16 Haziran 2019 Pazar

Baş ağrısına ne iyi gelir ? Şifalı bitkiler

Baş ağrısına ne iyi gelir?

 

Baş ağrısına ne iyi gelir ? Bitkisel yollar ile nasıl geçer?
Baş ağrısına ne iyi gelir ? Baş ağrısı yaşıyan insanlar genellikle kendi tanılarını kendileri koyuyorlar. Fakat baş ağrısı bir çok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. En sık rastlanılan baş ağrısı türleri: gerilim, migren ve küme tipi ağrılar. Ağrı kesiciler bu ağrıları kesmeye belirli ölçülerde yardımcı olsa da, çoğu kişi artık baş ağrılarını doğal yollarla, bitkisel çözümler kullanarak tedavi ediyor. Bunun için öncelikle baş ağrınızın türünü belirlemeniz ve daha sonra uygun bitkiyi kullanmanız gerekiyor.

Baş ağrısına ne iyi gelir ? Baş ağrınızın türünü belirlemek
Gerilim Ağrıları
Genellikle başın arka bölümünden başlayarak iki tarafında da hissedilen ağrı çeşidi gerilim baş ağrısı olarak biliniyor. Gerilim sebebi ile ortaya çıkan bu baş ağrısı ilerleyip gözleri de etkileyebiliyor. Bu ağrı türü genelde baş ve boyun bölgesindeki kasların kasılması ya da sıkışması durumunda ortaya çıkıyor. Aynı zamanda stress, depresyon ya da mod rahatsızlıkları gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Migren Ağrıları
Migren ağrıları genellikle başın bir tarafında ortaya çıkıyor fakat iki tarafa da yayıldığı olabiliyor. Ağrı hareket, ışık, ses gibi uyarıcılar sonucu daha da kötüleşiyor ve yemek, ilaç, alkol, kahve, uykusuzluk gibi nedenler migren ağrılarını tetikleyebiliyor. Migren ağrılarının semptomları şu şekilde sıralanıyor:
  • Işığa ve sese duyarlılığın artması
  • Uyuşukluk hissi
  • Baş dönmesi
  • Konuşmakta güçlük çekme
  • Başın ön ya da yan kısmında zonklama
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Görme problemleri (kör noktalar ya da patlayan ışıklar görmek)
Küme Tipi Ağrılar
Küme tipi baş ağrıları çok sancılı olmakla beraber, genellikle keskin, saplanan ya da delici gibi sıfatlar ile tanımlanıyor. Bu ağrılar günde bir veya birkaç kere ortaya çıkıp, günler, haftalar hatta aylar boyu sürebiliyor. Günün aynı saatlerinde ortaya çıkma eğilimi gösteren küme tipi baş ağrıları, bir saat ya da daha az bir süre boyunca etkili oluyor.
 Gerilim Ağrıları Nasıl Geçer?
  • Yatıştırıcı ve spazm önleyen özelliklere sahip bitkiler kullanın.
Kava-kava, kediotu, çarkıfelek gibi bitkiler gerilim baş ağrılarında ortaya çıkan kasılmaları birkaç saat içerisinde rahatlatarak dinlendirici etkiler sergilerler. Papatya, nane ya da biberiye gibi bitkilerin baş ağrılarına iyi geldiği kanıtlanmamış olsa da, bu bitkiler rahatlamanızı ve stresinizi azaltmanızı sağlarlar.
Not: Biberiye bazı kişilerde kan basıncını yükseltebilir.
  • Kava-kava tüketin
Kava-kava ağrı kesici, anksiyete düşürücü ve uyku kalitesini arttırıcı özelliklere sahip bir bitki türüdür. Genel tüketim dozu günde 75 miligram olarak önerilmektedir. Bu bitkinin en bilinen yan etkisi ise sersemliğe sebep olmasıdır.
Not: Parkinson hastalığına sahip, böbrek rahatsızlığı, kan hastalıkları ya da karaciğer rahatsızlığı olan veya alprazolam ya da levodopa kullanan kişiler kava-kava tüketmemelidir.
Kediotu bitkisi insanoğlu tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin çalışma prensibi beyindeki rahatlatıcı nörotransmiter maddeleri arttırmasına dayanır. Genel olarak önerilen doz günlük 150-300 miligram arasındadır. Kediotu, aleri sorunları ya da karaciğer problemleri olan kişilere önerilmez. Kediotu kullanımı sonrasında mide bozulması, baş ağrıları ve sersemlik gibi yan etkiler rapor edilmiştir.
Not: Kediotu diğer ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Eğer başka ilaç kullanıyorsanız kediotu kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
  • Papatya tüketin
Papatya üzerinde fazla bilimsel çalışma olmayan fakat uzun sürelerden beri kullanılan bir bitki türüdür. Kediotuna benzer bir şekilde beyindeki nörotransmiter maddelerin sayısını arttırdığı belirlenmiştir. Bu sayede gerilimi ve anksiyeteyi düşürmeye yarayan papatya bitkisi aynı zamanda doğrudan ağrıyı da azaltıcı etkiler gösterebilir. Genel olarak tavsiye edilen doz günde 100 ile 150 miligram arasındadır. Papatyanın bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur ve diğer ilaçlarla etkileşimi söz konusu değildir.
  • Tüm bu bitkileri içeren bir çay yapın
Bunun için bitkilerin yapraklarını kullanabilir ya da bitki özütlerini herhangi bir marketten satın alarak çay yapımında kullanabilirsiniz. Baş ağrısı görüldüğü anda bu çaydan 1 2 bardak tüketmeniz ağrılarınıza iyi gelecektir.
Migren Ağrıları Nasıl Geçer?
  • Günde 25 ila 75 miligram arasında krizantem tüketin.
Krizantem anti inflamatuvar ve anti spazmatik bileşikler içeren bir bitki türüdür. Bitki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olarak kasılan kan damarlarının gevşemesini sağlar. Bu yönüyle migren ağrılarına iyi geldiği düşünülen krizantem bitkisi aynı zamanda bu ağrıların görülme sıklığını da azaltmaya yardımcı olur.
Not: Eğer yıldızçiçeği familyasından herhangi bir bitkiye alerjiniz varsa krizantem kullanmanız önerilmez.
  • Günde 50 ila 75 miligram arasında öksürükotu tüketin.
Öksürük otu migren tedavisi amacı ile kullanılan ve bu konuda üzerinde en fazla araştırma yapılmış bitkilerden bir tanesidir. Krizantem ile aynı şekilde, inflamasyonu azaltarak ağrıların azalmasını sağlar. Konjestif kalp yetmezliği olan kişilerde kullanımı önerilmez.
  • Söğüt kabuğu, takke çiçeği ya da ginkgo bilboa deneyin.
Bu 3 bitki genellikle natüropatlar tarafından önerilirler. Söğüt kabuğu doğal bir aspirin görevi görürken, takke çiçeği kandaki bölgesel oksijen miktarlarını arttırır. Ginkgo bilboa ise antioksidan özellikleri sayesinde beyin hücrelerine ekstra bir koruma sağlar.
  • Tüm bu bitkileri içeren bir çay yapın
Bunun için bitkilerin yapraklarını kullanabilir ya da bitki özütlerini herhangi bir marketten satın alarak çay yapımında kullanabilirsiniz. Baş ağrısı görüldüğü anda bu çaydan 1 2 bardak tüketmeniz ağrılarınıza iyi gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...