1 Haziran 2019 Cumartesi

ARMUT FAYDALARI , YARARLARI NELERDİR? ARMUDUN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ

Armudun iyisini bu sitenin webmasteri yer :)

Bir çok kişinin severek tükettiği armut, günümüzde çok uzun üretim sezonu bulunan bir meyvedir. Çocuklardan büyüklere, yetişkinlerden yaşlılara hemen hemen herkes bu şifalı meyveyi çok sever. Akşam yemeklerinden sonra hafif tatlı ve sulu olan meyveler oldukça tercih edilir. Şifaları da bol olan bu meyveler arasında armut da önemli bir yer tutar. Tadının sevilmesinin yanında şifaları da bol olan bir meyvedir. Armut faydalarıaslında birçok kişi tarafından tam olarak bilinmez. Genellikle sevilen tadı sebebiyle tüketilir. Tabii bilinçli olan kişiler faydaları ve yararları için de tüketir. Aslında sonbaharda gittikçe uzayan gecelerde elmaarmutportakalmandalina gibi meyveler vazgeçilmez meyvelerdir. Rutin olarak tüketilir. Kış hastalıklarından korunmak için de büyük önem taşır ve fayda sağlar.

ARMUT FAYDALARI NELERDİR?

A, B, C vitaminleri içeren bu şifalı meyvenin Latince adı pyrus communis‘tir. Tabii diğer birçok meyve gibi ülkemizde çok farklı isimlerle de anılır. Ahlat en çok bilinen isimlerinden biridir. Genellikle Akdeniz bölgesi civarında yetiştirilir. Tropik iklimleri sever. Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demir gibi çeşitli mineraller içerir. Lif içeriği açısından da zengindir. 100 gramında 58 kalori vardır. Yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renklerde meyvelere sahip olabilir.
Büyümeye yardımcı olur. Özellikle küçük yaştaki çocukların yemesi önerilir. Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı önler, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Özellikle kabızlığı önler. Eğer kabızlık sorununuz varsa bu şifalı meyveden bir tane yedikten sonra yarım yada bir bardak su için. Çok kısa bir süre sonra hafif karın ağrısıyla birlikte kabızlık probleminden kurtulacaksınız. Hatta fazla armut tüketirseniz ishal bile olabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Aç olarak yenirse bağırsak kurtlarının dökülmesine yarar. İdrar söktürür. Mide ağrılarını giderir ve mideyi kuvvetlendirmeye yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardım eder. Lifli bir yapıya sahiptir. Kolon kanserine karşı koruma sağlar. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları da tüketmelidir. Tansiyonu düşürücü özelliği vardır. Sinir sistemine fayda sağlaması da armut faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastaları da tüketebilir. Kan basıncını düzenler. Anti oksidan ve anti kanser özelliktedir. Felci önler. Enerji verir. Ferahlık sağlar. Yüksek miktarda glikoz ve fruktoz içermesi sebebiyle vücudu zinde tutar, güç verir. Yüksek oranda kalsiyum içermesi sebebiyle kemik ve dişleri kuvvetlendirir. Kemik erimesine karşı bir önlem olabilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Morlukları ve kesiklerin çabuk iyileşmesini sağlaması da armut faydaları arasındadır. Göğüs kanserine yakalanma riskini azaltır. Yorgunluğa iyi gelir.












Armut tartlara, turtalara ne kadar yakıştığından ziyade çok önemli bir meyve olmasından dolayı birçok atasözü ve deyimlere bile konu olmuştur; armut dibine düşer, armudu soyarak, elmayı sayarak ye, armudun sapı, üzümün (veya kirazın) çöpü, armut piş ağzıma düş ve daha niceleri.
Tabii bunların yanı sıra armudun cilde ve vücuda olumlu etkileri de saymakla bitmiyor. Hepsini birazdan aşağıda uzun uzun konuşacağız ama, uzun lafın kısası iyi ki varsın armut!

Ağır yemeklerden sonra bile sindirimi kolaylaştırır



Gün içerisinde sebze ve meyvelerden aldığımız lif oranı, sindirim sistemimize önemli ölçüde yardımcı olmaktadır. Orta boy bir armut günlük lifli gıda tüketimi konusunda oldukça yeterlidir. Bu da sinridim sistemimizin en önemli yardımcısı olup özellikle mide rahatsızlığına iyi gelir.

İçerdiği o lifler kabızlığı da yok eder

 

Kabızlık ve bu rahatsızlığa bağlı diğer şikayetler (karın ağrısı ve hatta basur) lifli gıdalar sayesinde iyileşebilir. Bunun haricinde lif, diğer vitamin ve minerallerden maksimum verim almamızı sağlar.

Vücudun su dengesini düzenler



Potasyum içeren meyve ve sebzeler vücudun su dengesine olumlu bir etki sağlar. Armutta bulunan potasyum ise bu konuda oldukça yardımsever bir meyvedir 

Kasları çalıştırır kalp atışlarını kontrol altına alır

Armut içerdiği bileşenler sayesinde kasların gerektiği gibi çalışmasında ve en önemlisi kalp atışlarının düzenlemesinde oldukça yararlı bir meyvedir. Özellikle spor yapanların muhakkak tüketmesi gereken meyvelerden birisidir.

Portakal greyfurt sevmeyenlere C vitamini sağlar

 

Armudun şekerli tadında C vitamini de bulunuyor arkadaşlar ve artık hepinizin bildiği gibi bu vitamin enfeksiyonları önlüyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Akşamları yiyeceğiniz bir adet armut, günlük C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını tek başına karşılamaya yetecektir.

Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur

Şimdi size güzel bir bilgi daha vereceğiz arkadaşlar. Kanın pıhtılaşmasının insan vücudundaki önemini biliyorsunuz. Doğal yolla aldığımız vitaminler arasında K vitamini bu işe oldukça yardımcıdır. Ve bilin bakalım armutta bol miktarda ne vitamini var?  Eveeeeet, K vitamini!

Kan şekerini dengede tutarak diyabete yakalanma riskini düşürür

Armutun içinde bulunan doğal bileşen ve şekerler kan şekerini dengede tutarak özellikle de tip 2 diyabet riskini büyük oranda azaltır.

Anne karnındaki bebeklere folik asit aşılar

 

Folis asitin özellikle hamilelik sürecinde, anne karnındaki bebeklere sağladığı yararları bilmeyen yoktur. Bu asit kemikten tutunda, hücrelerin oluşmasına kadar birçok yararı vardır. Hamile ve emziren annelerin armut tüketmesinde oldukça fayda var.

Böbrek ağrısı çekenlerin acısını dindirir

armut-gorseli
Armut yapısı nedeni ile böbrek taşları ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Ağrılı süreci azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...