Kötü ağız kokusu, birçok insanın yaşamını etkileyen, kişisel ve iş
ilişkilerini sınırlayan, her dört kişiden birinde görülen bir sorundur.
Kötü nefes kişilerde özgüven eksikliğine neden olan, psikolojik
sorunlara yola açabilecek olan bir rahatsızlıktır.
Ağız kokusunun
bir çok nedeni olabilir, Akciğerlerden gelen koku Ağız kokusu değildir,
bu bir nefes kokusudur. Nefes kokusu, akciğer enfeksiyonlarının (pnömoni
bronşit vs.) yol açtığı yada Sindirim sistemi bozukluklarından
kaynaklarınır. Besinlerin gereği şekilde sindirilemediği zaman sindirim
kanalında açığa çıkan gazlar kişinin isteği ve bilgisi dışında ağıza
yükselir.
Şeker, gut ve diyaliz hastalarında ağız kokusu görülür.
Bu tür hastalarda kimyası değişen kan gazlarının Akciğerler yoluyla
dışarıya atılması kötü nefes sorunlarına yol açar.
Ağız Kokusunun Başlıca Nedenleri
Bakteriler : Kötü nefesin çoğu bakteri kaynaklıdır, Bakteriler yemek
artıklarınında ürememeye başlar, üreme esnasındaki salgılamalar kötü
nefese neden olur.
Ağız Hastalıkları : Diş eti iltihabı veya diş eti hastalıkları gibi bazı ağız hastalıkları kötü koku nedenidir.
Diğer hastalıklar : Diyabet, Karaciğer hastalıkları , mide, duodenum ülseri , böbrek sorunları, ağız yaraları, kanser.
Gıda : Bazı gıdalar ağız kokusu nedenidir. Sarımsak, soğan, sosis, fermente peynir, balık.
Stres : Duygusal stres, kötü sindirim ve emilime neden olabilir,
örneğin stres altında çiğnenmeden yutulan gıdalar sindirim sorunlarına
dolayısı ile kötü kokuya neden olur.
Tükürük salgısının az olması :
Tükürük eksikliği kötü kokuya neden olur. Tükürük ağızda bakterilere
karşı asitlik hareket oluşturur, bu nedenle ağız genellikle sabahları
daha kötü bir kokusu vardır. İyi bir tükürük salgısı ağız kokusu ortadan
kaldırmak için en iyi kaynaktır. Ağız kuruluğu tükürük eksikliği ile
karakterize edilen bir ağız hastalıktır, tükürük eksikliği kötü nefesten
sorumlu olabilir .
Kimyasal zehirlenme : Siyanür ile bazı toksik
kimyasallar ağız kokusunda sorumludur , bu nedenle kimyasal zehirlenme
ağızda acı badem gibi tanıdık bir koku üretir .
Ağız Kokusu Tanısı ve Tedavisi
Bu yazıda sözü edilen önlemlerin kabulü ile ağız kokusunda bir yarar
sağlanmadığı takdirde, sorun kronik ağız kokusu ile ilgili bir sorundur.
Bu anomalinin gerçek nedenleri için bir Uzman Hekime danışmalısınız.
Diş
fırçası ve diş ipi: Genel olarak dişler, dil ve ağız dahil her yemekten
sonra ağızda kapsamlı bir temizlik , gerçekleştirilmelidir. Herhangi
bir yerde bunu yapmak için durum uygun olmadığında veya diş fırçası, diş
ipi gibi eşyaları olmadığında atık miktarını azaltmak için su ile
ağzınızı çalkalayın. Biraz elma veya havuç çiğnemek çok yararlı
olabilir.
Dilinizi temizleyin : Dil içerdiği yoğun bakteriler
nedeniyle ağız kokusundan sorumlu olabilir. Dişlerinizi fırçaladığınız
zaman, dilinizide fırçalamayı imhal etmeyin.
Diş hekimini ziyaret
edin : Diş çürüğü ya da enfekte yara varlığı kötü nefese neden olabilir
bunu ancak bir uzman hekim teşhis edebilir. Düzenli aralıklarla diş
hekimini ziyaret edin.
Ağız kokusuna neden olan yemeklerden
kaçının : (Sarımsak ve soğan, biraz maydanoz yenmesi ile nötralize
edilebilir. ) Hızlı gıda yeme alışkanlığından kaçının, gıdaları
çiğnemek, sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsaklarda fermente
gıdalar oluşmasını önler .Ağız bakterilerini ortadan kaldırmak ve
tükürük salgısını teşvik etmek için su bol miktarda su için.
Vücut
sıvıları artırmak ve kabızlık sorununu önlemek için zengin doğal
gıdalar ile uygun bir diyet uygulayın. B vitamini eksikliği gibi pek çok
besin eksiklikleri, ağız kokusuna neden olabilir . E vitamini içeren
gıdalar yemek ağız kokusunu önlemede yardımcı olabilir.
Ağız kokusu gizleme : Kötü nefes durumlarında nane şekeri kullanımı ağız kokusunu gizlemeye yardımcı olur.
Ağız Kokusu için bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kötü nefes tedavisinde fitoterapinin Ağız bakterileri yok eden
Antiseptik bitki kullanımı ve Kötü kokuları maskeleyen Aromatik bitki
kullanımını içerir.
Nane (Mentha) : Bu sarımsak
ve soğan gibi kötü kokulu bitkilerin, soluk vermede ortaya çıkan kötü
kokuyu giderir. (Su bardağı başına kurutulmuş bir çay kaşığı nane
kaynatılarak günde iki bardak tüketilmelidir.)
Maydanoz (Petroselinum crispum)
: Nane ile aynı fonksiyona sahiptir. (Maydanozun ezilmesiyle elde
edilen suyu günde 3 yemek kaşığı alın) Maydanozun toksisite etkisi
olabilir, tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
Anason (Pimpinella anisum ):
Anason ağız bakterilerinin üremesini önleyen bir yeteneğe sahiptir.
Ağızda bulunan mikroorganizmaların salgıları ağız kokusunun meydana
gelmesinden sorumludur. Anason yirmiden fazla aromatik bileşikler
(timol, linalol, geraniol, estragol, limonen, kamfen, alfa pinen, alfa
terpinen vs) içermektedir. Bu bileşikler kişiye güzel ve taze bir nefes
sağlar, Anasonu kötü kokuları maskelemek için kullanabilirsiniz. Kötü
nefese bir çare olarak anason meyveleri bir çok kültürde yaygındır.
(Yemeklerden sonra üç veya dört anason meyvesi çiğneyebilirsiniz )
Kamkat (fortunella)
: Kamkat portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller
ailesinden bir meyvedir. Kamkatı diğerlerinden ayıran özellik kabukları
ile yenmesidir. Kamkat ağzın kötü kokmasına neden olan bakterilerle
savaşır. Kamkatın antiseptik özellikleri ağız kokusu tedavisinde çok
etkili bir çözümdür. .
Ağız Kokusunu önlemek için Harici Kullanılabilecek Bitkiler
Adaçayı (Salvia officinalis)
: Adaçayı bakterisidal özellikleri ile sıcak bir su bardağına
kurutulmuş bir çay kaşığı Adaçayı demlenerek içilmesi ağız kokusuna
neden olan bakterileri öldürmek için yeterlidir.
Okaliptüs (Okaliptüs globulus):
Özellikleri adaçayı gibidir, bileşenlerinde bulunan sineol bakteriler
ile mücadele açısından etkilidir ve buı amaç için kullanılabilir. Bir
çok ticari ağız gargaraları sineol içerir. Okaliptüs yaprakları İsuda
kaynatılarak bu suyla gargara yapılması ağız kokusularını önlemede
yardımcıdır.
Tarhun (Artemisia Dracunculus) :
Tarhun papatyagiller familyasına ait yaygın bir bitkidir. Yaprakları
baharat olarak kullanılır. Tarhun ağız kokusunu önlemek için bir çare
olarak gösterilmektedir. Tarhun otunda bakterilere karşı etkili
bileşenler vardır. Kurutulmuş yaprakları su içinde kaynatılarak
hazırlanan infüzyon ile gargara yapılması bakterileri yok etmede etkili
olacaktır.
Kekik (Thymus vulgaris) : Ağız
iltihapları veya yaralar gibi ağız yaralarının neden olduğu ağız
kokularıyla mücadele için ek olarak kekik kullanımı yararlıdır.
Kurutulmuş kekik çiçekleri su içerisinde kaynatılıp elde edilen bu
enfüzyon ile gargara yapılması kötü nefesi önlemede etkili olabilir.
Biberiye (Rosmarinus officinalis L.)
: Kekik aynı özelliklere sahiptir. Suda kurutulmuş biberiye çiçekleri
kaynatılarak bu enfüzyon ile gargara yapılması çözüm olabilir.
Rezene (Foeniculum vulgare): Kötü nefes ile mücadele için, yemeklerden sonra rezene bitki tohumlarnı çiğnemek yararlıdır.
Kişniş (Coriandrum sativum)
: Kişniş ağız kokularını önlemek için bir çok ülkede kullanılmaktadır .
Hindistan’da ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra kişniş
tohumlarını çiğnemek yaygındır. Ayrıca bir su bardağı su içerisinde bir
çay kaşığı kişniş tohumu 3 ila 4 dakika kaynatılarak hazırlanan bu
enfüzyon ile gargara yapabilirsiniz.
Tarçın (Tarçın zeylanicum):
Tarçın yaklaşık 50 kadar aromatik bileşenler içerir İçeriğinde bulunan
Kumarinler ve vanilya ağızda kalan gıdalrda üremeye başlayan bakteri
gelişimini engelleyen bakteriyostatik özellikleri ile ağız kokusunu
önler. Bir litre suya rendelenmiş bir yemek kaşığı Tarçın kaynatılarak
hazırlanan enfüzyon ile Gargara yapılması ağız kokularına neden olan
bakteri gelişimini engeller.
Spirulina: Spirulina
bir sağlıklı besin veya şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da
gözde bir üründür. Türkiye’de de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi
yaygınlaşmaktadır. Piyasada genelde kapsül, tablet veya toz şeklinde ve
diyet ek malzemesi olarak bulunur. spirulina içeriğinde bulunan
klorofil ağız kokusu veya kötü koku tedavisi için çok uygundur. Klorofil
ağız canlandırır ve iyi bir koku sağlar. Birçok endüstriyel gargara
kompozisyon içinde yer almasının nedeni budur.
Kakule (Elettaria cardamomum)
: Kakule ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra Kakule
tohumlarını çiğnemek yaygın olarak özellikle Arap ülkelerinde
kullanılmaktadır.
Dereotu (Anethum graveolens): Kullanımı ve etkisi kakule gibidir. Bu bitki tohumlarını çiğneyerek kötü nefesi önleyebilirsiniz.
Maydanoz (Petroselinum crispum):
Maydanoz, Sarımsak ve soğan gibi bazı kötü kokulu bitkilerin yol açtığı
kötü nefesi giderir. Yemeklerden sonra bir miktar maydanoz çiğnemek
etkili olacaktır.
Nane (Mentha piperita) : Nane
antibakteriyel özellikleri ile ağız kokusuna neden bakterileri öldürmek
için yeterlidir. 3 damla nane tentürü ile diş ve diş etleri ile dil
fırçalanmalıdır. Taze nane bitki yaprakları çiğnemek ya da bir su
bardağı başına kurutulmuş bir kaşık nane bitkisi kaynatılarak hazırlanan
infüzyon ile gargara yapılması etkili olacaktır.
Zencefil (Zingiber officinale)
: Zençefil ağız kokularını önlemede çok iyi bilinen bir bitkidir.
Özellikle zencefil turşusu kötü nefesi ortadan kaldırmak ve yemeklerden
sonra nefes tazelemek için kullanılmaktadır.
4 Ağustos 2019 Pazar
Ağız Kokusunun Sebepleri ve Bitkisel Öneriler
Etiketler:
ağız kokusu,
ağız yaraları,
Bakteriler,
Balık,
böbrek sorunları,
çürük dişler,
Diş eti iltihabı,
diyabet,
duodenum ülseri,
kanser,
Karaciğer hastalıkları,
mide,
peynir,
sarımsak,
soğan,
sosis
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Saç ve Cilt Sağlığına Faydalı Bitkisel Yağlar
Neredeyse her gün kullandığınız saç ve cilt bakım ürünlerinin içinde zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Doğal...
-
Bu yazımızda deri iltihabı (Dermatit) ve deri altı iltihaplanması için bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunacağız. Dermatit...
-
Hayatımızı devam ettirmek için en gerekli organlarımız şüphe yok ki duyu organlarımızdır. Özellikle göz bu konuda diğer duyulara göre biraz...
-
Dove Sabun Dove sabun, sadece Türkiye'de üretilen ancak Dünyada ciddi derecede kullanım kitlesine sahip olarak bildiğimiz en...
-
Gastrit ve bitkisel tedavisi Şifalı bitkiler ile gastrite ne iyi gelir, kronik gastrit tedavisi, gastritte iyi gelen bitkiler, çayl...
-
Hem erkekler hem de kadınlarda görülen bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğunun nedenleri, belirtileri… Genellikle genital bölgelerde ağrı ve...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder