29 Haziran 2019 Cumartesi

Yağ Bezesi Nedir? Neden Olur, Nasıl Geçer

Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir bölgede oluşan içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı, tümör benzeri oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsülle çevrilidir ve beyaz-sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir. Yetişkinlik döneminde her yaşta yağ oluşumu gözlenebilirken çocuklarda bu sorunun görülme sıklığı oldukça düşüktür. Vücudun gözle görülebilen kısımlarında yer alan yağ bezeleri, görsel açıdan bireyi rahatsız etmesi nedeniyle genellikle istenmeyen bir durumdur. Bu bezelerin evde sıkılması, iğne ile içinin boşaltılması gibi yöntemler hem enfeksiyon riski oluşturmakta, hem de yağ bezesinin olduğu bölgede iz kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yağ bezelerinin alınmasına yönelik olarak yapılacak işlemler, mutlaka bir sağlık kuruluşunda hekim tarafından uygun ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilmelidir.

Yağ bezeleri, derinin altında birikmiş yağ hücrelerinden dolayı oluşur. İyi huylu, yumuşak kistlerdir ve derinin altında yumuşak bir yumru şeklinde göze çarpar. Yumuşak yapıları sebebiyle üzerine bastırılan yağ bezelerin derinin altında hafifçe hareket eder. Tıptaki karşılığı lipom olan yağ bezesi, bezelye tanesi kadar olabileceği gibi birkaç santimetre civarında da olabilir.

 Yağ bezesi nedir?

Vücuttaki yağ birikimlerinin deri altında yerleşerek bir kapsül şeklinde sarılması, lipom adı da verilen yağ bezelerinin oluşumu ile sonuçlanır. Basit bir tümör şekli olarak da nitelendirilebilen bu bezeler, genellikle iyi huyludur ve görüntü açısından kişileri rahatsız etmesi haricinde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Vücudun tüm bölgelerinde yağ bezesi görülebileceği gibi en yaygın olarak yüz, omuzlar, saç derisi, genital bölge, boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Birçoğu yumuşak bir yapıya sahiptir ve üzerine elle bastırıldığında hareket ediyormuş gibi bir his verir. Bunun sebebi deri ile tamamen bütünleşik yapıda olmamalarıdır. Yağ bezeleri her yaştan insanda görülebilecek bir sorun olmakla birlikte çocuklarda oldukça seyrek görülür. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Bu tip bezelerde sonradan ağrı oluşması, genellikle yağ bezesinin tıbbi açıdan müdahale gerektirdiğini işaret eden bir durumdur. Tüm hücreler gibi zamanla büyüyüp çoğalan yağ hücreleri, bazı durumlarda yağ bezelerinin boyutlarının kontrolden çıkmasına ve aşırı büyümesine yol açabilir. Bu durumlarda cerrahi operasyonlar yardımıyla büyüyen yağ bezelerinin çıkartılması gerekir.
Yağ bezesi belirtileri nelerdir?


Yağ bezelerinin ilk ve en karakteristik belirtisi bezenin geliştiği dokuda meydana gelen şişliktir. Bu şişlik yavaş yavaş ve sürekli olarak büyüyebilir. Yüz bölgesinde oluşan yağ bezeleri genellikle toplu iğne başı büyüklüğünden birkaç milimetreye kadar değişirken sırt ve boyun gibi bölgelerde oluşan şişlikler daha büyük çaplı ve daha derindir. Yine yüz bölgesine görülen göz altı yağ bezeleri ve göz kapağında yağ bezesi oluşumunda bezenin beyaz-sarı renkte olması, üzerini kaplayan derinin çok ince olması nedeniyle içerisindeki yağ kitlesinin rahatlıkla görülebilmesi söz konusudur. Vücudun diğer kısımlarında oluşan derin yağ bezelerinde ise beze derinin alt katmanlarında yer aldığından dolayı yalnızca şişlik hissedilir, yağ tabakası dışarıdan görülemez. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Fakat bezenin darbe alması, enfekte olması veya kötü huylu olması durumlarında yağ bezeleri zamanla ağrıya veya akıntılara neden olabilir. Özellikle hızlı bir şekilde büyüme, renk değişikliği, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumlarına rastlanması halinde lipomlar cerrahi girişimler yardımıyla çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilmelidir.
Yağ bezesi neden olur?

Yağ bezelerinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat oluşma ihtimalini arttırdığı bilinen bazı hususlar mevcuttur. Yağ bezesi oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerden bazıları şunlardır:

    Genetik yatkınlık
    Cildin darbe alması
    Yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri
    Metabolik hastalıklar
    Sağlıksız beslenme
    İleri yaş
    İnsülin direnci ve diyabet hastalığı
    Karaciğer hastalıkları
    Obezite

Yağ bezesi çeşitleri nelerdir?

Yağ bezeleri yapılarına göre 3 farklı grup altında incelenir. Bunlar şu şekildedir:

    Yağ kistleri: Yaygın olarak kafa derisi üzerinde görülen yağ kistleri tam olarak beze yapısında olmayıp akışkan yapılı bir yağ kitlesi ve üzerini kaplayan çok ince bir deri katmanından oluşur.
    İyi huylu yağ doku tümörleri: Yaygın olarak boyun ve sırt bölgelerinde görülen beze yapısına sahip olan yağ dokusu tümörleri, genellikle iyi huyludur ve bu gruba girer. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır. Tıpkı diğer kist türleri gibi büyük boyutlara ulaşabilirler ve bu nedenle cerrahi operasyonla alınmaları gerekir.
    Kötü huylu yağ doku tümörleri: Deri altında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşan kitleler, kötü huylu yağ dokusu tümörleri olarak adlandırılır. Liposarkom olarak da adlandırılan bu tümörlerin içerisinde yer alan sıvı sarıdan griye çalan bir renge sahiptir. Nadir olarak rastlanan bu yağ bezesi türü daha yumuşak yapılıdır ve cerrahi operasyonlar yardımıyla mutlaka çıkarılmalıdır.

Yukarıdaki gruplandırmanın haricinde göz altı yağ bezeleri de kendi içerisinde üçe ayrılır. Bunlar ksantelezma adı verilen ve yüksek kolesterole bağlı olarak ortaya çıkan ince yağ tabakaları, siringoma adlı küçük yuvarlak yağ kistleri ve siringomadan daha küçük yapılı ve silik görünümlü olan miliumlar şeklinde 3 alt başlık altında incelenir.
Yağ bezesi tanısı nasıl konulur?

Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir. Kolaylıkla hareket etmeyen sabit yapıda bir şişlik olması farklı bir hastalığı işaret ediyor olabilir. Oluştuğu bölgeye göre değişebilmekle birlikte lipomlar genellikle yumuşak bir yapıya sahiptir ve elle muayene esnasında bastırıldığında şekil değişikliğine uğrayabilirler. Daha büyük ve sert yapılı yağ bezelerinin teşhisinde benzer görünümlü farklı hastalıklarla karıştırılmaması açısından ultrasonografik görüntüleme ile tanı desteklenebilir.
Yağ bezesi tedavisi nasıl yapılır?


Yağ bezeleri vücutta herhangi bir soruna yol açmaz, genelde kas ve deri arasına yerleşir. Çoğu küçük boydadır ve bunlara müdahale edilmesine gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda küçük bir cerrahi operasyonla alınmaları gerekebilir. Bu durumlar yağ bezelerinin büyüyerek sinirlere baskı yapması ve ağrılara yol açmasıdır. Operasyon lokal anestezi altında gerçekleşir. İsteğe göre yağ bezesinin görüntüsünden rahatsız olan kişiler de cerrahi operasyona başvurabilirler.
Vücutta yağ bezelerine daha çok göğüs bölgesi, sırt ve omuzlarda rastlanır. Fakat yağ dokusunun bulunduğu diğer yerlerde de ortaya çıkmaları muhtemeldir. Vücudun iç kesimlerinde, dışarıdan görülemeyen bezeler oluşabilir fakat normal şartlarda bunların farkına varılamaz. İç kısımlarda oluşan bu bezeler ancak organların işleyişini etkileyebilecek bir tıkanıklığa yol açtığında ya da sinirlere baskı uyguladığında ortaya çıkan şikayet ve belirtiler incelenirken tespit edilebilir.
Genelde orta yaşlı kişilerde ve yetişkinlerde görülür ama herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Erkeklerde ve kadınlarda ortaya çıkma oranı da eşittir. Ancak kadınlarda bu durum, genelde tek beze şeklinde kendini gösterirken erkeklerde ise daha çok çoklu kist olarak meydana çıkar. Yağ bezeleri, her 100 kişiden birinde görülen çok yaygın bir şikayettir. Yağ bezesi şikayetiniz varsa, hastanelernin cildiye ya da genel cerrahi bölümünden randevu alıp doktorunuza danışabilirsiniz.


Yağ bezelerinin neredeyse %99'luk bir kısmı iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat özellikle yüz ve boyun gibi vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik anlamda hoş gözükmediği için hastalarda rahatsızlığa yol açar. Buna ek olarak sırt bölgesinde oluşan yağ dokusu tümörleri sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmese de, arkaya yaslanma, sırt çantası kullanma gibi durumlarda baskı altında kalması nedeniyle ağrıya yol açabilir. Bazı yağ bezelerinde alınan darbeler sonucunda veya kendiliğinden enfeksiyon gelişebilir, buna bağlı olarak ağrı, kızarıklık, akıntı ve ateş gibi semptomlar görülebilir. Tüm bu durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi olarak da bilinen basit bir cerrahi operasyon yardımıyla bezeler çıkartılmalıdır. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Hastanede kalmayı gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olabilir ve ertesi gün günlük yaşamlarına dönebilir.

Yağ bezelerinin estetik görüntü veya sağlık açısından bireyde herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı durumlarda alınmaları gerekmeyebilir. Fakat çok nadir de olsa bu kitlelerin kötü huylu olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kanserleşme şüphesi bulunduran veya hızlı bir büyüme eğiliminde olan kitleler için bazı durumlarda biyopsi ile örnek alınabilir. Bu örneğin patolojik incelemesi yapılarak kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilebilir ve sonraki tedavi süreci bu sonuca göre planlanabilir. Eğer siz de vücudunuzun herhangi bir bölgesinde yağ bezesine sahipseniz ve yağ bezesi nasıl geçer diye merak ediyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak doktor kontrolünden geçebilir, sizi rahatsız eden yağ bezelerinden kurtulabilirsiniz.


Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yağ bezelerinin diğer adı epidermal kist olarak geçer. Genelde sırt, kulak arkası ya da yüzde oluşur. Bu kistlerin içi sebumla dolu olup genelde zararsızdır. Herhangi bir tedaviye gerek duymadan kendiliğinden geçmeleri beklenir. Fakat bu yağ bezeleri vücutta ağrıya neden oluyorsa, enfeksiyon kaptıysa ya da çok büyükse bu durumda profesyonel bir tedavinin uygulanması gerekebilir. Vücuttaki yağ bezeleri nasıl geçer sorusuna bunlara bakıldığında bitkisel çözümlerle evde tedavi edilebildiği görülür.
1. Hint yağı




Yağ bezesinin üzerine düzenli olarak Hint yağı sürmek bezenin boyut olarak kısa zamanda küçülmesini sağlar. Bir parça pamuğa ya da pamuklu kumaşa 4-5 damla Hint yağı damlatın ve bezenin üzerine yerleştirin. Yağın etkisini daha çabuk göstermesi için üzerine sıcak bir havlu koyup 30 dakika bekleyin. Bu uygulamayı günde 2-3 kez gerçekleştirebilirsiniz.
2. Buhar


   buhar yapan kadın

Nem, ısı ve buhar yağ bezelerinin yumuşamasını sağlar. Yumuşayan yağ bezelerinin kendiliğinden boşalma olasılığı artar. Bezeleri yeterli derecede buhara ver ısıya maruz bırakabilmek için sık sık sıcak suyla duş alabilirsiniz. Başka bir yöntem ise; sıcak suyla iyice ıslatılan havlunun sıkıldıktan sonra ya da buharda ısıtarak bezenin üzerine kompres yapmaktır. Bu sıcak kompres, günde 3-4 kez 20-30 dakikalık sürelerle yapılabilir.
3. Sirke




Enfeksiyon riski taşıyan yağ bezelerinin küçültülüp temizlenmesinde sirke, etkili bir çözüm sağlar. Pamuk yardımıyla sirkeyi yağ bezesinin üzerine sürün. Daha sonra gazlı bezle ya da bezer eğer çok küçükse yara bandıyla bezenin üzerini kapatın. Bu şekilde 3-4 gün bekledikten sonra ılık suyla ıslattığınız bir parça pamuk yardımıyla ilgili bölgeyi temizleyin. Bu uygulamayı beze iyice dağılana kadar tekrarlayın.
4. Çay ağacı yağı


   çay ağacı yağı
Doğal bir yağ olan çay ağacı yağının bakterileri temizleyici ve iltihap önleyici özelliği vardır. Bu sebeple tıpkı sivilce tedavisinde olduğu gibi yağ bezelerinin tedavisinde de önerilir. Bu yağı pamuk yardımıyla günde 2-3 defa yağ bezelerinin üzerine ve çevresine sürün. Böylece bezenin yok olma süresi kısalır. Bölge temizlenerek enfeksiyon riski önemli ölçüde azaltılmış olur.
5. Bal
 

  bal

Yaraların iyileşme süresini hızlandıran bal, yağ bezelerinin tedavisinde de kullanılır. Balı buğday unuyla karıştırarak merhem kıvamına getirin. 1 çay kaşığı una 1 çay kaşığı bal yeterli olur. Bu karışımı bezenin üzerine sürün ve üzerini kapatarak 1 gece bekleyin.

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Yok Edilir?


Yüz çevresinde çıkan yağ bezeleri estetik kaygılara neden olur. Genel olarak yağ bezlerindeki tıkanma sonucu ortaya çıkan bu bezelere ağda, tıraş ve akne oluşumuna yatkınlık gibi sebepler de yol açabilir. Boyutları genelde küçük olan yap bezelerinin giderilmesi için evde uygulanan doğal yöntemler yeterli ve etkili olur.

Yağ bezesi sıkmak ve patlatmak tehlikelidir. Bezelere herhangi bir kesici ya da delici aletle müdahalede bulunup sıkmak, bezenin iltihaplanmasına yol açar. Bu da bölgenin mikrop kapmasına neden olur. Bunun için izlenebilecek en doğru yol doğal yöntemlerle bezeleri yok etmeye çalışmak, başarılı olunamazsa bir doktor yardımına başvurmaktır.

Yüzdeki yağ bezelerinizi düzenli olarak antibakteriyel sabunlarla yıkayın. Bu sayede bezelerin büyümesini ve yayılmasını engellemiş olursunuz. Eğer yüzünüzdeki yağ bezeleri kızarır, ağrı yapar, iltihaplanır ya da boyutu büyürse mutlaka profesyonel bir yardım alın. Yüzdeki yağ bezeleri için de yukarıda anlattığımız yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Nasıl Yok Edilir?

Genelde kirpik diplerinde, göz kapaklarında, kaş ve göz altında bulunup küçük boyutta olurlar. Estetik açıdan kötü görünürler. Bu bezlerin aslında neden olduğu en büyük sorun; göze baskı yapmaları sonucu görme problemlerini ortaya çıkarmalarıdır. Bu bezeler cerrahi operasyonla alınabilir fakat hassas bir bölgede olmalarından dolayı bu alınmaları az da olsa risk teşkil eder. Bu gibi durumlarda öncelikle çeşitli bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmak en doğrusudur. Kirpik diplerinde veya göz altında oluşan yağ bezelerinin tedavisinde kozmetik yöntemlere başvurulacak ise, kullanılacak ürünlerin su bazlı ve yağsız olmasına dikkat edilir.
Yağ bezelerinin ortaya çıkmasına engel olmak için mutlaka her gece yatmadan önce makyajınızı temizleyin. Papatya çayıyla düzenli olarak göz çevresine pansuman yapılması da göz çevresinde oluşan yağ bezelerine engel olur. Bitkisel tedavi yöntemleri ise vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bezelerin tedavileri ile aynıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...