15 Haziran 2019 Cumartesi

Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda giderek artan popülaritesiyle aloe vera, evlerimizi güzelleştirmekle kalmıyor. Şık görüntüsünün yanı sıra iyileştirici etkileriyle besin takviyesi olarak da kullanılabilen ve kozmetik ürünlere güç veren aloe verayı ve saymakla bitmeyen faydalarını yakından tanımaya, bu mucizevi bitkiyi hayatınıza dahil etmeye ne dersiniz? İşte aloe vera ile ilgili bilmeniz gerekenler…

A‌loe Vera Nedir?

Aloe vera, Türkçe adıyla tıbbi sarısabır, Afrika ‌menşeli şifalı bir bitkidir. Coğrafi kökeni Sudan olduğu düşünülse de bugün dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştiriliyor. Sukulent familyasından olan aloe vera bitkisi etli, uzun ve sivri yaprakları sayesinde rahatlıkla diğer türlerden ayrılıyor. ‌Evlerde dekoratif amaçlı da kullanılan aloe vera çeşitleri arasında şifalı olan sadece 3-4 çeşit bulunuyor. Kozmetikte en çok kullanılan aloe vera türü ‌ise Aloe ‌Vera ‌Barbadensis (Miller). Aloe Vera‌ Barbadensis'in etli ve uzun yaprakları uca doğru sivrileşiyor, yeşil yaprakların kenarlarında sivri dikenler bulunuyor.

Aloe Vera bitkisi nasıl kullanılır?

Aloe vera, rahatlatıcı ve iyileştirici etkileri sebebiyle kozmetik endüstrisinde sıklıkla kullanılıyor. Yanık ve tahriş gibi cilt problemlerinde serinletici ve rahatlatıcı etkisi olan bitkinin yapraklarının içindeki jelimsi yapı; sıvı, jel ya da kurutulmuş halde kozmetik ürünlere dahil ediliyor. Nemlendiricilerde, güneş kremlerinde, güneş sonrası bakım losyonlarında, gece ve gündüz kremlerinde, yaraların iyileşmesini hızlandıran dermokozmetik ürünlerde, yüz yıkama jellerinde, besin takviyelerinde aloe veranın gücünden sıklıkla yararlanılıyor.

Aloe veranın iyileştirici etkisinden doğal yollarla da faydalanmak mümkün. Bunun için bitkinin yeterince büyümüş yapraklarını keserek içindeki etli kısmı kabuklarından ayırmalısınız. Elde ettiğiniz jeli olduğu gibi nemlendirici olarak kullanabileceğiniz gibi Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, badem yağı ve Hint yağı gibi doğal yağlarla karıştırarak krem olarak da kullanabilirsiniz. Zeytinyağı içinde bitkinin yapraklarını bekleterek ‌aloe ‌vera yağı elde etmek de mümkün.

Aloe ‌Vera'nın Faydaları Nelerdir?

Zengin besin değerlerine sahip

Aloe vera bitkisinin 18 farklı aminoasit, 20 mineral ve ‌B1, ‌B2, ‌B3 ve ‌B6 vitaminleri de dahil olan 12 farklı vitamini içeriğinde barındırdığı biliniyor. İçinde barındırdığı polisakkaritler, lektinler ve antrakinonlar gibi bileşikler, insan sağlığı için son derece yararlı etkiler sağlıyor. Aloe vera suyu aynı zamanda çok iyi bir enerji kaynağı ve demir, sodyum ve kalsiyum açısından zengin bir içecek.

Cilt için mucizevi bir ilaç

Antioksidanlardan zengin ve anti bakteriyel yapısı sayesinde aloe vera yanıklarda, böcek ısırıklarında ve ağız yaralarında tedavi amacıyla kullanılabiliyor. Özellikle güneş yanıkları ve lekeleri için kullanıldığında lekeleri temizlediği de düşünülüyor.

Yaşlanma karşıtı etkiye sahip

İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve ‌amino asitler sayesinde cildin yaşlanmasını önlüyor ve cildin ‌kolajen üretimini tetikliyor.

Akne tedavisinde önemli rol oynuyor

Jel içeriği sayesinde yağlı ciltlerde akne tedavisi için kullanılabiliyor. Düzenli kullanıldığında cildin yağlı yapısını dengeliyor, cilde mat ve sağlıklı bir görünüm kazandırıyor.

Saç dökülmelerinin önüne geçiyor

‌Aloe vera saç bakım ürünlerinde de sık sık kullanılıyor. Saç diplerine masaj yaparak düzenli olarak kullanıldığında kan dolaşımını hızlandırarak saçların uzamasında ve güçlenmesinde büyük rol oynuyor. Şampuan ve saç kremi olarak kullanıldığında erken saç dökülmesinin önüne geçtiği gibi kepeği de önlüyor.

Püf Noktalar


Evde ‌aloe ‌vera yağı veya kremi hazırlarken kullandığınız aletlerin metal olmamasına özen gösterin. Bu şekilde ‌aloe ‌vera'nın metal ile etkileşime girip özelliklerini kaybetmesini engellemiş olursunuz. Hazırladığınız kremlerde organik yağlar ve doğal esanslar kullanarak kremlerinizin iyileştirici etkilerini artırabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yeni araştırmalara göre kanser tedavisinde baskılayıcı olarak kullanılıyor ve radyoterapinin cilt üzerindeki yan etkilerini azalttığı düşünülüyor. Çay olarak tüketildiğinde sindirime iyi geliyor, ‌kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aloe vera suyu ile yapılan içecekler, doğal detoks özelliğiyle sindirim sistemini ve dolaşım sistemini temizliyor.

 
 


Kas ve eklem ağrılarını hafifletiyor

Aloe vera jeli ağrılı bölgelere masaj yaparak uygulandığında anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kas ağrılarını hafifletici etki gösterdiği gibi şişlikleri de hafifletiyor. Düzenli olarak yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde şişkinlik belirtilerini azaltıyor.

Aloe vera bitkisinin adını duymayan, evinde süs olsun diye yetiştirmeyen kalmadı ama ne olduğundan, ne işlere yaradığından ne kadar haberdarız acaba?
İçinde aloe vera bulunan kremler, jeller bu aralar pek bir moda, doğru. Cilde iyi geliyor diye biliyorsunuz, bu da doğru. Ama nereden geliyor bu faydalar acaba?
Gelin, doğanın bize sunduklarını derinden incelemeye bugün de aloe vera ile devam edelim. Onu, ne olduğundan faydalarına, evde nasıl yetiştirebileceğimizden nerelerde ve nasıl kullanacağımıza kadar her şeyini bir bir öğrenelim.
Çünkü hayat onunla daha güzel olacak!

Adı pek tanıdık ama: Aloe vera nedir?

Aloe vera, ülkemizde "tıbbi sarısabır" olarak da anılan, ana vatanı Afrika olan bir bitki. Alametifarikası ise yapraklarının içinde bulunan jelimsi yapı. Bu yapı, aminoasit, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin.
Öyle ki içinde B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri başta olmak üzere 12 çeşit vitamin, kalsiyum, demir, potasyum gibi toplam 20 farklı mineral ve alanine, arginine gibi adını pek bilmediğimiz ama vücudumuz için oldukça faydalı olan 18 farklı aminoasit olduğu söyleniyor.
Hal böyle olunca, bize de aloe veradan bol bol faydalanmak düşüyor. Peki, aloe veranın faydaları nelerdir, ne işe yarar? Hemen anlatalım...

Ne işe yarar dersiniz: Aloe veranın faydaları

Cildin en büyük destekçilerinden olan aloe vera, güneş nedeniyle oluşan yanık ve lekelenmelerin kısa sürede geçmesini sağlıyor.

• İçindeki protein, mineral ve vitaminler sayesinde kollajen üretimini artırıyor, bu da cildin yaşlanmasını geciktiriyor.
• Yine kollajen üretimini arttırdığı için ciltte çeşitli kazalar nedeniyle oluşan yanık ve tahrişlere iyi geliyor.
• Özellikle kuru bir cilde sahip olanların ciltlerini nemlendirmede önemli görevler üstleniyor.
• Jelimsi yapısı sayesinde sivilce ve akne tedavisinde merhem olarak kullanılabiliyor, sivilcelerin daha hızlı yok olmasına yardımcı oluyor.
• Aloe vera kullanılarak hazırlanan çaylar, bitkinin antioksidan özelliği sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyor. Ancak bu çayları güvenilir yerlerden almanız da önem taşıyor.
• Yine aloe veranın çay olarak tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
• Aloe vera, antibakteriyel özellikler gösterdiğinden böcek ya da sinek ısırıklarında kaşıntıyı yok etme ve ısırılan bölgede bakteri üremesini durdurma gibi olumlu etkiler gösteriyor.
• Ciltte oluşan renk farklılıklarının hafiflemesini hatta çoğu zaman yok olmasını sağlıyor.
• Aloe veranın içinden çıkarıp bir kaba biriktirdiğiniz jel ile saç diplerinizi masaj yaparak ovup ardından yıkadığınızda kepek sorununu ortadan kaldırıyor.
• Banyo yaptıktan sonra nemli ya da kuruyken saçınıza uyguladığınızda ise saçlardaki elektriklenmeleri gideriyor ve düzleştiriyor.
• Yağlı ciltlerde yağın dengelenmesine yardımcı olarak sürekli parıldamayan ama sağlıklı bir cilde sahip olmaya ön ayak oluyor.
• Aloe vera, bazı ciltlerde alerjik reaksiyonları yatıştırıcı etkiler gösterebiliyor, bu nedenle aloe vera jeli ya da jelinden elde edilen sabunlar bulunuyor.
• Aloe vera tüketimi, antioksidan özelliği nedeniyle sinir sistemine de iyi geliyor, sinirlilik, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden kolayca gelmenize yarıyor.

Evde yetiştirilir mi acaba: Aloe vera nasıl yetiştirilir?

 "Aloe vera madem bu kadar faydalı, evde yetiştirsem ya" diyenleri böyle alalım. Evde aloe vera yetiştirmek için bilmeniz gereken birkaç konu var.
Öncelikle, saksıda aloe vera yetiştirmek için seçeceğiniz toprağa önem vermelisiniz. Toprağın humuslu ve geçirgen yapıda olması bitkinin sağlıkla büyümesi için olmazsa olmazlardan.
Güneşi seven bir bitki olan aloe verayı, evinizde en çok güneş gören yere koymanız da en az toprağı kadar önemli. Ancak hemen endişelenmeyin, soğuk havalarda da -7 dereceye kadar dayanabiliyor. Yine de ideal sıcaklıkta olması için minimum 8-10 derecede tutuluyor olmalı, aklınızda bulunsun.
Sulama konusuna gelirsek, öyle her gün her gün sulanmayı beklemiyor aloe vera. Özellikle kış aylarında toprağı çok kurursa bir miktar sulanıyor hatta hiç sulanmasa bile yaşamaya devam ediyor, yazın da aynı şekilde az ama daha sık bir şekilde sulamanız yeterli oluyor.
Sularken suyun yapraklara değmemesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bitkinizde çürümeler meydana gelebiliyor.
Küçük saksılarda uzun süre yaşayabilen aloe veranın saksı değişim zamanı ise 2-3 yıl gibi uzun bir süre. Sık sık toprak ya da saksı değişimi yapmak aloe vera için hiç de doğru bir tercih değil anlayacağınız.

Saksılar dolduğuna göre: Aloe vera kullanımı

 

Faydalarını sayarken de söz ettiğimiz gibi aloe vera hem cilde uygulanarak hem de ağız yoluyla tüketilerek kullanılabiliyor. Kozmetik sektörünün de vazgeçilmezlerinden biri olan aloe verayı özellikle ağız yoluyla tüketmeden önce tedbirli davranmak ve doktora danışmadan hareket etmemek gerekiyor.
Cildinizde oluşan herhangi bir yanık, yaralanma, morarma, kızarıklık durumunda aloe vera yaprağının içindeki jel yapıyı doğrudan bölgeye uygulayabiliyorsunuz.
Saçlarınıza bakım yapmak isterseniz aloe vera yaprağının içindeki jeli bir kaseye çıkarıyor, ister doğrudan uyguluyor isterseniz de sirke ya da zeytinyağı gibi saç tipinize uygun farklı malzemelerle bir araya getirerek uygulayabiliyorsunuz. Bu şekilde kullanımı, hem saçınızdaki kepek sorununa çözüm oluyor hem de saç dökülmesini azaltıyor.
Bunun dışında ise piyasada kolayca bulunan aloe vera çayı ya da aloe vera çiçeği çayı olarak geçen çayları tüketebiliyor, aloe vera sabunlarıyla cildinizi nemlendirebiliyor, aloe veralı kremlerle sivilcelere çözüm bulabiliyorsunuz.
Elbette tüm bunlar için bu ürünleri gerçekten güvendiğiniz yerlerden almanız gerektiğini ve bir uzmana danışmadan kullanmamanız gerektiğini unutmuyorsunuz.
Tekrar etmekte fayda var, aloe veranın içindeki jelimsi yapının doğrudan yenmesi ile ilgili birçok bilgi bulunuyor, ancak bu konuda yeterli çalışma olmadığı için bunu kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Zararları da var mıdır ki: Aloe veranın yan etkileri

Aloe veranın kullanım alanları oldukça gelişmiş olduğundan, özellikle alerjiye eğilimli ciltlerde yan etkilere neden olabiliyor.
Eğer aloe vera kullanırken derinizde herhangi bir değişim, kuruluk ya da kızarıklık görürseniz doğrudan bir doktora gitmeniz ve aloe vera kullanmayı hemen bırakmanız gerekiyor.
Aloe verayı ağız yoluyla tüketmeniz ise diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlara kesinlikle tavsiye edilmiyor. Aşırı ya da yanlış tüketimi sonucu ishal, halsizlik, düzensiz kalp atışları gibi sonuçlar doğurabileceğinden doktora danışmadan aloevera tüketmek asla doğru bir tercih olmayacaktır.
Son olarak, hamilelik ya da emzirme dönemlerinden kadınların ve herhangi bir ciddi rahatsızlığı olanların da tüketmesi pek tavsiye edilmiyor.
Bu nedenle tekrar etmekte fayda var, aloeveranın yararlarını değerlendirmek adına yanlış adımlar atmamalı, doktorunuza sormadan harici ya da dahili olarak tüketmeye başlamamalısınız, aman diyelim. Sağlıktan önemlisi yok.
Upuzun, musmutlu ve sağlıklı ömürler!

 

 

 


 

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...