Bu yazımızda ise hem kalp hastalıklarına hem de kalp sağlığına iyi gelen yiyecekleri, bitkileri ve diğer şeyleri anlatarak kalbe ne iyi gelir bunu göstermeye çalışacağız.
Kalbe iyi Gelen Yiyecekler: Kalp sağlığı ve kalp hastalıkları için tüketmenizi önereceğimiz yiyecekleri ve besin maddelerini şöyle sıralayabiliriz.
Balık Yağı: Kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir.
Süt ve Süt Ürünleri: Süt ve yoğurt gibi mandıra ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini, mineral ve düşük miktarda yağ içeriyor.
Kalbe iyi Gelen Yiyecekler: Kalp sağlığı ve kalp hastalıkları için şu yiyecekleri ve besinleri tüketmek fayda sağlayacaktır.
Fasulye: Protein ve karbonhidrat içeriği sayesinde besleyici bir gıdadır. Ayrıca potasyum, magnezyum, selenyum gibi mineraller içerir. Bağırsakları düzenler ve yarattığı tokluk hissi nedeniyle diyet yapanlar için faydalıdır.
Kuşkonmaz: Düşük kalorili bir gıdadır ve B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içerir. 1 kase haşlanmış kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66’sını karşılar.
Elma: Çözülebilen ve çözülemeyen 2 tür lif içerir. Çözülebilen “pektin” lifleri sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Arpa: Karbonhidrat deposu arpa, B6 vitamini, demir, çinko içerir. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Muz: Potasyum içeriği nedeniyle bir mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.
Pancar: Zengin bir potasyum ve folik asit kaynağıdır. Çok düşük kalorilidir. Sebzeler arasında en fazla doğal şeker içeren bitkidir.
Sarımsak: İçinde bulunan besin ögelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir.
Soya: Yüksek protein içeriğinin yanı sıra içerdiği B1, demir, çinko, fosfor, magnezyum sayesinde kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak günde 25 gram soya tüketiminin kalp hastalıklarının oluşum riskini azalttığı saptanmıştır.
Ceviz – Fındık: Yüksek antioksidan özelliği olan omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir.
Domates – Karpuz: Antioksidan özelliği olan laykopeni yüksek oranda içeriği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı bilinen bir gerçektir.
Kalbe iyi Gelen Bitki Çayları: Yeşil çayda bulunan polifenoller, antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor.
Siyah çay ve kahve tüketimi yerine yeşil çay, ada çayı, papatya, rezene gibi bitki çaylarının tüketimi artırılmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder