21 Haziran 2019 Cuma

SAÇ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Saçlarımızın hem güzelliğimizin hem sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Saçlarımız olmadan ne yazık ki hem kendimize güvenimiz hem de mutluluğumuz zarar görmektedir. Saç söz konusu olunca en önemli etkenleri sürekli olarak bakım aklımıza gelse de saçlarımızın bir ruhu olduğu ve bizim psikolojik durumumuzdan da saçlarımızın sürekli etkilendiği ne yazık ki pek aklımıza gelmiyor. Saç hakkında bunun gibi bilgiler vererek size saçınız hakkında bilmedikleriniz ve genel olarak saç sağlığı hakkında bilgiler vererek sizleri aydınlatacağız. Şimdi yazımızın kalan kısmında saç sağlığı hakkında bilgiler ile devam edelim.


Saç Sağlığı Hakkında Bilgiler

Saçlarımızın sağlığının bir bütün olarak değerlendirmesi gerekiyor. Saçlarımızın parlak canlı ya da istediğimiz şekli kolayca alıyor olmaları sağlıklı oldukları anlamına gelmemektedir. Saçlarımız bize gerekli mesajları iletir. Önemli olan bu mesajları fark etmektir. Mesela saçlarımızın dibinde meydana gelen kaşıntılar, bir anda durduk yere oluşan kepek ve dökülme sorunları gibi. Grip olmaya başladığınızda halsizlik, nezle olduğunuzda burnunuz size tepki verir saçlarımız da sorunlarını bu şekilde dile getiriler. Saçlarımızın sağlığı söz konusu olduğunda saçlarınızı iyi tanımak ve yapısını incelemek siz değerli okuyucularımızın saç sağlığı hakkında yararlı olacaktır. Saç sağlığında en çok sorulan ve araştırılan konu olan saç sağlığının bozulması sonucu meydana gelen saç hastalıkları nelerdir isterseniz yazımızın devamında detaylı bir şekilde bu konulara değinelim.

Saç Sağlığımız Bozulunca Oluşan Saç Hastalıkları Nelerdir?

Saçlarımız da vücudumuz gibi yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenmediğimizde ya da yorulduğu zaman  hastalanır. Bu başlık altında sizlere bu hastalıkların neler olduğunu ve neler yapmamız gerektiğini sizlere detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Kepeklenme : Kepeklenme sorunu kadın erkek herkesin yaşadığı bir saç derisi rahatsızlığıdır. Kepeklenme sorunu şampuan gibi kullanılan saç ürünlerinin bir anda değiştirilmesi ya da beslenme gibi sorunlardan kaynaklanabiliyor. Kepeklenme nedir sorusuna cevap verecek olursak tıpkı cilt derimizde olduğu gibi saç derimizde ölü hücreleri atar biz bunları göremeyiz. Ancak ölü hücre atımının yoğun bir hal alması ile kepeklenme sorunu başlamış oluyor. Kepeklenme sorununa yol açan farklı nelerdir derseniz bazı hormonal değişimler, alınan bazı ilaçlar da kısa süreli kepeklenmelere yol açabiliyor.
Saçlarda Yoğun Yağlanma : Özellikle çoğu kadının şikayetçi olduğu bu sorun hakkında halk arasında yanlış bilinen birçok söylenti ne yazık ki sizleri yanlış yönlendiriyor. Öncelikle yağın sizleri rahatsız ettiğini saçınız pis görünmesine neden olduğunu biliyor fakat dikkat etmeniz gereken nokta yağın sağlıklı ve fazla çalışan bir metabolizma sonucu olduğunu bilmenizdir. Saç derimizin alt kısmında yer alan yağ kesecikleri birazcık fazla çalıştığı için bu sorun meydana geliyor. Bunu ortadan kaldırmak için özellikle gece yoğun çalışan yağ bezlerinden dolayı erken saatlerde saçlarınızı yıkamak ve saçlarınız için yağlı saçları yatıştıran ağırlaştırıcı etki göstermeyen ürünler kullanmaya özen gösteriniz.
Saç Dökülmesi : Belkide en önemli saç sorunu diyebileceğimiz saçdökülmesi ne yazık ki gerek yaşın ilerlemesi gerek fiziksel ve kimyasal nedenlerden dolayı herkesin başına gelebiliyor. Saçlarının sağlığının ciddi manada bozulduğunu gösteren bu rahatsız hakkında bilgi vermek gerekirse en önemli bilgi saç dökülmesinin nedenini keşfedip buna çözüm bulmak olacaktır. Hormonal değişimler, saçın çok yıpranmış ve kimyasallara maruz kalmış olması, saç diplerinin zayıflaması ve incelmesi, kullanılan ilaçlar, beslenme ve vitamin yetersizlikleri gibi birçok neden saçdökülmesi sorunlarına kapı açıyor. Bu konuda dikkat etmeniz gereken hangi nedende dolayı sağlığınızın bozulduğunu keşfetmek bunu ortadan kaldırmak olacaktır.
Saçkıran : Saçderisinde meydana gelen yaklaşık boyutları bozuk para şeklinde olan bu dökülmelere saçkıran adı verilmektedir. Özellikle boşluklar ile saçın her tarafına yayılmış olması sizleri psikolojik anlamda olumsuzluğa çeken bu rahatsızlığın tam olarak belli bir nedeni yoktur. Stres, bağışıklık sistemi sorunları, kıl köklerinde meydana gelen bazı salgılar gibi nedenlerden dolayı olduğu belirtiliyor.

Saç Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Genetik Faktörler
Genetik, anne, baba, kardeş ve yakın akrabalarıyla olan kan bağı benzerliğidir. Buna soya çekim de denir. Aile fertlerinde ve yakın akrabalıklarda sima (yüz) benzerliği, saç yapısı (ince telli zayıf veya kalın telli gür, düz ya da dalgalı) göz rengi gibi benzerlikler görülür.
Çeşitli Hastalıklar ve İlaçlar
Bazı ilaçlar da saçların dökülmesine yol açabilir. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ,hipertansiyon ilaçları, kolestrol düşürücü ve sivilcenin hapla tedavisinde kullanılan ilaçlar saçın gelişimini engelleye bilir. Bu durumda saç derisi kurur ve saçlar dökülür.
Guatr gibi hormonal hastalıklar da saç sağlığını ve yapısını bozar. Saçlar kurur ve kolaylıkla kırılır.
Menopoz, hamilelik ve doğum da saçları çeşitli derecelerde etkiler.
Hormonal Dengesizlik
Kadın ve erkeklerde belli bir yaş döneminden sonra, gebelik ve lohosalıkta meydana gelen “hormonal dengesizlik”ler saç dökülmesine tesir etmektedir.
Yanlış Beslenme
Vücudun ve bilhassa saçın beslenmesi için gerekli olan A, B, C, D ve E vitaminlerini ve bazı mineralleri yeteri kadar almayan kimseler ile diyet veya zayıflama rejimini yanlış yapanların saçı zayıflar ve dökülür.
Güneş ve Deniz Suyu
Aşırı güneş ışınları, denizin tuzlu suyu, havuzlardaki klorlu sular, hava ve çevre kirliliği, saçların kalitesini bozar. Matlaştırır, cansız bir görünüme sokar. Uçları çatallaşıp kırılır ve dökülür.
Aşırı Yorgunluk ve Stres
Aşırı yorgunluk ve stres, insan vücudundaki bütün organları önemli şekilde etkiler. Sinir sistemi ve kan dolaşımının etkisinde olan saçlar da zayıflar ve dökülme görülür.
Kış Mevsiminde, Kapalı Yerde
Kışın kapalı yerlerde hareketsiz yaşantı, kuru ve kalorisi fazla ağır gıdalar, vücudun bazı organlarında rahatsızlık yaptığı gibi derinin ve saçın ihtiyacı olan hayat suyunun kaybına ve kan dolaşımının yavaşlamasına sebep olacağından saçın gelişip büyümesine engel olur.

Yanlış Bakım

Bazı kimseler saçbakımına önem verdikleri zannederler ama saçları için çok önemli olan şampuan seçiminde, fırça ve tarak konusunda fazla bilgileri olmadığı için yanlış seçim yaparlar. Kalitesiz şampuan saçları bozar, matlaştırır, kurutur kırılmasına sebep olur. Kalitesiz şampuan, saçın öz yapısını ve saçlı deriyi bozar, saçdökülmesine ve bazen de alerjik durumlara da yol açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...