11 Haziran 2019 Salı

Saçın azalması ve dökülmesi nasıl engellenir?

Uzmanlar çeşitli hormonal, metabolik ve besinsel faktörlerin saç dökülmesi ve saç sağlığı üzerinde önemli rol oynadığını belirtiyorlar. Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları saç sağlığına zararları gün geçtikçe artıyor. Uzmanlara göre saç dökülmesindeki en önemli faktörlerden biri de dengesiz beslenmedir. Saçlar ayda yaklaşık olarak 1 cm uzarlar. Yaş ilerledikçe saç kökleri tahrip olduğundan dolayı saçın dökülme miktarı da artabilmektedir. Bir gün içerisinde 100 tel saç kaybı normal olarak kabul edilir. Yani bir gün içerisinde 100 telden fazla saç dökülmesi normal olmayan bir durumdur.



Kişinin saçlarının normalden fazla döküldüğü bazı özel durumlar da olabilmektedir. Doğum, stres ve ameliyat gibi durumlarda saçdökülmesi artabilir. Ayrıca şekerhastalığı, karaciğer yetmezliği ve 39 derecenin üstünde ve tekrarlayan ateşli hastalıklarda da aşırı saçdökülmesi görülebilmektedir.
Aşırı zayıflama, çinko ve demir eksikliği, protein eksikliği ve kimyasal saç ürünlerinin kullanımı da saç dökülmesine neden olabilir. Saç sağlığı ve saç dökülmesi üzerinde alkol ve sigara kullanımının da etkisi vardır. Saç dökülmesinin nasıl engelleneceği konusunda aşağıda bazı tavsiyelerimiz olacak :



Saç kaybının sebepleri nelerdir?

Uzun süren dökülmelerin sebebi olarak önemli hastalıklar gösterilebilir. Günü birlik şekilde seksen ila yüz yirmi adet dökülme normal olarak kabul edilir. Dökülmeler hususunda dikkatli olunmalıdır. On altı ila kırk yaş aralığındaki erkeklerin saç kaybı gerçekleşebilir. Erken zamanlarda bu dökülmeleri kontrol altına almak kişiye avantaj sağlar. Saç ekimi olmadan operasyonsuz ve ağrısız teknikler sayesinde saç miktarı arttırılabilir. Dökülmelerin önüne dikkatli hareket edildiği sürece geçilebilir. Her telin tahmini olarak üç buçuk sene ile beş sene arasında yaşadığını söyleyebiliriz. Genelde kadınlarda saçların ömrü daha fazladır. Sonraki dönemde ise dinlenme sürecine geçiş yapılır ve dökülmeler gerçekleşir. Saçların dökülme halinin normal olduğunu anlayabiliriz. Gün içinde yüz elli tane saç telinden fazla dökülme gerçekleşirse problemin varlığını kabul edebiliriz. Fakat yüz elli telden daha azı normal görülür.

Saçın seyrelmesinin nedenleri nelerdir?


Kadın ve erkeklerde görülen seyrelme sebepleri farklıdır. Genetik etkenler erkek ve kadınlarda farklı sonuçlar meydana getirmektedir. Genetik etkenlerin erkeklerde daha çok görüldüğü söylenebilir. Yaş ilerledikçe kellik sorunu ortaya çıkar. Kellik genelde genetik faktörlere bağlı olarak kendini gösterecektir. Kellik sorunu için saçekimi yapılabilir. Bunun haricinde genetik etkenlerin yanında deri sorunlarının da saç dökülmesine sebep olduğu ifade ediliyor. Doğum, yanlış beslenmek, uyku sorunu, mineral eksikliği, yeteri derecede vitamin almamak belli başlı nedenlerdendir. Ayrıca ilaç kullanımı ve çeşitli hastalıklar da dökülmelerin sebebi olabilir.

Saç seyrelmesi ve dökülmesi nasıl engellenir?

Genetik şekilde dökülen saç kayıplarının durdurulabilmesi ve tekrardan çıkarılabilmesi için kozmetik ürünlerin kullanılması işe yaramaz. Bazı kişiler bu iki etkeni kozmetik ürünlerle halledebileceklerini zannetmektedir. Fakat genetik dökülmeleri kozmetikürünler ile telafi etmek mümkün olamaz. Düzenli yapılan uygulamalar işle deri iyileştirilebilmektedir. Düzenli bakımlar saç kayıplarını erteleyebilir. Bakım, saç kayıplarının önlenmesi için uygulanan yöntemler saçın kalitesini arttırmaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saçdökülmesi sorunu olanlar ilk olarak saçlarının neden döküldüğünü öğrenmek için bir cilt doktoruna başvurmalıdırlar. Doktor muayenesi ve laboratuvar tetkikleri saçın neden döküldüğünü ortaya çıkaracaktır.
  • Saç dökülmesini engellemek için saç ve saç derisine zarar veren kimyasal ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • B grubu vitaminler alınmalıdır. (biotin ve d-pantenol)
  • Protein ağırlıklı beslenilmelidir.
  • Demir ve çinko eksikliği ek vitaminlerle giderilmelidir.
  • Stresten uzak durup en ufak şeyler sorun edilmemelidir.
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenilmemelidir.
  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Jöle gibi kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Çünkü jöle saçın nefes almasını engeller ve saç dökülmesini tetikler.
  • Saçı her gün yıkamak doğru bir alışkanlık değildir. Saç 2-3 günde bir kez ph değeri 5.5 olan şampuanlarla yıkanmalıdır.
  • Yüksek miktarda A vitamini alımı da saç dökülmesine neden olabilmektedir. Eğer böyle bir durum varsa A vitamini alımı azaltılmalıdır.
  • Saç derisinin kanlanmasına neden olduğu için saç derisine masaj yapmak da saç dökülmesini önlemede etkili bir yoldur.
  • Beslenme saç sağlığı açısından çok önemlidir. Biotinli besinlerle beslenmeye özen gösterilmelidir. Çünkü biotin saç sağlığı ve saç derisi için önemli bir maddedir. Özellikle erkeklerde görülen saç dökülmesi için oldukça faydalıdır. Mercimek, fasulye, bulgur, soya, yulaf, ayçiçeği ve pirinç biotin açısından zengindir.
  • Saç dökülmesini önlemek için saç bakım kürleri de uygulanabilir. Bazı mineraller ve bakteriler saç dökülmesine neden olabilmektedir. Bunun için çay ağacı yağı kullanılabilir. 10 damla çay ağacı yağını saçınıza masaj yaparak iyice yedirmeniz ve bir süre bekledikten sonra zeytinyağlı sabunla yıkamanız yeterlidir.

Saç seyrelmesi ve dökülmesini engellemek için yöntemler
Saçı açılan, kellik problemi başlayan kişilerde saç ekimi görülebilmektedir. Erkeklerin dökülmelerine teşhis koymak kolay olabilir. Fakat kadınların dökülme nedenlerini anlamak zaman alabilir. Bu nedenden dolayı kafadan ürün yazıp kullanmak yanlış bir tutum olarak belirtilebilir. Profesyonel bir kişinin görüşünü almak, tavsiye ettiği ürünleri kullanmak doğrudur. Saç dökülmesi ve seyrelmesinin engellenmesi için gerekliadımlar zaman kaybedilmeden atılabilir. Yaşadığınız problemin nedenini anlamak için ilk olarak doktora gitmeli ve hekimin tavsiyelerine uymalısınız. Bunun yanında saçbakımı düzenli olarak yapılmalı kimyasal içerikli saç ürünleri kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...