8 Haziran 2019 Cumartesi

Ödem nedir ve neden olur? Ödem vücuttan nasıl atılır?

Vücudun belirli yerlerinde oluşan sıvı birikimi ödeme bu da şişkinliğe neden olur. Bu sıvı vücuttan atılmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki ödem nedir ve neden olur? Ödem ve şişkinlik vücuttan nasıl atılır? Sizler için bu soruların yanıtlarını araştırdık. Haberin detayında ödem ve şişkinliğe dair her şeyi bulabilirsiniz.
Ödem vücudun bazı faktörlerden dolayı sıvı birikmesine denir. Genellikle ilik doku arasında biriken bu sıvı şişliğe neden olur. Kadınlarda regl dönemlerinde oluşan bu rahatsızlık  bazı doğal yollarla atılır. Ancak dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Yüz, el ve ayakta daha yaygın görülür. Tuzlu yemek, hamilelik, hormonal hastalıklar, magnezyum, B6 vitamini, böbrek ve karaciğer gibi rahatsızlıklar sırasında ya da sonrasına ortaya çıkar. Tuzlu yemekler ve az su tüketimi bu rahatsızlığı tetikler.


ÖDEM BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Vücudun belirili bölgelerinde bozukluklar görülmesi
- Şişkinlik, ağrı
- Şişkinliğin olduğu bölgeyi kullanmada zorlanma
- Nefes almada zorlanma
- Baş ağrısı ve cilt bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.


ÖDEM NASIL AZALTILIR? - Düzenli spor ve beslenme
- Dolaşım için günde 15 dakika boyunca ayakları yukarıda bekletme
- Sürekli aynı pozisyonda kalmamak
- Boya göre kilonun fazla olmaması gerekir.

ÖDEM ATMAYA YARDIMCI YİYECEKLER
- Nar içerdiği çözücü maddeler sayesinde biriken ödemi vücuttan idrar yolu ile atar.
- Her sabah iki dal maydanoz tüketerek oluşan ödemi gün içerisinde atmanıza yardımcı olur.

 Detoks besinlerinde en etkili olanı ananastır. Ananas vücuttaki iltihaplı hücrelerin oluşumunu azaltır. Aynı zamanda vücut sıvı oranını dengeleyerek ödem oluşumunu azaltır.
- Salatalık günlük su ihtiyacın yüzde 50'sini karşılayan en etkili besinlerden biridir. Salatalık vücuttaki ödemi atmanın yanı sıra mide ülserine de iyi gelir.
- Ev de yapılan yoğurt markette satılan yoğurda oranla ödem atmada yüzde yüz daha etkilidir.
PROF. DR. SARAÇOĞLU ÖDEM ATAN KÜR
İki bardak suyun içerisine 35 adet kurutulmuş kiraz sapı atınız 5 dakika kaynatınız. Süzdükten sonra tüketiniz. Bir hafta boyunca kahvaltıdan 2 saat sonra bir kez öğle yemeğinden 2 saat sonra tüketiniz.

DR. ENDER SARAÇOĞLU ÖDEM ATAN KÜR
3 su bardağı suyun içerisine bir tutam mısır püskülü, 5 tane kurutulmuş kiraz sapı, 6 adet kurutulmuş maydanoz, bir çay kaşığı kuru yeşil çay yaprağı ve 2 adet karanfil atınız. 6 dakika kaynatınız. Dört dakika bekledikten sonra süzüp içiniz. En ideal saatler ise kahvaltıdan ve akşam yemeklerinden bir saat önce bir bardak tüketilmesidir.



NAR SUYU
Doğadaki en etkili antioksidanlardan biri nar suyudur. Uzmanlar ödem olsun ya da olmasın bu sudan her gün bir bardak öğün fark etmeksizin tüketilmesini tavsiye ediyor. Ancak şeker hastası olan kişiler nar suyu tüketiminde uzmanlarına danışmalarında fayda var.

Ödem en bilinen ve kısa tanımı ile, vücutta, el ve ayaklarda, yüzde ve hatta bazı iç organlarda oluşan su birikmesi, şişkinlik anlamına gelir. Genelde dile getirdiğimiz ya da çevremizde duyduğumuz “her yanım şiş” cümlesi tam olarak ödem tanımıdır aslında. Ödem oluşumunun temel nedeni fazla tuz, az su tüketimi, hava değişimi, kadınlar için regl dönemleri, hareketsiz yaşam, aşırı kilodur.
Ödem nasıl atılır? Oluşması nasıl engellenir? konusunda kilit nokta, en güzel üstelik sağlıklı yöntem ise, yemeklere hiç tuz atmamak ya da az tuz atmaktır. Çok tuz tükettiğimizde vücudumuzdaki su, tükettiğimiz tuzu tutar ve tartıya çıktığımızda bile fark edeceğimiz şekilde şişliğe sebebiyet verir. Gündüz ve gece bile fark edilen bu kilo değişikliklerinin asıl sebebi işte bu ödemlerdir. Besinlerdeki tuz kadar kimyasal maddeler de ödem oluşmasına neden olur. Hazır soslar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da ödeme yol açar. Hormon ilacı, özellikle de kortizonlu ilaçlar ödeme neden olmaktadır.
Peki ödem nasıl atılır? Vücuttan ödem atıcı besinler nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekir?

Bacaktaki, Ayaktaki & Dizdeki Ödem Nasıl Atılır?

 

Bacaklarda oluşan ödem şişlikleri özellikle yaz aylarında artarken, kadınlarda erkeklerden daha sık meydana gelir. Şişlik rahatsız edicidir ağrı da verir, öncelikle bunun başka hastalıkların habercisi olup olmadığı konusunda doktora gidilmelidir. Bu, vücudumuzda oluşmuş tüm ödem türleri için geçerlidir tabiki de. Ödemin sebebi anlaşıldıktan sonra ödemden kurtulmak, rahatlamak için yapabileceklerinizin başında ödem söktürücülerin bana göre en etkilisi maydanoz geliyor. Maydanoz, vücutta birikmiş aşırı sıvının atılmasını sağlayan en iyi ödem atıcıdır. Ayrıca aktarlarda kolayca bulabileceğiniz rezene çayı ile de bacak, diz, ayak ödemlerinizden kurtulabilirsiniz. İçeceğiniz rezene çayını, daha doğrusu tüm bitki çaylarını hazırlarken, 20 dakika demlemeyi ve ılık içmeyi unutmayınız.Her gün en az yarım saat yürümek bacaklar, ayaklar ve dizdeki ödemi atmak için sağlıklı bir yoldur. Az hareket ediyor olmak bu bölgelerde oluşan ödemin oluşmasında çok etkilidir. Günlük egzersizler, yürüyüşler, dengeli kilo ile bacaklarınızda, ayaklarınızda ve dizlerinizdeki ödemden kurtulabilirsiniz.

Yüzdeki Ödem Nasıl Atılır?

   

Yüzümüz, yanaklarımız, göz altlarımız özellikle regl dönemlerimizde çok şiş ve rahatsız edici olabilir. Yüz ifademizi ve görünümümüzü de olumsuz etkiler bu durum. Şişkinliklerden, toksinlerden kurtulmanın yolu ise aslında basittir, sağlıklı beslenmektir. Az kafein, alkol kullanmama, bol su, yeteri kadar uyku… Günlük içmemiz gereken su miktarının 2 litre olduğunu çoğumuz biliyoruz. Fakat bunun sağlıklı şekilde tüketimi de çok önemli, yani sırf miktarı tamamlamak adına vücuda bir anda fazla su almak da ödeme sebep olabiliyor. İçmemiz gereken en az litre olan bu 2 litre suyu güne yayarak sağlıklı şekilde tüketmeliyiz.
En genel ödem atıcı besin kaynağı maydanoz ile ödem attırıcı içecekler hazırlamak da yüzdeki ödemi atmada yardımcı olmaktadır. Örneğin yarım demet maydanozu, yarım limonu, yarım portakal, şeftali, ananas gibi aroma verici sevdiğiniz bir meyveyi bir litre su ile kaynatıp, dinlendirip tüketmeniz bunu günlük olarak yapmanız, hem ödemleri atmanıza, hem sindirim ve dolaşım sisteminizi düzenlemeye yarayan muhteşem bir detoks içeceğidir.

Hamilelikte Oluşan Ödem Nasıl Atılır?

  

 

Kadınların hamilelik dönemlerinde en büyük sıkıntıların biridir, tüm vücutlarındaki ödem oluşumu. Hareket etmeyi zorlaştırır, yorgunluk yaratır hatta baş ağrısına ve böbreklerin az çalışmasına bile sebep olabilir. Hamilelikte oluşan bu ödemlerden kurtulmak için, bol sıvı tüketmek tabi sağlıklı sıvılar tüketmek, bol egzersiz yapmak gerekir. Ayrıca kullanılan kıyafetleri de dikkatli seçmek, vücudumuzu sıkacak alt ve üst giysilerden, ayağı sıkan ayakkabılardan, parmakları sıkmaması açısından takılardan uzak durmak gerekir. Tabi anne adayının dinlenmekle geçiremediği ve artan bir ödem oluşma durumu varsa da mutlaka doktora görünmelidir.

Ödem Söktürücüler

Ödem söktürücü bitki çaylarının başında, maydanoz ve limonlu çay, rezene çayı ve anason, at kuyruğu otu çayı sayılabilir. En iyi sonuçlar için dolaşımı destekleyen ve toksinleri kandan filtreleyen bu çayların sabah içilmesi önerilir.

Ayrıca çok leziz tatları ile mutfaklarımıza girmiş olan taze ferah içimleriyle kendiniz hazırlayacağı ve güvenle tüketebileceğiniz smoothie’ler de ödem atmak konusunda imdada yetişen alternatiflerden biridir. Leziz smoothie’ler hazırlamak için ihtiyacınız olan tek şey smoothie karışıtıcısı, smoothie blender, smoothie mikser olarak geçen mini robotlardan almak. Kullanımı çok kolay, temizliği çok pratik olan bu smoothie mikserlerine göz atmak için n11.com’u ziyaret edebilirsiniz. En sevdiğiniz tatlara sahip meyve ve sebzelerle aynı zamanda buz kırma özellikleri ile her öğün için ya da ara öğünler için harika smoothie yapabilir, vücudumuzdaki tüm o ödem şişliklerinden kurtulabilirsiniz.

Orman meyveleri smoothie, orman meyvelerinin en bilinmeyen özelliğinden biridir aslında ödem giderici olmaları. Böğürtlen, çilek, yaban mersini hangi tadı seviyorsanız onu seçebilirsiniz. İçerisine vücutta ödeme sebep olan inek sütü yerine badem sütü ya da en azından laktozsuz inek sütü alabilirsiniz, ara öğün olarak tüketmeniz için içerisine size tokluk hissi verecek bir adet hurma ya da chia tohumu ekleyebilirsiniz


Ödem Söktürücü Orman Meyveli Smoothie İçin Malzemeler:



1 su bardağı badem sütü (laktozsuz süt ya da light yoğurt)
1 avuç kadar orman meyvesi taneleri
İki çay kaşığı chia tohumu
Dilerseniz bir tutam tarçın
Dilerseniz birkaç ince dilim taze zencefil.
Ödem Söktürücü Kavunlu Smoothie Tarifi
Bir diğer tarifte, vücuttaki ödem kontrolü için önemli bir besin kaynağı olan kivi veya ananas, dokularda biriken iltihaplanmayı azaltan ve vücudun sıvı seviyesini dengeleyen kavun ve elma meyveleri ile yapılabilir.
Chia tohumu dışındaki tüm malzemeleri smoothie miksere atarak pütürsüz hale gelene kadar karıştırın. Daha sonra chia tohumlarını ekleyip bir kaşık yardımı ile karıştırın. Servis öncesi serin ve kıvamlı tüketmek adına 1 saat buzdolabında dinlendirilmesini tavsiye ediyorum.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...