı için de insanlar bir an önce onlardan kurtulmak istemektedir. Sivilcelerin yağlı bir cilt yapısı ile birlikte direkt bağlantısı bulunmaktadır. Cildin üst kısmında biriken yağlar ve mikroplar sivilcelere sebep olurken yağlı ciltlerde çok daha sık görülmektedir. Eğer kişiler doğru davranışlar sergileyebilirse sivilcelerden korunabilmektedir. Sivilceye sebep olan gıdaların tüketilmemesi ya da dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.


Sivilce Yapan Besinler Nelerdir?i

Tüketmiş olduğumuz besinler cildimizin yapısını doğrudan etkilemektedir. Ciltte meydana gelen sivilce nerde neden çıkar dahil tüm problemler tükettiğimiz besinler ile ilişkili olabilir. Bu yazımızda yüzde sivilce yapan yiyecekler nelerdir, bunları inceleyeceğiz.

 

Özellikle cips ve abur cubur yüzde sivilce yapar mı? Asitli kola sivilce çıkarır mı? Sorularına birlikte cevap arayalım. Yüzdeki sivilceler ergenlik dönemi başta olmak üzere tüm yaşlarda en büyük cilt problemlerimizden bir tanesidir. Özellikle gece yatıp sabah kalktığımızda oluşan ani sivilceler görünüm açısından estetiğimizi çok olumsuz etkilemektedir. Bu tür ani oluşan sivilceler genellikle tüketilen besinlere bağlı olarak oluşmaktadır. Özellikle  sivilce yapan genellikle yağ oranı yüksek olan besinlerdir. Tüketilen besinler nedeniyle oluşan sivilceler genellikle cildin yağ oranının artması ve buna bağlı olarak cilt altında oluşan iltihaplanmalar ile meydana gelmektedir. Sivilce çıkaran yiyecekler tüketildikten sonra ciltte oluşan yağlanmayı biraz olsun giderebilmek için cildinizi doğal sabunlarla yıkayabilirsiniz.

Ciltte oluşmuş olan sivilceleri asla sıkarak patlatmayın, bu gibi durumlarda sivilcelerin sıkılması sonucu oluşan yaralar, yüzde yüzeyinde kalıcı izlere neden olabilmektedir. Eğer yüzde sivilce izleri varsa şuradaki sivilce izleri nasıl geçer yazımıza bakınız. Ayrıca cildinize uyguladığınız güzellik ürünleri veya temizleyici maskeleri cilt yapınızı yıpratacak sertlikte uygulamayın.

Sivilce yapan besinler denildiğinde akla ilk olarak çok yağlı besinler gelmektedir. Abur cuburlar ya da kızartma grubunda yer alan ürünler sivilce oluşumunu çok ciddi biçimde tetiklemektedir. Bunların yanında çok baharatlı ya da acılı yiyecekler de insanlarda sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Ülke mutfağımızda baharatlı ve acılı yemekler son derece fazla olduğundan bu konuda dikkat edilmesi gerekir. Çok şekerli gıdaların tüketilmesi de sivilcelere sebep olmaktadır. Çikolata sivilceye sebep olan besinlerin başında yer almaktadır. Çok fazla tüketiminin ertesi gününde kullanıcılar sivilceler ile güne başlayabilmektedir. Genel olarak işlenmiş gıdalardan uzak durulması çok önemlidir.
 Sivilce yapıcı yiyecekler genellikle yüksek yağlı besinler, çikolata, kola, cips, şeker, yağ ve kalori derecesi yüksek gıdalar ile buna benzer aburcubur şeyler. Genellikle bu tür hem cilde hem de sağlığa zararlı olan yiyeceklerin cilde etkileri merak edilmektedir.

Sivilce Yapan İçecekler Nelerdir?

 


Şekerin, vücutta yarattığı etkiler sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Bu doğrultuda içerisinde şeker bulunduran içecekler de sivilce oluşumuna sebep olur. Meyve sularının içerisinde yoğun miktarda şeker bulunabilmektedir. Bu sebeple meyve suları sivilcelere sebep olan içeceklerin ilk sırasında yer alır. Bunun yanı sıra asitli içecekler de insanlarda sivilceye sebep olmaktadır. Diyet dönemlerinde kullanılan şekersiz ancak tatlandırıcı içeren içecekler de sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Bu sebeple bu ürünlerden de uzak durmak önemlidir. Bunlardan uzak durabilmek için bolca su tüketilmesi ya da ayran gibi doğal ürünlerin kullanılması gerekmektedir.

Sivilceler Nasıl Geçer? Sivilce Lekelerine Çözüm
İlk etapta sivilcelerden korunmak için üzerine düşeni yapmayan ve dengesiz bir şekilde beslenen kişiler sonrasında sivilcelerden kurtulmanın yollarını aramaya başlar. İlk olarak kişilerin ciltlerindeki yağ miktarını azaltmaları gerekir. Yağlı besinlerden uzak duran kişiler bunun yanı sıra vücutlarını daha kuru tutacak olan ürünleri kullanabilirler. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Ancak uygulanan ilaç tedavisinde belirli yan etkiler çıkar. Genel olarak gençler, bu yan etkileri umursamadan sivilcelerden kurtulmak istemektedir. Bayanlar ise makyaj malzemelerini kullanmayı bırakmak zorunda kalabilir. Bu da birçok kişi için çok zor olur ancak dayanılması gereken bir durumdur. Sivilceye sebep olan çok sayıda yiyecek ve içecek bulunurken bunlardan uzak durmak, sivilce problemlerini yaşamamak için atılabilecek en doğru adımdır.


Genel olarak tespit edilmiş en çok sivilce yapıcı besinler doymuş yağ oranı fazla olan ve işlenmiş gıdalar, dondurulmuş et yemekleri, kızartmalar, sosis, çikolata, şekerlemeler, kurabiyeler, patates kızartmaları, soslu makarnalar, pizzalar, muz, pasta, cips, yağlı krem peynir çeşitleri, puding, asitli besinler, lokum, tatlı sucuk ve kek gibi kilo aldırıcı besinlerdir.
Bu besinler kilo aldırıcı etkisi olan ağır gıdalardır ve karaciğer üzerinde etki yaratarak cildin yağlanmasına ve cilt altında iltihaplanmalara bağlı olarak sivilcelerin oluşmasına neden olur.


Sivilceleri Önleyen Gıdalar Nelerdir, Sivilceye Ne İyi Gelir?
Sivilcelerin oluşmasına engel olan iyi gelen besinler ise daha çok doğal besinler olarak nitelendirilmektedir. Sivilceleri önleyen gıdalar arasında en önemlileri mevsim meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, kavun, mercimek, barbunya, baklagiller, kabak, kereviz, vişne, domates, armut, zeytinyağı, zeytin çeşitleri, deniz ürünleri, beyaz et, somon, nar, karnıbahar bitkiler gibi tamamı ile doğal ve doğal olarak pişirilen tüm besinler sivilceleri geçiren besinler olarak nitelendirilmektedir.







1) Limon




Limon içeriğindeki salışık asit sayesinde sivilceyi soldurur ve daha küçük bir görünüm kazanır. Günde 2 kez sivilcenizin üstüne pamuk ile birlikte sürün 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

 

Sivilceler için limon
 

2- Elma sirkesi (Tercihe bağlı üzüm sirkesi de olabilir)

 
Büyük sivilcelerde elma sirkesi
Bakterileri en iyi sirke öldürür. Sivilceniz oldukça büyükse üzerine boş bulunduğunuz her zaman aşırıya kaçmayacak müddetçe, pamuk veya elinizle sürün. Kokusu rahatsız edebilir fakat etkili bir sonuç elde edeceksiniz fakat biraz zaman alabilir 2 -3 gün.


3) Sarımsak


 Benim en iyi bulduğum yöntem sarımsaksuyu. Bir diş sarımsağı alın ve elinizle ezin veya başka bir alet yardımıyla ezip suyunu çıkartın ve bu suyu günde bir kez sivilcelerinizin üstüne sürün, sarımsak biraz canınızı yakabilir fakat sivilcenin solduğunu gözünüzle görebileceksiniz.



4-) Karbonat

 

Karbonatın beyazlatıcı etkisi hem sivilcelerde hem de dişlerde büyük etki gösteriyor. Biraz karbonatı biraz su ilave edip hamurgibi olana kadar karıştırın ve sivilcenizin üzerine her boş bulunduğunuz zaman sürün. Zamanla etkisini gösterecektir.

5- Aspirin maskesi



Aspirin içinde sivilce bakterilerine karşı bulunan salisik asit sivilcedeki bakterileri öldürür ve sivilceyi soldurur. Limondaki gibi 3 4 adet aspirini 1 veya 2 yemekkaşığı suda eritin ve karıştırın, daha etkili olması için limonve karbonat da koyabilirsiniz. Daha sonra karıştırdığınız bu maskeyi yüzünüze maske halinde sürün ve 20 dakika bekleyin ılık suyla durulayın. Eğer ufak ufak sivilceleriniz varsa sadece sivilcelerinizin üzerine de sürebilirsiniz. Haftada bir kez bu maskeyi, 3 günde bir de sivilcenizin üstüne sürerek tekrarlayın. 

6-)Maden suyu

 

Maden suyu cildi pürüzsüzleştirir, her gün maden suyuyla cildinizi yıkarsanız sivilce oluşumunu önlersiniz. Sivilceleri soldurmak için maden suyunu buzküpü haline getirerek, yani buzdolabında buz kabına dökerek 1 gün bekleyip buz olduktan sonra o küp ile sivilcenizi ovuşturunuz, biraz zaman alabilir sivilcenizin geçmesi fakat etkili bir sonuç olduğu kesin.


Gelelim sivilce çıkmaması için yapılacaklara

ivilce çıkmaması için neler yapmalısınız?

*Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden mutlaka uzak durun, çok sık yemeyin.
*Bol bol su içmeyi sakın ihmal etmeyin.
*Meyve ve sebzeyi bol bol tüketin.
*Her sabah ve her akşam yüzünüzü yıkayın (yüz temizleme jeli, sabun vs.)
*3 haftada bir yüzünüzü kirlerden arındırmak için maske yapın.
*Yüztemizlemek için olan tonikler alın ve yüzünüzü temizleyin.
*Stresten ve üzüntüden uzak durun.

Sivilce izleri için sizlere ufak tüyolar vereceğim...

 

Sivilce izleri için hametanın kremi ama mutlaka kremi olmalı, sivilce iziniz yanık haline dönmüş artık durumu vahimse hametan sürün ve günde 2 kez bunu tekrarlayın, zamanla iyileşecektir. Bir de limon, limon da sivilceyi soldurduğu gibi sivilce izlerine de iyidir ve ayrıca bunun için güzellik merkezlerinde lazerle veya başka bir yöntemle sivilceyi soldurabiliyorlar.

Uyarı!

Eğer sivilceleriniz çok fazlaysa artık iyileşecek gibi değilse mutlaka ve mutlaka aksatmadan bir cildiyeye görününüz.

 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...