Yüksek tansiyon, hayatı olumsuz etkileyen hastalıklardan birisidir. Dr. Ender Saraç, Posta gazetesindeki yazısında yüksek tansiyonu olanlar için bazı bitkisel çözümler ve beslenme tavsiyeleri vermiş. Sizlerle paylaşmak istedik:
Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?
Ender Saraç, “Sizlere her yönüyle bir tansiyon dosyası hazırladım, bu yazıyı kesip saklayın” demiş yazısının başlarında. Tansiyon için oldukça faydalı bilgileri içeren bu uzun yazıdan çeşitli alıntılar yapmak istiyoruz. Cok-sifali-bitkiler.blogspot.com olarak dünyadaki en sık görülen 3 hastalıktan biri olan hipertansiyon konusunu önemsenizi tavsiye ediyoruz. Ender Saraç’ın verdiği bilgilere ek olan yüksek tansiyon nedenleri ve belirtileri hakkında daha kapsamlı bilgiler bu yazımızda.
Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir? Hipertansiyon Nedenleri
Yüksek tansiyonun nedenlerine Ender Saraç kısaca değinmiş. Ender Saraç, yüksek tansiyonun sebebinin hala tam olarak bilinmediğini söylüyor. Şu durumlarda yüksek tansiyona daha sık rastlanıyormuş: Böbrek hastalıkları, obezite, şeker, hipertiroid, böbrek üstü tümörleri, bazı kimyasal ilaçların (başta kortizon) kullanımı ve yoğun stres durumlarında yüksek tansiyona daha sık görülmektedir.Hipertansiyonun nedenlerini isterseniz daha geniş açıklayalım. Yüksek tansiyon nedenleri:
- Kalıtım: Ailenizde yüksek tansiyon hastası var ise sizde de hipertansiyon gelişme riski yüksektir, ama mutlaka gelişeceği anlamına gelmez. Dikkatli olmanızda fayda var.
- Yaş: Yüksek tansiyonun ortaya çıkma yaşı genellikle 35 ile 50 yaşları arasıdır. Ama daha genç yaşlarda da yüksek tansiyon gelişebilir.
- Cinsiyet: Eski bilgilere bakılırsa yüksek tansiyon 50 yaşından küçük erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülmektir. 50 yaşın üstünde ise kadınlarda erkeklere göre sıklığı artar. Ama Ender Saraç kadınları da uyarıyor: Çünkü kadınların aktif yaşama geçmesi, kilo alması, doğum kontrol hapı kullanması, sigara ve içkiyi erkekler kadar tüketmesi kadınları da yüksek tansiyon konusunda riskli hale getirmiş.
- Şeker hastalığı: Şeker hastalarında yüksek tansiyonun ortaya çıkma riski daha fazladır. Şeker hastalarında hipertansiyonu kontrolü çok daha önemlidir.
- Diğer faktörler: şişmanlık, sigara, tuz, stres, hareketsiz bir yaşam, fazla alkol.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Ender Saraç yazısında kısaca yüksek tansiyonun belirtilerinden bahsetmiş: “Yüksek tansiyon bazen sinsi seyredebilir ve tesadüfen ölçümlerde tespit edilebilir. Enseden gelen ve başa vuran ağrı çoğu zaman ileri aşamalardaki belirti olabilir. Yorgunluk, baş dönmesi, terleme, nabız hızında artış, görme bozuklukları, kulak çınlaması, nefese duyulan açlık gibi pek çok belirtileri olabilir.”Yüksek tansiyon belirtileri,hakkında şunları da ilave edebiliriz:
Genelde en sık karşılaşılan yüksek tansiyon belirtisi , özellikle sabahları enseden öne doğru gelen baş ağrısıdır. Yüzde hissedilen sıcaklık basmaları ve kızarmalar, eskiye oranla yol yürürken, merdiven çıkarken zorlanma ve nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, yüzde veya vücutta karıncalanma, çok sık idrara çıkma ve gece uykudan kalkıp idrara gitme, bacaklarda şişlik yüksek tansiyon belirtisi olabilir.
Primer ve Sekonder Hipertansiyon Ne Demektir?
Primer hipertansiyon altında başka bir nedenin yatmadığı yüksek tansiyondur. Yaklaşık %90 oranındadır.
Sekonder hipertansiyon ise özellikle sigara içimi, stres, aşırı şişmanlık, çay, kahve ve uyarıcı ile kullanımı, aşırı tuz tüketimi gibi nedenlere bağlı olan tansiyondur.
İdeal Tansiyon Değerleri Ne Olmalıdır?
Ender Saraç, yazısında ideal tansiyon değerlerini şöyle belirtmiş:İdeal Tansiyon Değerleri
- Tansiyonda ideal değer 120-80’in civarlarıdır. 130-80’e kadar normal kabul edilebilir.
- 130/139 veya küçük tansiyon 85-89 arası ise yüksek normal diye kabul edilir.
- 140-90’un üzeri değerler yüksek tansiyon olarak değerlendirilir.
- Eğer büyük tansiyon 140-160, küçük tansiyon 90-100 arası ise siz birinci evre hafif yüksek tansiyonlusunuz.
- Büyük 160-180, küçük tansiyon 100-110 arasıysa siz orta dereceli yüksek tansiyon hastasısınız.
- Eğer yüksek tansiyonunuz 180’in üstü veya küçük tansiyonunuz 110’un üstü ise o zaman da şiddetli yüksek tansiyon hastasısınız.
1) Ölçümden yaklaşık 1 saat öncesine kadar yemek yemeyin, sigara içmeyin veya egzersiz yapmayın.
2) Gün içerisinde aynı zamanlarda tansiyonunuzu ölçtürün. Öfkeli, kızgın veya aşırı sinirli olmamaya çalışın.
3) Rahat bir şekilde oturun, aşırı gürültülü ortamlarda ölçüm yaptırmayın.
4) Kolunuz kalp hizasında olsun.
5) Ölçüm sırasında hareket etmeyin.
6) Ölçümü aynı koldan yaptırın.
Yüksek Tansiyona Karşı Üzüm ve Nar
Ender Saraç, yüksek tansiyon için üzüm ekstreleri ve nar tavsiye ediyor.
Yüksek Tansiyon İçin Ender Saraç’ın Tavsiyeleri
Son yıllarda üzerinde çok konuşulan ve yararına inanılan bir doğal madde de özellikle siyah veya çok koyu renkli üzümden elde edilen ekstrelerdir. Üzüm ekstrelerinin özelilkle kalp ve damar sağlığına yararları olduğuna dair çok ciddi araştırmalar vardır. Aynı zamanda bu ekstrenin toplardamardaki yetersizlikler, göz hasarları ve bazı cilt sorunlarında da olumlu sonuçlar verdiği belirtilmiştir.Aynı zamanda yine kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklarda baş ağrısı, cilt sorunları ve iç bulantısına karşı da kullanılmaktadır. İçerisindeki anti oksidan özellik gösteren polifenoller yararlılığı konusunda başı çekmektedir. Üzüm ve çekirdeğinden elde edilen ekstrelerin ciddi bir yan etkisi yoktur. Üzüm ekstreleri kadar yararlı olan bir doğal destek de nardır.
Nar suyu, nar ekşisi hatta narın kendisi çok faydalıdır. Şifası saymakla bitmez. Günlük yaşamınızdan üzüm ve üzümden elde edilen ürünleri, nar ve nardan elden edilen ürünleri eksik etmeyin.
Yüksek tansiyonun olmazsa olmazı potasyum
Potasyum, yüksek tansiyon hastalarının mutlaka bedenlerine bolca alması gereken bir maddedir. Çünkü sodyumla yer değiştirerek vücutta fazla tuzun yaptığı tansiyon yükseltici etkiyi büyük ölçüde dengeler. Muz, kayısı, marul, Hint fıstığı, incir, patates, armut iyi birer potasyum kaynağıdır.
Ender Saraç’ın diğer tavsiyeleri
1) Bolca magnezyum tüketin. Magnezyum yüksek tansiyonda yararlı bir mineraldir.
2) Quenzim Q 10’u, ailenizde tansiyon, kalp, damar hastalıkları riski varsa ek olarak alın. Özellikle kalp ve damar sağlığını korumakta çok yararlıdır.
3) Başta zeytinyağı olmak üzere keten tohumu yağı, gece çuha çiçeği yağı tüketin.
4) Diyetinizde sarımsak bol olsun. Eğer, kokusundan dolayı tüketemiyorsanız piyasadaki kokusu azaltılmış sarımsak haplarından kullanabilirsiniz.
5) Selenyumu günde 200 migrogram alırsanız eksikliğinde kalp hastalığı görüldüğünden bu riski ortadan kaldırırsınız.
6) E vitaminini günde 200 ila 400 ünite doktorunuza danışarak kullanın. Çünkü E vitamini kalp fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. C vitamini, soya lesitin de yüksek tansiyona yararlıdır.
Yüksek tansiyona karşı bitki çayı tarifi diğer sayfamızda:
Yüksek tansiyona karşı Bitkisel Bir Çay Tarifi
Yüksek tansiyon için bitkisel çözümler arayanlar için Ender Saraç yüksek tansiyona karşı yardımcı bitki çayı tarifi öneriyor.
Ender Saraç Yüksek tansiyona karşı Bitkisel Çay Tarifi
Malzemeler:
- 6-7 yaprak melisa,
- Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu,
- 2-3 adet papatya,
- 2-3 adet saplarıyla beraber maydanoz,
- Küçücük bir tutam biberiye.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder