30 Haziran 2019 Pazar

Karaciğere iyi gelen besinler nelerdir?

Karaciğere iyi gelen besinler ? İşte karaciğere iyi gelen bitkiler

Karaciğere iyi gelen besinler‘i neden mi tüketmemiz gerekiyor? Modern dünyada çoğumuz karaciğerimize çok fazla yükleniyoruz ve bunun farkında bile değiliz. Çevre kirliliğinden strese kadar bir çok faktör bu önemli organımızı kötü etkiliyor ve belirli bir noktadan sonra karaciğerde geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıkların sonucunda toksinleri verimli bir şekilde işleyemediğimizden vücudumuzdan da atamamaya başlıyoruz.
Karaciğer tükettiğiniz besinleri alıp, vücudunuza yararlı bileşikler haline getiren çok önemli bir organ. Karaciğerinizi temizlemek sadece sindirim sisteminizin sağlığı için değil aynı zamanda vücudunuzda biriken toksinleri dışarı atabilmek için de çok önemli.
İşte karaciğere iyi gelen bitkiler:
  1. Pancar
Pancar çok güçlü oksidanlar içermesinin yanı sıra zengin bir B vitamini ve betalain içeriğine sahip bir bitki türüdür. Konu karaciğer olduğunda pancar tüketimi bu organın temizlenmesinde çok büyük bir rol oynuyor. Hatta Amerika Karaciğer Vakfı tarafından yayımlanan bir makelede pancarın karaciğer hastalıklarına nasıl iyi geldiği anlatılıyor.
  1. Zerdeçal
Safra üretimini arttıran zerdeçal, karaciğerin temizlenmesine büyük katkı sağlar. Kullandığınız ürünlerde kürkümin maddesini görürseniz eğer, bilin ki zerdeçala sarı rengini veren asıl madde bu bileşiktir. Kürkümin maddesinin karaciğer kanseri tedavisini olumlu etkilediği ve karaciğerdeki tümör liflerinden kurtulmaya yardımcı olduğu biliniyor. Zerdeçal aynı zamanda safra kesesinin fonksiyonlarını da düzenleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına katkı sağlıyor.
  1. Greyfurt
Greyfurt normalde çok tüketilmesi önerilmeyen bir meyve olmasına rağmen, bu meyvenin karaciğeri temizlemekte oynadığı rol küçümsenmeyecek derecede önemli. Greyfurtta bulunan yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanlar karsinojenlerin vücuttan temizlenmesini sağlıyor.
  1. Boğa Dikeni
Boğa dikeni çoğu medikal markette bitkisel tedavi ürünü olarak bulabileceğiniz bir bitki. Bu bitkinin içerdiği silimarin maddesi, karaciğerin toksinlerden korunmasına yardımcı oluyor. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezinin yaptığı araştırmalara göre silimarin maddesi aynı zamanda yeni karaciğer hücresi oluşumunu da destekliyor.
  1. Kara Hindiba
Kara hindiba bitkisi çok kuvvetli bir idrar söktürücü olarak biliniyor. Vücuttan toksik maddelerin atılmasını kolaylaştıran ve hızlandıran bu bitkiyi tamamlayıcı ürünlerin içerisinde tüketmenin yanı sıra yapraklarını yiyerek ya da suyunu içerek de tüketebilirsiniz. Kara hindiba kökünün çayı ise uzun zamandan beri karaciğer temizliği ve detoksifikasyonu için kullanılan bir ürün.
  1. Yeşil Çay
Yeşil çay, kanser ve şeker hastalığı ile savaşma özelliğiyle biliniyor fakat bu bitki aynı zamanda karaciğer hastalıklarının tedavisini de olumlu yönde etkiliyor. Bitki içerdiği etken maddeler sayesinde alkol gibi maddeler tarafından karaciğerde oluşturulan hasarların azalmasına yardımcı oluyor. Bitkinin içeriğinde bulunan ve çok güçlü birer antioksidan olan kateşin maddeleri karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlıyor.
  1. Sarımsak
Sarımsağın insan sağlığına yararları saymakla bitmeyecek kadar çok. Kanser önleyici etkileri ve karaciğeri temizleyici özellikleri bunların içerisinde en önemlileri arasında yer alıyor. Sarımsak, toksinleri vücuttan atmaya yarayan enzimleri aktive eden sülfür bazlı bileşikler içerdiği için, bu bitkinin tüketimi karaciğer sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Eğer karaciğerinize yardım etmek istiyorsanız, kızarmış yiyeceklerden ve yüksek yağ oranına sahip besinlerden kesinlikle uzak durmanızda fayda var. Vücudunuzun çok fazla yağ işlemesi gerektiğinde, yapması gereken diğer önemli işler aksadığından bu tarz besinler hem karaciğer hem de genel sağlığınızı olumsuz etkiliyor. Kilonuzu sağlıklı bir ölçüde tutun ve burada bahsedilen karaciğer temizleyici bitkileri düzenli olarak kullanmaya özen gösterin!

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar

Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...