15 Haziran 2019 Cumartesi

Migrene Ne İyi Gelir , 15 den fazla Etkili Yöntem

Nörolojik bir hastalık olan migren sebep olduğu şiddetli baş ağrıları sebebiyle birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir problem. Kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde erkeklerin ise yüzde 8’inde görülen bu hastalık şakak bölgesinde ve şiddetli zonklamalar şeklinde hissedilmesiyle biliniyor.
Migrenin birçok tedavi yöntemi olsa da günlük yaşamında bu hastalıkla baş etmeye çalışanlar için Doktor Banu Taşcı Fresko’nun “Beynini Doğru Besle” kitabından migren ağrılarını azaltmak için yapılabilecek birkaç şeyi derledik…

1. Bol su içmek

 Her gün en az 2 litre su içmek migren ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Tabii çay, kahve, kutu içecekler ve meyve suları hariç.

2. Şeker ve rafine karbonhidrat tüketmemek

Hem migren halinizi azaltacak, hem uykunuz düzelecek, hem de kilo verebileceksiniz.

3. Her gün hareket ve yürüyüş

Sadece gün içi yaptıkları hareketi artıran migren hastalarının ağrılarında %50 azalma oluyor, haberiniz olsun!

4. Uyku

Her gün 8 saat; kaliteli, derin ve doyurucu uyumak ağrılarla baş etmek için en büyük silahınız.

5. Yoga yapmak 

Yoga vücuttaki stres yanıtını ve stres hormonu kortizol düzeylerini düşürerek, stresle baş etmeyi sağlar ve sizi daha soğukkanlı yaparak ağrıların azalmasını yardımcı olur.

6. Meditasyon


Stresle baş etmenin ve beyni sakinleştirmenin diğer bir yolu. Düzenli meditasyon yapan hastaların hem ağrı sıklığı ve hem de şiddeti azalıyor.

7. Dik durmak

 Telefon ve ekran bağımlılığı nedeniyle başınız omurganızın 15 santim önünde duruyor. Dik durarak başı ait olduğu yere, omurganın üstüne aldığınız zaman, migren ağrıları neredeyse yarı yarıya azalıyor

8. Magnezyumu unutmamak

Yeşillik, sebzeler, kabak çekirdeği, diğer kuruyemişler, balık, kırmızı et yemek çok önemli. Çok kahve içiyorsanız, dışarıdan (doktorunuza danışarak) magnezyum takviyesi almak iyi bir fikir olabilir.

9. B vitaminleri almayı ihmal etmemek

Tüm B vitaminleri serotonin metabolizmasını düzeltir, insülin direncine iyi gelir, mitokondrilerinizi kendine getirir, sinir kılıflarınızı tamir eder. B vitamini; kırmızı et, sakatat, balık, yumurta, tam tahıllar, kuruyemişler, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerde çokça bulunur.

10. D vitaminsiz kalmamak

Plazada veya ofiste, kapalı alanda çalışıyorsunuz mutlaka D vitamini düzeylerinize baktırın, düzeyiniz düşükse mutlaka takviye alın. D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlara sebep olabilir. Hala tedavi alanları ve düzeylerini kurmak isteyenler ise D vitamini düzeylerini besinlerle yükseltmek isterse yumurta yiyebilirler. Ama en önemlisi güneşlenmek. Özellikle kış aylarında mutlaka en az yarım saat dışarıda kalmak migren ağrıları için çok önemli.

11. Omega 3’den zengin doymamış yağları tüketmek 

 Omega 3 için zeytinyağı ve balık yağı tüketimini artırmak, enflamasyonu azaltır, kalp damar hastalıklarına karşı korur, aynı zamanda da migren ağrılarına iyi gelir.

12. Gluten yememek

Özellikle migren ile beraber irritabl bağırsak yakınmalarınız ve fibromiyaljiniz varsa, glütensiz beslenmek ağrıları belirgin şekilde azaltır.

13. Affetmek

Hayatında yaşadığı olumsuzluklar ve problemlerle baş eden hastalarda daha şiddetli görülen migren ağrılarının bir çözümü de affetmek. Affeden hastalar çok daha az ağrı çekiyorlar.



 14. KAHVE: Kahvenin içerdiği kafein maddesinin migren ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Migren atağının yaklaştığını hissettiğiniz andan itibaren 1-2 saat arayla bir fincan taze kahve içmeniz ağrıyı azaltabilir. Ayrıca uyuşturucu etkisi olan kafein ağrının anlık hafiflemesine yardımcı olabilir.


 15- ELMA SİRKESİ: Elma sirkesi, kemik ağrısını azaltır, yüksek kan basıncının düzenler. Bütün bu faydalarının yanında migren ağrılarına iyi gelir. 1 bardak suya 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın. Migren tedavisi için günlük için.
16- NANE: Anti inflamatuar özellikleri sinirlerin yatışmasına yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan birçok bilimsel araştırma sonucu nanenin migrene iyi geldiğini ortaya koymuştur. Balla tatlandırılmış nane çayı içmek migren ağrısını geçiştirebilir.
BİBER: Biber kan dolaşımını uyarır ve artırır, bundan dolayı migren ağrısı için uygulanan tedavilerin başında gelir. Ayrıca biber uyuşturucu ve ağrı kesici özelliği olan kapsain maddesi içermektedir. Ilık bir bardak suya bir çay kaşığı acı biber koyun ve iyice karıştırın, için.
BUZ: Gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları yanında migren ağrılarına da buz uygulamak iyi gelir. Buz uyuşturucu etki yaptığından dolayı ağrı başlayacağını hissettiğiniz andan itibaren uygulayın.
PAPATYA: Anti inflamatuar ve antiseptik özellikleri olan papatya migren ağrılarını hafifletmeye karşı faydalıdır. Düzenli papatya çayı içmek sorunu büyük oranda azaltmaya yardımcı olabilir. 2-3 çay kaşığı papatyayı bir bardak suya koyarak bir dakika boyunca kaynatın ve günde 2-3 kere için.
MASAJ: Kafaya yapılan masaj beyne gönderilen sinyallerin artmasını sağlayarak migren ağrılarının azalmasını sağlar. Masaj aynı zamanda serotonin aktivitesini hızlandırarak ağrının azalmasına yardımcı olur.




Migren hakkında merak ettikleriniz için bu yazıyı derlediğimiz Doktor Banu Taşcı Fresko’nun “Beynini Doğru Besle” isimli kitabını inceleyebilirsiniz

 


 

 


 


 


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...