12 Haziran 2019 Çarşamba

FINDIK faydaları nelerdir? Öğrenelim...

Her gün düzenli bir şekilde tüketilen bir avuç veya 100 gr fındık, günlük ihtiyacınız olan proteinin hepsini karşılamaya yetmektedir. Fındık sadece yetişkinlerin değil, ergenlik dönemindeki gençlerinde mutlaka tüketmesi gereken önemli bir gıdadır.
Fındığın faydaları ve zararları konusunda geniş kapsamlı araştırmalar yapılmıştır.
Tam anlamı ile mucizevi etkiler gösteren fındık, hemen hemen tüm organlarımızı olumlu olarak etkilemektedir.



 Karadeniz bölgesinden tüm ülkemize ve hatta dünyaya ulaştırılan fındık, en bilinen özelliğiyle enerji deposudur. Faydalı, doğal yağlar içeren fındık, her sağlıklı beslenme tutkunu olanın beslenme sepetinde bulunuyor. Vitaminler, mineraller bakımından oldukça zengin olan fındık, gerekli ve yeterli miktarda tüketildiğinde sağlıklı bir kişinin gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjinin, proteinin büyük bir bölümünü karşılıyor. Gelişme çağında olan çocuklardan, 70 yaşındaki yetişkinlere kadar herkesin fiziksel, zihinsel olarak sağlığı ve gelişimi için fındığa ihtiyaç duyuyor. Bedensel ya da zihinsel olarak yorgunluk hisseden, odaklanma, konsantrasyon sorunu olan kişilere özellikle günde 8-10 tane fındık tüketmeleri öneriliyor. Hatta açık yaraların daha hızlı kapanması, tedavi görülen hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesi için de düzenli olarak fındık tüketmek faydalı oluyor.


Fındığın besin değerleri
Folik asit, B6, C, E, K vitaminleri, bakır, demir, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, doymamış yağ asitleri ve Omega 3 bakımından zengin olan fındığın yağ ve kalori değeri de oldukça yüksektir. Bu bakımdan günde 1 avuçtan fazla tüketmemek gerekiyor. 1 avuç fındık;
  • 4,1 gram karbonhidrat,
  • 3,59 gram protein,
  • 14,58 gram yağ,
  • 2,33 gram lif,
  • 163,2 miligram potasyum,
  • 27,36 miligram kalsiyum,
  • 4,8 miligram A vitamini,
  • 1,51 miligram C vitamini,
  • 1,13 miligram demir içeriyor.

Fındık, kalp ve damar sağlığını korur!
Fındık, doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir ve doymamış yağlar da kalp, damar sağlığı için çok önemli bir ihtiyaçtır. Düzenli olarak fındık tüketen kişiler, kalp krizi geçirme riskini azaltabilirler. Kötü kolesterolün yükselmesi, kalp krizi riskini artırıyor, fındıktaki doymamış yağlar da kötü kolesterolü düşürüyor. Bununla birlikte fındığın içeriğinde bulunan Omega 3 yağ asitleri de, damar sağlığını ve dolayısıyla kalp sağlığını destekliyor.
Fındık, yaşlanma karşıtıdır!
Cildin, zihnin, aslında tüm vücudun direncini, enerjisini, gençliğini koruyabilmesi için her gün bir miktar E vitamini alması gerekiyor. İşte bu günlük E vitamini ihtiyacının % 85’i bir çay bardağı dolusu fındığın içinde bulunuyor. Bununla birlikte cilt dostu olan A ve C vitaminleri, antioksidanlar da fındığın içeriğinde bolca bulunuyor. Düzenli olarak fındık tüketen kişilerde ciltte kırışıklıklar, yaşlanma belirtisi lekeler oluşma riski azalır, engellenir.
Fındığın cilde faydalarından yararlanmak için hem fındık yemek hem de 2-3 tane fındığı ezip 1 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı ile karıştırıp cilde masaj yaparak sürmek yararlı olur.

Fındık, kilo verme sürecinizi destekleyebilir!
Fındık yağlı ve kalorili bir besindir. Bu bakımdan kontrollü tüketilmesi ve günde bir çay bardağını aşmaması gerekiyor. Fındığın besleyici ve doyurucu özelliği çok yüksektir. Bu sebeple de acıktığımızda 1 yemek kaşığı dolusu fındık yediğimizde açlığımız yatışır, uzun süre tok kalabiliriz. Bu mantıktan yola çıkarak öğünlerden 10-15 dakika öncesinde 1 yemek kaşığı kadar fındık tükettiğimizde açlığımızı bastırmış olacağız. Yemek masasına oturduğumuzda da 1 kase çorba ve salata ile doyabileceğiz. Bu sayede yemeklere aç bir kurt gibi saldırmayız, kilo verme sürecimiz de hızlanır.
Fındık, kanserle savaşır!
E vitamini ve manganezin kanseri önleme, kanserli hücrelerin oluşumunu önleme özelliği mevcuttur. Fındıkta bulunan E vitamini ve manganezden faydalanıp başta mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser türünü önleyebilirsiniz. Ancak bunun için günde 1-2 yemek kaşığı fındık tüketmek gerekiyor.
Fındık, kasları güçlendirir!
Kaslarımızın güçlenmesi, hacim kazanması için hücrelerimizin yeterince canlı ve hareketli olması gerekiyor. Bunun için de hücre yenilenmesi, onarılması, canlandırılmasından sorumlu olan magnezyuma ihtiyacımız var. Fındık magnezyum açısından zengin bir besindir. Düzenli olarak fındık tüketimi kas hacmimizin artması, kas krampları ve kasılmalarının önlenmesine, kas yorgunluğunun azalmasına yardım edecektir.
Fındık, kemikleri güçlendirir!
Herkes bilir; güçlü kemikler için bolca kalsiyum ve magnezyuma ihtiyacımız var. Fındıkta bulunan kalsiyum ve magnezyum da kemiklerin güçlenmesi, gelişebilmesi için çok değerlidir. Bu bakımdan özellikle gelişme çağındaki çocukların ve kemik yıkımı başlama evresinde olan yetişkinlerin fındık tüketimi çok önemlidir.
Fındık, sinir sistemini korur!
Fındık, fiziksel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımız için de çokönemlidir. Aminoasitler, zihinsel fonksiyonlarımızı desteklerler, amino asitlerin görevlerini yerine getirebilmeleri için de B6 vitaminine ihtiyaçları vardır. Düzenli olarak fındık tüketimi kişinin beynindeki verimlilik ve elektrik sinyallerinin koordineli bir şekilde çalışmasına yardım ederek, zihinsel karmaşanın ve konsantrasyon problemlerinin önlenmesi mümkün olabilir.



Fındık, sindirim sistemini destekler!
Fındık, lif bakımından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık sorunlarını önler. Fındığın içeriğinde bulunan manganez; kataliz, enzim etkinleştirici, kolesterol ve yağ asitlerini sentezlemede çok etkin role sahiptir. Bu sayede sindirim sisteminin sağlığını ve fonksiyonlarını korumada önemli bir role sahiptir.
Fındık yağı ile cildinizi besleyin!
Fındık yağı, cilt bakımında kullanılan doğal yağlardan birisidir. İçindeki vitaminler cildimizin dostu, cildimizi besleyici özellikte olduğu için cildimiz fındık yağı ile canlanacak, gençleşecek. Parmak uçlarınızı fındık yağına batırıp, temizlediğiniz cildinize masaj yaparak fındıkyağını uygulayın. Bu sayede cildiniz hem daha yumuşak olacak hem de güneşin zararlı etkilerinden korunacak, cilt kanseri riskini de önleme imkanınız olacak.
Fındık, bol miktarda antioksidan içerdiği için fındıkyağı da antioksidanlar bakımından zengindir. Cilde yorgunluk veren, cildi yaşlandıran serbest radikalleri yok etmek, onlarla savaşmak için fındık yağının içindeki antioksidanlara ihtiyacımız var.
Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, flavanoitler fındık yağının içinde cildimizin sağlığı için hazır bekliyor. Tüm cilt tiplerini, özellikle de hassas ciltleri korumak, beslemek, nemlendirmek ve cilt hücrelerinin yenilenmesi için fındık yağından yardım almak lazım!
Akneli ciltler için fındıktan faydalanın!
Akneli ya da akneye meyilli bir cilt yapınız varsa, bu soruna fındık yağı ile çözüm bulmanızı öneriyorum. Bunun için 1 tatlı kaşığı dolusu kavrulmuş fındığı blenderdan geçirin, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kahve tozu ve 1 çay kaşığı da esmer şekeri ezilmiş fındığa ekleyin. Malzemelerin tamamını karıştırın ve akneli cildinize sürün. 10-15 dakika boyunca karışım cildinizde beklesin, sonrasında ılık su ile yıkayın. Bu maskeyi haftada 2 kez düzenli olarak uyguladığınızda aknelerden kurtulabilirsiniz.
Fındık, saç dostudur!
Cildimizi besleyen, canlandıran, yenileyen fındık ve fındık yağı elbette ki, saçlarımız için de çok faydalıdır. Her gün küçük 1 çay bardağını geçmeyecek kadar fındık tükettiğimizde vücudunuz içten dışa doğru beslenecek, ciğerlerinizden, kalbinizden saçınıza, tırnağınıza kadar sizi besleyecektir. Ancak fındık ve fındık yağını saç derinize direkt olarak uyguladığınızda da saçlarınızı besleyebilir, saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Bunun için 2 yemek kaşığı fındığı blenderdan geçirin ve iyice ezin. İçine iki tane yumurtayı sarısı ve beyazı ile birlikte ekleyip iyice karıştırın. Karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın ve yarım saat bekletip saçınızı yıkayın. Bu sayede saç derinizin kuruması, kepeklenmesi, saçlarınızın mat ve solgun görünmesini engelleyebilir, saç derinizde hücre yenilenmesini hızlandırabilirsiniz.
Fındık tüketecek olanlara öneriler
  • Fındık, yağ ve kolesterol bakımından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur.
  • Aşırı fındık tüketimi, kolesterolün yükselmesine sebep olabilir.
  • Yüksek tansiyon hastası olanların günde ortalama 4-5 fındık tüketmeleri yeterlidir. Daha fazla fındık tüketmek tansiyonun yükselmesine sebep olabilir.

Fındığın faydaları zararları neler?

Fındık verdiği yüksek oranda enerji sayesinde oldukça dinç ve zinde bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğunuzu giderecek olan fındık, daha sağlıklı bir birey olmanıza yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda hastalıkların iyileşme dönemlerinde tüketilmesi gereken fındık, iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Fındığın faylarından birisi de özellikle açık yarası olan hastaların, yaralarının iyileşme ve kapanma süresini büyük oranda düşürmektedir.
Fındıktan üretilen fındık yağı ise, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi öncesinde hastalıkları önlemek ve vücut direncini sağlamak içinde kullanabilirsiniz.
Kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını engeller, tansiyon hastalarının rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur. Toplumda fındığın en bilindik yararı ise cinsel gücü ve istikrarı arttırmasıdır. Cinsel olarak isteği ve gücü arttıran fındık, özellikle uzun süreli kullanımlarda etkisini daha fazla göstermektedir.

“Fındığın faydaları” nelerdir?

  • İçerisinde bulunan doymamış yağlar, kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmanıza yardımcı olur.
  • Omega 3 yağı ile kan akışını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kötü niyetli kolesterolü düşürür, iyi niyetli kolesterolü destekler.
  • Yaşlanmayı geciktirir, daha dinç ve enerjik bir yapı sağlar.
  • Fındık yağı, saç bakımında ve güçlendirilmesinde oldukça etkilidir.
  • Fındık yağı, saç rengini değiştirir doğal kahverengine dönüşmesine yardımcı olur.
  • Kuru ve yıpranmış saçlar için fındık yağı kullanımı büyük oranda saçı nemli ve parlaklığına kavuşturacaktır.
  • Yemeklerden önce 10-20 adet fındık yemek tokluk hissi verir, bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.
  • Mesane kanserini önler, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını engeller.
  • Cinsel gücü arttırır, uzun süreli kullanımlarda kalıcı istikrar oluşmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve psikolojik olarak sakinleştirir.
  • Doğurganlık oranını arttırır, gebe kalmaya büyük oranda yardımcı olması da “fındığın faydaları” arasındadır.

“Fındığın zararları” nelerdir?

  • Fındığın zararları ise, aşırı derecede fındıktüketimi, diğer tüm besinlerde olduğu gibi zararlı etkiler gösterebilmektedir. Fındık alerjik etkenlere sahip yoğun besin değerlerinden dolayı alerji riski yüksek gıdalar arasında yer almaktadır.
  • Aşırı derecede tüketilen fındık, burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
  • Aynı zamanda aşırı fındık tüketimi boğazda şişme, solunum yollarında hırıltı ve nefes darlığı gibi ciddiproblemler yaşamanızı da sebep olabilir.
  • Fındık yapısı itibariyle aşırı yağlı olduğundan dolayı kilo yapabilmektedir. Aşırı tüketilen fındık, obezite ile sonuçlanabilmektedir.
  • Özellikle ergenlik çağından önceki çağda tüketilen fındık, alerji etkilerinin daha fazla görülmesine neden olabilmektedir.
  • Düşük kan basıncına neden olabilen fındık, kalpbozuklukları ve bilinç kayıpları ile sonuçlanabilir. Bu nedenle fındığınzararları ile karşılaşmamak için aşırı tüketmemek gereklidir.
“Fındığın zararları” ile karşılaşmamak, faydalarından yararlanmak için her gün en fazla 100 gr fındık tüketin.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...