14 Haziran 2019 Cuma

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Neye İyi Gelir?

 Böğürtlen, gülgiller familyasına ait bir besindir. Yol kenarlarında ağaçlarda sık sık rastladığımız bu böğürtlenin gerek yaprakları, gerek de meyvesi sağlık açısından çok önemlidir. Yapılan bazı araştırmalara göre de tıbbi açıdan hazırlanan birtakım ilaçlarda da böğürtlen kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle sağlık sorunları ile baş etmeye yardımcı olan böğürtlen faydaları saymakla bitmez. İnsanlar açısından doğal bitkileri hastalıklar için kullanmak daha iyidir. Çünkü şifalı bitkiler ile elde edilen yöntemler sayesinde bizler pek hastalığı evde tedavi edebilme şansına sahip olabiliriz.
Böğürtlen ağaçları doğada uzun yıllar varlığını sürdüren ve boyları iki üç metreyle değişen ağaçlardır. Haziran ayından itibaren böğürtlen ağaçları, Eylül ayına kadar beyaz çiçek açar. Sonbaharın başlaması ile de siyah meyveli dikenli bir yapıya sahip olur. Aynı şekilde bu böğürtlen ağaçları yine haziran ayına kadar da büyüme ve gelişme gösterir. Meyveleri ilk olarak yeşil sonra kırmızı sonra da olgunluk seviyesine ulaştığında siyaha dönüşür. Küçük küçük topların ince bir dal üzerinde toplanması ile oluşur. Çok güzel ve canlı bir renge sahiptir. İçerisindeki ince bir daldan minik dikenli yapraklıdır. Dalından koparıldığı gibi de yenebilen bu böğürtlen diğer yandan da kurutulabilir. Gölge havadar yerlerde kurtularak kuru böğürtlen olarak da tüketilebilir. Halk arasında farklı yörelerde de yetişen böğürtlene daha farklı isimler de verilmiştir. Ağaç çileği, alik, diken dutu, diken otu, diken çileği, tilki üzümü isimleriyle de anılmaktadır. İçerisindeki besin değerleri araştırıldığında ise folik asit, E, C, B1, B2  vitaminleri yönünden de zengin olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla böğürtlen faydaları çoğu hastalıklar için yararlı bir meyvedir.

 

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Neye İyi Gelir?


Yol kenarlarında sıklıkla görülen bir bitki olan böğürtlen gülgiller familyasındandır. 2-3 metre boyu ile çalılık görüntüsünü andıran böğürtlen bitkisinin meyveleri oldukça lezzetli ve iyi bir vitamin kaynağıdır.
Böğürtlen bitkisi mayıs ayında yeşillenmeye başlar ve haziran ayında taze yaprakları ortaya çıkar. Özellikle yapraklarından faydalanmak isteyenler haziran ayında yapraklarını toplayarak kurutmaya başlayabilirler. Haziran ayından sonra çiçek açmaya başlar ve sonbahara kadar olgunlaşır. Çiçek açtıktan sonra böğürtlen meyvesi yeşillenir. Daha sonra kırmızı bir renge dönüşür ve en sonunda ise olgunlaşarak siyah bir renge döner. Siyah renge döndüğünde ise tadı tatlıdır ve rahatlıkla tüketilebilir.
Böğürtlen meyve olarak faydalı olduğu gibi böğürtlenin yaprakları ve kökleri de çok faydalıdır. Böğürtlenin faydalarından yararlanmak için güneşte kurutularak tüketilebilir. Bunun dışına yaprakları da kurutulup çay olarak içildiğinde sağlık açısından çok faydalıdır. Ayrıca böğürtlenin kökleri de sağlık açısından faydalıdır. Sonbahar aylarında çıkarılan kökleri kurutularak faydalarından yararlanılmaktadır.
Böğürtlenin faydaları hakkında bilgi vermeden önce böğürtlenin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller hakkında bilgi verelim.

 Böğürtlenin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
1. Vücudun Kuvvetli Olmasını Sağlar

Günlük hayatımızda meydana gelen birçok sorun vardır. Tüm bu sorunlarla uğraşırken hayatın koşuşturmasına kapılır gideriz. İş hayatı, ev hayatı, arkadaşlık derken her yere yetişmeye çalışırken öncelikle beynimiz ve bedenimiz yorulmaktadır. Bu yorgunluk en başından beri atılmazsa vücut daha da bitkin hale gelir. İşte bu esnada aklınıza vücudunuzun kuvvetli olmasını sağlayacak besinler tüketmek gelmelidir. Çünkü bedenin daha güçlü olmasını sağlamanın en iyi yolu iyi beslenmektir. Dışarıda enerji verdiği vaadiyle satılmakta olan içecekler aslında vücut için çok zararlıdır. Bu nedenle insanlar bu gibi içecekleri tüketmek yerine daha sağlıklı daha faydalı doğal besinleri tüketerek güçlü bedenlere sahip olabilirler. Böğürtlen faydaları arasında bulunan kuvvetlendirici etkisi için sonbahar aylarında bol bol böğürtlen tüketimini sağlayabilirsiniz.

2. Boğaz Hastalıkları İçin Etkili Çözüm

Özellikle de kış aylarında çeşitli boğaz hastalıklarına yakalanırız. Soğuk havaların etkisi ile boğaz bölgesinin çok iyi şekilde korunamamasından dolayı boğaz hastalıkları meydana gelebilir. Boğazda bulunan bademciklerin şişmesi şiddetli bir acıya neden olur. Bu acıdan sonra da yemek yemek daha da zor olmaya başlar. Üstelik bu boğaz ağrısı sadece kış aylarında değil aynı zamanda yaz aylarında da insanın başına gelebilmektedir. Çünkü yaz aylarında terlemekten korunamayan vücut soğuk su ile buluştuğu anda bademcikler yine aynı şekilde şişmeye başlar. Yaz ve kış olmak üzere bu hastalıktan kurtulmak, boğaz ağrısına çözüm olmak için bizler  böğürtleni kullanabiliriz. Böğürtlen ile yapılan gargara sayesinde boğaz acılarından, ağrılarından kısa sürede kurtulmak mümkün olmaya başlayacaktır. Böğürtlen sapları kaynar suda kaynatılarak gargara da kullanılabilir.

3. Yüksek Ateşi Düşürücü

Her vücudun ortak bir ısı düzeyi vardır. Bu ortak ısı düzeyini zaman zaman geçen ya da azaltan etmenler olabilir. Olası bir hastalık durumunda ateş yükselebilir. Özellikle de çocuklarda daha sık karşılaşılan yüksek ateş sorunundan dolayı sık sık hastaneleri ziyaret etmek zorunda kalabilirler. Ancak yüksek ateşin olmasını önlemek için şifalı ürünleri de kullanabilirler. Örneğin böğürtlen ateş düşürücü etkisi ile kullanılabilir. Böğürtlen yaprakları bir kaba koyularak kaynar suda on dakika demlendikten sonra içildiğinde yüksek ateşi düşürücü etkisi olduğu söylenmektedir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile bu yöntemi kullanabilirsiniz.

4. Antioksidan Özelliği İle Cildi Güzelleştirici Etkisi Vardır

Başta bayanlar olmak üzere cilt bakımı için para verip aldığımız binlerce ürün vardır. Yüz temizliği, cilt bakımı, cilt bakım maskelerine tonlarca para döküyoruz. Ama aslında en iyi cilt koruma ürünleri yanı başımızdadır. Şifalı bitkileri kullanarak cilt sorunlarından daha kolay şekilde uzaklaşabiliriz. Doğada bulunan binlerce şifalı bitki sayesinde insanlar hem cilt tonikleme hem de cilt temizliğini bir arada yapabileceği besinler mevcuttur. Örneğin böğürtlen cilt sorunları ile mücadelede en etkili meyveler arasında yer almaktadır.


Sonbahardan kış aylarına kadar yapraklarında oluşan beyaz çiçekler ile cilt sağlığı korunabilir, daha iyi daha güzel görünümlü ciltler elde edilebilir. Cilt güzelliği için bu böğürtlenlerin oluşum aşamasında kullanılan beyaz çiçekler toplanır. Bir miktar toplanan beyaz çiçekler su ile ocakta kaynatılır. Kaynamasından sonra on beş yirmi dakika demlenme süresi beklenir. Arsından da oda sıcaklığına geldikten sonra (çok sıcak olmamasına dikkat ederek) losyon elde edilebilir. Doğal yollarla elde edilen bu vücut losyonu öncelikle yüz başta olmak üzere tüm vücut için kullanılabilir. Bacakların daha parlak görünüme sahip olması için, cilt güzelliğinin sağlanması için tüm vücuda bu losyon sürülebilir.

5. Yüksek Tansiyonun Dengelenmesini Sağlar

Günümüzde tansiyon hastalığının ne kadar yaygın hale geldiği bilinmektedir. Belirli bir standart ortalamaya sahip olan tansiyon değerinin altındaki değerler düşük tansiyon, üzerindeki değerler ise yüksek tansiyon olarak bilinmektedir. Yüksek tansiyon hastası kişiler tansiyon dengesine çok dikkat etmeliler. Çünkü yüksek tansiyon direkt olarak kalbe etki etmektedir. Kalpteki ritim düzeyine etki etmekte olan bu yüksek tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerekir. Hiper tansiyon hastalarının kullanması gereken düzenli ilaçlar vardır. Bu ilaçları düzenli olarak her gün kullanmaları gerekir. Tansiyon kontrolünü sağlamak için de insanlar bazı besinleri tüketebilirler. Böğürtlen de tansiyon düzenleyici besin maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalığı ile yaşamak zorunda olan insanlar böğürtlen çayını her gün bir bardak tüketebilirler. Elli gram kuru böğürtlen sıcak su ile demlenerek böğürtlen çayı elde edilebilir. İşte bu sayede tansiyon dengesi sağlanabilir.

Böğürtlen Faydalarının Alınması İçin Nasıl Tüketilmeli?

Böğürtlenin insan sağlığı için çok yararlı bir meyve olduğundan söz ettik. Şimdi ise bu faydaların nasıl alınabileceği hakkında bilgi verelim. Böğürtlen faydaların alınabilmesi için olarak böğürtlen saf olarak yenebilir. Ağacından toplanarak yıkandıktan sonra böğürtlen o şekilde yenebilir. Bolca E vitamini ve diğer besin ve minerallerin alınabilmesi direkt olarak bu meyvenin yenmesi ile alınabilir. Aynı zamanda böğürtlenden reçel de yapılmaktadır. Diğer meyvelerin reçeli yapıldığı gibi aynı şekilde böğürtlen reçeli de yapılabilmektedir. Diğer yandan da böğürtlenden çay elde edilebilir. Böğürtlen çayının yapımı için kullanılan kuru böğürtlen aynı çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Bunun yanında ek olarak böğürtlen sapları ve yaprakları oluşumu sırasında çıkmaya başlayan beyaz çiçekleri de kaynatılarak içildiğinde faydaları vücuda alınabilir.

Böğürtlenin İçerisinde Bulunan Maddeler

Böğürtlen birçok vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyvedir. Özellikle folik asit ve E, C, B1 B2 ve K vitaminleri bakımından çok zengindir. İçerisinde doğal şeker miktarı oldukça yüksektir. Tanen ve organik asit miktarı da oldukça yüksektir. Antioksidan özelliği oldukça fazla olan böğürtlen potasyum bakımından da çok zengindir. Ayrıca içerisinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bulunmaktadır.

Böğürtlenin Faydaları

 

Antioksidan özelliği oldukça yüksektir: Böğürtlen antioksidan bakımından zengin bir meyve olduğu için vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
C vitamini bakımından zengindir: İyi bir C vitamini kaynağı olan böğürtlen tüketilerek vücudun C vitamini ihtiyacı karşılanabildiği gibi kış aylarında meyvesinden yapılan çayları da vücut için faydalı olup hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
Kansere karşı koruma sağlar: Özellikle Özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu özellik göstermektedir. Böğürtlen içerisinde bulunan siyanidin maddesi tümör oluşumunu engeller.
Şeker hastalığına karşı koruyucu etki gösterir: İçerisinde bulunan antosiyaninler şeker hastalığına karşı koruma sağlarken hastalığın belirtilerini azaltıcı etki gösterir.
Tansiyon hastalarına iyi gelir: Özellikle yüksek tansiyon hastaları düzenli olarak böğürtleni tükettiklerinde tansiyon düşürücü etkisinden faydalanabilirler.
Kan basıncını düzenler, kan şekerini dengeler: İçeriğinde bulunan yüksek miktarda potasyum kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunan böğürtlen özellikle diyet yapanların listelerine ekleyebileceği yeme ataklarını düzenleyeme yardımcı olacak bir meyvedir.
İdrar söktürücüdür: Böğürtlenin en çok bilinen faydalarından birisi idrar söktürücü özelliğinin olmasıdır. Bu sayede bağırsakların rahatlamasına yardımcı olur.
Kabızlığı giderir, ishali keser: İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile kabızlığa oldukça faydalıdır. Tam olgunlaşmadan kırmızı iken tüketildiğinde ise ishal kesici özelliği bulunmaktadır.
Boğaz ağrısına iyi gelir: Boğaz ağrısı yaşandığında yapılan böğürtlen çayı içilerek ağrı dindirilebilir.
Ağız içi yaralarına iyi gelir: Ağız içinde oluşan yaralarda ve ağız kokularını gidermede gargara olarak kullanılabilir. Bu gargara diş eti rahatsızlıklarında da oldukça etkilidir.
Gözler için faydalıdır: Böğürtlen içerisindeki vitamin ve mineraller gözlerin görme kalitesini arttırır.
Vücut direncini arttırır: Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin olan böğürtlen tüketildiğinde vücut direncini arttırmaya yardımcı olur. Yorgunluğu ve halsizliği ortadan kaldırarak kişinin kendini daha zinde hissetmesini sağlar.
Basura iyi gelir: Basur rahatsızlığı olanlar böğürtlenin faydalarından yararlanabilirler.
Böbreklerdeki kum ve taşın düşmesine ayrıca mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olur: Böğürtlenden hazırlanan çay tüketilerek mesane taşları, böbreklerdeki kum ve taşların düşmesine yardımcı olur.
Yaraların geçmesinde etkilidir: Yaraların üzerine sürülen böğürtlenin meyvesi yaraları iyileştirici özellik göstermektedir ve kısa sürede yaranın kapanmasına yardımcı olur.
Göğüs ve solunum yolu rahatsızlıklarında etkilidir: Şurup haline getirilerek tüketilen böğürtlen göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarının geçmesine yardımcı olur.
Sinir sitemi üzerimde faydalıdır: Omega 3 ve Omega 6 bakımından zengin olan böğürtlen hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Sinir sistemini onarır ve depresyona karşı koruyucu özellik gösterir.
Yaşlanmayı geciktirir: Antioksidan bakımından zengin olan böğürtlen cildin tazelenmesini sağlayarak cildin yapısını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Böğürtlen Yaprağının Faydaları

·         Böğürtlen yaprağı özellikle hemoroit tedavisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Yaprakları ezilerek yaralar üzerinde kullanılır.
·         Boğaz ağrısı ve öksürük tedavisinde kurutulmuş böğürtlen yapraklarından hazırlanan çay oldukça faydalıdır.
·         Basur tedavisi için böğürtlen yaprakları lapa yapılarak basurlu bölgeye uygulanır.
·         Böğürtlen yaprağı ile böğürtlen çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak suda kaynatıldıktan sonra 10-15 dakika demlendirilir ve süzüldükten sonra tüketilebilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...