24 Haziran 2019 Pazartesi

Guatr Nedir? Guatra iyi gelen Yiyecekler

Guatr hastalığı nedir kısaca anlatılacak olursa; bireylerin ön boyun bölgesinde yer alan tiroid bezlerinin, bir takım etmenler dolayısıyla normal boyutunu aşarak şişmesi durumu olarak özetlenebilmektedir.Oluşmasının en yaygın sebebi iyot yetersizliği olsa da, guatrı meydana getiren birden fazla farklı sebep bulunmaktadır.


Guatr nasıl anlaşılır?
Vücutta meydana gelen şu tip değişimler, metabolizmada guatr hastalığının oluşmaya başladığına işarettir;

Boğaz bölgesinde şişlikten dolayı rahatsızlık hissetme
Ses kısıklığı yaşama
Yutkunmada güçlük çekme
Rahat nefes alamama
Nefessiz kalma hissiyatıyla uykudan uyanma
Sürekli öksürme
Nefes alırken gırtlaktan bir takım sesler çıkması
Guatr neden olur?
Guatr nedenleri olarak en bilindik rahatsızlıklar şu şekilde özetlenebilir;

Bağışıklık sisteminde meydana gelen hastalıklar : Vücudumuzda bağışıklık sisteminin sistematik olarak arıza verdiği ve farkında olmadan kendi dokularını yok ettiği Hashimato türü tiroid hastalığı guatrı meydana getirmektedir.

İyot yetersizliği : En yaygın olarak guatrı ortaya çıkartan sebeptir. Buna göre tuz yapısına iyot eklenmeyen orta gelişmişlikteki ve gelişmemiş olan ülkelerde en yaygın şekilde görülebilen bu problem; vejetaryen beslenme biçimini benimseyen kişileri de etkilemektedir.

Hipertiroidi : Bu rahatsızlık tiroid bezinin aşırı aktif olduğuna işaret olmaktadır. “Graves” denilen hastalıktan ötürü meydana gelmekte ve Hashimato türünde olduğu gibi bağışıklık sisteminin dengesinin bozularak kendi dokularına saldırarak tiroid bezinin şişmesine sebep olmaktadır.

Radyoterapi alınması : Özellikle alınan radyoterapinin boyundan halledilmesi durumunda tiroid bezlerinin etkilenmesinden kaynaklıdır.

Sigara kullanımı : Sigara kullanan kişilerin vücutlarında tirosiyanat içeriği iyot emilimini engellediğinden guatr oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Hormonlarda değişiklik yaşanması : Ergenlik çağına girilmesi, gebelik yaşanması veya menopoz dönemine girilmesi bireylerde guatr hastalığını meydana getirebilmektedir.

Lityum ilacı kullanma : Vücutta tiroidlerin işleyişlerine müdahale eden bu ilaç içeriği, guatr problemine neden olabilmektedir.

Guatr tedavisi nedir?
Guatr hastalığı tedavisinde izlenilmesi gereken yollar şu şekilde özetlenebilir;

Öncelikle yapılacak tetkiklerle guatrda herhangi bir kanserli yapı ya da hücre olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eğer kanserli bir doku bulunmazsa, guatr tedavisi ilaçlarla veya uygulanacak kontrol aşamalarıyla tedavi süreci ilerletilmektedir.
Guatr daha küçük ve zararsız boyutlardayken, eğer tiroid bezlerinin çalışmasını da etkilemiyorsa konunun uzmanı doktorlar genelde herhangi bir müdahalede bulunmadan ilerleyen evrelere ulaşmaması için durumu sadece müşahade altında tutmayı yeğlemektedirler.
Bunun dışında guatr hastalığınızın sebebi hipotiroid olarak belirlenmişse, bu hastalığın semptomlarını durduracak ve guatrınızın büyümesini engelleyecek ilaçlar kullanmanız sağlanmaktadır.
Eğer guatr sebebiniz hipertiroidi ise, yine hormon seviyesini olması gereken seviyeye döndürebilmek adına ilaç tedavisine devam edilmekte ve bunun beraberinde bu durum solunum güçlüğüne, yutkunma güçlüğüne sebep oluyorsa ameliyatla nodül alımı yoluna gidilebilir.
Tiroid bezleriniz aşırı aktif bir şekilde çalışıyor ise, tedavi sürecinde denenecek bir yol da radyoaktif iyot tedavisidir. Oral yolla alınan bu iyot biçimi, kana karışarak tiroid bezlerinize ulaşarak fazladan olan tiroid hücrelerini yok etmektedir.

Guatr zararları nelerdir?
Vücudun halsiz düşmesine sebep olup aynı zamanda kalbin de çok fazla çalışmasına neden olduğundan kalp çarpıntısı yaratmaktadır.
Tiroid bezlerinin büyümesi, saçlara da etki ederek saç dökülmesi sorununu beraberinde getirmektedir.
Tiroid bezlerinde işlev bozukluklarının oluşmasına sebep olmaktadır. Normal şartlarda tiroid bezi tarafından üretilen T3 ve T4 hormonları metabolizmada karbonhidrat seviyesinin düzenlenmesine, sıcaklığın ayarlanmasına, yağ seviyesinin kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak tiroidin işlevleri bozulduğunda, yani guatr hastalığı sonucu bu kontroller de sekteye uğramakta ve kan yapısında kolesterol değerlerinin yükselmesi gibi etkilere neden olmaktadır.
Günlük hayatta anlamsız mide bulantılarının yaşanması da guatr hastalığının bünyeye verdiği zararlar arasında sayılmaktadır.



Guatra İyi Gelen Yiyecekler

İnsanlar arasında oldukça yaygın olan guatr problemi başka birçok hastalığı da tetiklemektedir.
Tetiklediği hastalıklardan en önemlisi ise kanserdir. Bu yüzden guatrın tedavi edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Guatr, özellikle son dönemlerde çok yaygın olarak görülmeye başlayan ve boğazdaki tiroit hormonunun yetersiz salgılanması ile meydana gelen bir hormonal rahatsızlıktır.

Tiroit hormonunun yetersizliği durumunda devam eden evrelerde guatr meydana gelmekte ve bu da kanser riskini arttırabilmektedir. Ancak bazı yiyecekler bu hastalığa iyi gelmektedir.
Bu bazı besinlerin düzenli olarak tüketilmesi sayesinde hastalığın ilerlemesi genel olarak engellenebilmektedir. Bu yüzden siz de beslenmenize dikkat etmeli ve guatr hastalığına iyi gelen yiyecekleri tüketmelisiniz.
Aynı zamanda bazı yiyecekler de guatr hastalığını tetiklemektedir. Bu yiyeceklerin de tüketilmemesi aynı şekilde oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Guatra İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

1. Dereotu

Özellikle dereotunun guatr hastalığı için çok faydalı bir besin olduğu söylenmektedir. Çünkü tiroid bezini çalıştırmaktadır.


 

2. Soğan ve Sarımsak



İyotun tiroid ve guatr hastalığı ile bir ilişkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda da B vitamini de guatr hastalığına iyi gelmektedir. Bunları içerisinde bulunduran soğan ve sarımsak da guatr hastalığına fazlaca iyi gelmektedir.

Bu sebep ile düzenli olarak ve yeterli miktarda soğan ve sarımsak tüketebilirsiniz. Bu iki besin aynı zamanda bir antibiyotik görevi görerek insan sağlığı için çok faydalıdır.



3. Süt ve Süt Ürünleri
  
 

Tüm süt ve süt ürünleri aynı zamanda guatr hastalığına da iyi gelmektedir. Çünkü tüm süt ve süt ürünleri içerisinde B vitamini bulundurmaktadır ve B vitamini tiroid bezlerinin çalışabilmesine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini sıklıkla tüketebilirsiniz.


4. Deniz Mahsülleri


  
İçerisinde omega 3 yağı bulunduran tüm deniz mahsülleri guatr hastalığına iyi gelmektedir. Ancak kesinlikle doğru şekilde ve yeterli miktarda tüketilmelidir. Tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışmanızda fayda bulunmaktadır.

5. Dut ve Dut Kurusu

 
Dut ve dut kurusunun guatr hastalığına en iyi gelen meyve olduğu söylenmektedir. Çünkü hem dut hem de dut kurusu tiroitlerin düzenli çalışmasına katkı sağlamaktadır. Benzer şekilde dut ve dut kurusu kabızlığı da önlemektedir. Bu sebep ile sıklıkla ancak kesinlikle yeterli miktarda tüketilmelidir.

6. Maydanoz




 
Faydaları saymakla bitmeyen maydanoz insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Özellikle guatr problemi olan kişiler maydanozu sıklıkla tüketmelidir. Çünkü maydanoz da guatr hastalığına oldukça iyi gelmektedir.

7. Ay Çekirdeği


   
Ay çekirdeğinin içerisinde bol miktarda selenyum ve çinko bulunmaktadır. Bu yönüyle ay çiçeği guatr hastalığına iyi gelmektedir. Çünkü selenyum ve çinko tiroid bezlerinin sağlıklı şekilde çalışmasına, daha dengeli olmasına ve sağlıklı kalmasına oldukça fazla yardımcı olmaktadır. Bu yüzden guatr problemi olan kişiler az miktarda olmak kaydı ile ay çekirdeği tüketmelidirler.

8. Zeytinyağı
 
Zaten hali hazırda çok faydalı olan zaytinyağı guatr hastalığına da iyi gelmektedir. İçerisinde bol miktarda E vitamini bulunduran zeytinyağı hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de guatr hastalığına iyi gelmektedir.



9. Brokoli
 
Brokoli de guatr rahatsızlığı olan kişilerin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir besindir. Eğer ki guatr probleminiz var ve bunu bir miktar da olsa tedavi etmek istiyorsanız brokoli tüketebilirsiniz. Çünkü oldukça faydalı ve iyi gelmektedir.

10. Ceviz
 
Pek çok farklı hastalığa iyi gelen ceviz bunlarla birlikte aynı zamanda guatr hastalığına da oldukça iyi gelmektedir.

11. Havuç ve Havuç Suyu

 

Havuç zaten insan sağlığı için çok faydalı bir besindir. Aynı zamanda hem havuç hem havuç suyu guatra iyi gelmektedir.

12. Kereviz
    Kereviz-Bol-Miktarda-A-vitamini-içerir-ve-göz-sağlığını-korur
Kereviz hem çok sağlıklı hem de guatra çok iyi gelen bir yiyecektir. Özellikle kereviz, suyu kaynatılarak da tüketilmelidir.13. Mantar


Guatr problemi olanların düzenli olarak ancak kesinlikle az miktarda tüketebileceği bir diğer yiyecek de mantardır.
14. Kuru Erik


Özellikle kuru erik guatra oldukça faydalı gelen bir yiyecektir. Sıklıkla tüketilmelidir.
15. Pırasa

 
Pırasa uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen faydalı ve sağlıklı bir besindir. Aynı zamanda da guatra oldukça iyi gelmektedir.
16. Taze Fasulye

Oldukça sağlıklı bir yiyecek olan taze fasulye de guatra iyi gelen bir yiyecektir. Bu yüzden guatr problemi olanlar tüketmelidir.
17. Yumurta

Yumurta da guatr hastalığına iyi gelmektedir. Bu yüzden yeterli miktarda yumurta tüketebilirsiniz.
18. Yulaf
   
    
Özellikle uzmanlar tarafından yulafın guatra iyi gelen bir yiyecek olduğu söylenmektedir. Bu yüzden guatr rahatsızlığınız var ise yulaf tüketebilirsiniz.

















alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...